Μία από τις σπουδαιότερες ορχήστρες παγκοσμίως, η Philharmonia του Λονδίνου έρχεται στο Ηρώδειο για μια μοναδική συναυλία στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου.
Τη Philharmonia διευθύνει ο επικεφαλής μαέστρος της, ο δυναμικός Φινλανδός Σάντου-Ματίας Ρόουβαλι. Σολίστ η ξεχωριστή Πατρίσια Κοπατσίνσκαγια.
Σάντου-Ματίας Ρόουβολι: Ένας δυναμικός και εντυπωσιακός μαέστρος
Ο Σάντου-Ματίας Ρόουβαλι συνεργάστηκε για πρώτη φορά ως μαέστρος με την Philharmonia το 2013, σε ηλικία μόλις 27 ετών. Το 2021, στα 35 του χρόνια, ανέλαβε επικεφαλής μαέστρος. Πρόκειται για μία θέση από την οποία έχουν περάσει στο παρελθόν αρχιμουσικοί-θρύλοι, όπως ο Βίλχελμ Φουρτβένγκλερ, ο Όττο Κλέμπερερ, ο Αρτούρο Τοσκανίνι, ο Χέρμπερτ φον Κάραγιαν και ο Ρικάρντο Μούτι.
Στο διάστημα που υπηρετεί ως επικεφαλής μαέστρος της Philharmonia, o Ρόουβαλι έχει διευθύνει έργα σπουδαίων συνθετών, όπως ο Στράους, ο Ραχμάνινωφ, ο Σιμπέλιους και ο Λίντμεργκ.
Πατρίσια Κοπατσίνσκαγια: Μία σταρ του βιολιού
Η Πατρίσια Κοπατσίνσκαγια γεννήθηκε στη Μολδαβία αλλά μεγάλωσε στη Βιέννη. Και οι δύο γονείς της ήταν μουσικοί. Άρχισε να παίζει βιολί όταν ήταν έξι χρόνων. Σπούδασε μουσική σύνθεση και βιολί στη Βιέννη και τη Βέρνη. Έχει διακριθεί και τιμηθεί με βραβεία, έχει συνεργαστεί με κορυφαίους σύγχρονους δημιουργούς, ανάμεσά τους και ο Θεόδωρος Κουρεντζής, ενώ η δισκογραφία της μέχρι τώρα περιλαμβάνει περισσότερες από 30 ηχογραφήσεις.
Πάθος και εκφραστικότητα
Η Κοπατσίνσκαγια παίζει με τόσο πάθος, τόση αφοσίωση, προσήλωση, ένταση και εκφραστικότητα, που έχει γραφτεί για αυτήν ότι «παίζει κάθε νότα σαν να την είχε γράψει η ίδια». Η ίδια έχει πει ότι στις συναυλίες κάθε φορά περιμένει ένα θαύμα.
Η θεατρικότητα και το χιούμορ της, ο πρωτότυπος τρόπος που προσεγγίζει τις κλασικές συνθέσεις, το γεγονός ότι κάποιες φορές εμφανίζεται στην σκηνή ξυπόλυτη, και βέβαια το ταλέντο και η εξαιρετική δεινότητά της ως βιολίστρια, έχουν ως αποτέλεσμα οι συναυλίες της να αποτελούν σημαντικό μουσικό γεγονός παντού όπου εμφανίζεται.
Η Philharmonia Orchestra
H Philharmonia ιδρύθηκε το 1945 από τον Walter Legge, παραγωγό της ΕΜΙ. Αρχικά, σκοπός της ήταν η ηχογράφηση συνθέσεων για την αγορά δίσκων ώστε να μπορούν οι λάτρεις της ορχηστρικής μουσικής να την απολαμβάνουν από την άνεση του σπιτιού τους. Έκτοτε, η ορχήστρα συνεχίζει να πρωτοστατεί στη χρήση της πλέον σύγχρονης τεχνολογίας, ώστε να μπορεί να προσεγγίζει όλο και περισσότερους ακροατές, με αποτέλεσμα να κατακτά ένα συνεχώς διευρυνόμενο κοινό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, από τη Βραζιλία μέχρι τον Αρκτικό Κύκλο στη Νορβηγία και από το Σουδάν μέχρι την Ινδία και την Ινδονησία. Αξίζει να αναφερθεί ότι οι ακροατές της Philharmonia στο Spotify ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο σε μηνιαία βάση ενώ το κανάλι της στο YouTube, όπου παρουσιάζονται συναυλίες, ντοκιμαντέρ και συνεντεύξεις με καλλιτέχνες, έχει περίπου 140.000 συνδρομητές.
Σημαντική είναι και η δραστηριοποίηση της Philharmonia στην ηχογράφηση σάουντρακ κινηματογραφικών ταινιών. Από το 1947 έως σήμερα, έχει στο ενεργητικό της περισσότερες από 150 τέτοιες ηχογραφήσεις.
Παράλληλα, δίνει συναυλίες σε όλο τον κόσμο.
Το πρόγραμμα της συναυλίας
Στο Ηρώδειο θα παρουσιαστούν οι συνθέσεις:
ΜΙΧΑΗΛ ΓΚΛΙΝΚΑ (1804–1857)
Εισαγωγή για ορχήστρα από την όπερα
Ρουσλάνος και Λουντμίλα
ΙΓΚΟΡ ΣΤΡΑΒΙΝΣΚΙ (1882–1971)
Κοντσέρτο για βιολί και ορχήστρα σε ρε
Ι. Toccata
ΙΙ. Aria 1
ΙΙΙ. Aria 2
ΙV. Capriccio
ΠΙΟΤΡ ΙΛΙΤΣ ΤΣΑΪΚΟΦΣΚΙ (1840–1893)
Συμφωνία αρ. 5 σε μι ελάσσονα, έργο 64
I. Andante – Allegro con anima
II. Andante cantabile con alcuna licenza
III. Valse. Allegro moderato
IV. Finale. Andante maestoso – Allegro vivace
*
Αγορά εισιτηρίων: aefestival.gr, more.com
ΚΕΝΤΡΙΚΑ ΕΚΔΟΤΗΡΙΑ Πλατεία Συντάγματος (This is Athens info point Δήμου Αθηναίων) Δε-Πα 10:00-18:00
ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΑΓΟΡΑ
Δε-Πα 10:00-18:00 +30 2118008181
ΑΜΕΑ: +30 2104834913| Δε-Πα 10:00-17:00
Πληροφορίες εισιτηρίων: http://aefestival.gr/plirofories-eisitirion