Ξεκινώντας με την Πανσέληνο του Ιουνίου, το έναυσμα για το πολιτιστικό Φεστιβάλ «Ταλλαία 2018» του Δήμου Μυλοποτάμου δίνεται απόψε  Πέμπτη πάνω στα Ταλέα όρη, έξω από το Ταλέο Άνδρο, στο Σπήλαιο Μελιδονίου, με  μια αγκαλιά τραγούδια αφιερωμένα στο φεγγάρι και ερμηνεύτρια την ανερχόμενη τραγουδίστρια Βάλια Αλεξίου.

Από το Σπήλαιο Μελιδονίου, το φεστιβάλ τις επόμενες νλυχτες θα ακολουθήσει τους κύκλους του φεγγαριού, που θα γεμίσει, θα λιγώσει και θα ξαναγεμίσει άλλες δύο φορές έως τα τέλη Αυγούστου, οπότε και θα ολοκληρωθεί, μαζί με τους κύκλους της σελήνης.

Στο φως της, και στο λαμπύρισμα των άστρων του καλοκαιριού, εκατοντάδες καλλιτέχνες, άνθρωποι των τεχνών, του πνεύματος και των γραμμάτων, θα δώσουν το παρόν σε ένα «καλλιτεχνικό μαραθώνιο» που περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες, εικαστικές και φωτογραφικές εκθέσεις, πολιτιστικές διαδρομές, μουσικοποιητικές βραδιές και κυρίως ανθρώπινα συναισθήματα που θα υποδηλώσουν έμπρακτα την ξεχωριστή ομορφιά, την μοναδικότητα και την ουσιαστική συμβολή του φεστιβάλ «Ταλλαία» στην τοπική κοινωνία.

Ανάμεσα σε αυτά και τις μεγάλες παραγωγές που φιλοξενεί από την υπόλοιπη Κρήτη και την Αθήνα, το Φεστιβάλ θα λαμπρύνουν οι παραστάσεις του Δημοτικού Θεάτρου Μυλοποτάμου, η 3η Έκθεση Μυλοποταμιτών Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών αλλά και μια σειρά από ξεναγήσεις στα μνημεία του Μυλοποτάμου που τίθενται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων.

Οι αρχαιολογικές ανασκαφές στο Καλό Χωράφι Σισσών, το άγνωστο κάστρο του Μυλοποτάμου στο Καστρί, η Φραγκοκλησιά στην Επισκοπή, η Βασιλική του Πανόρμου, η Κορυφή του Ψηλορείτη, μαρτύρια της μακραίωνης παράδοσης του Μυλοποτάμου θα αναδειχθούν μέσα από τον πολιτισμό.

Μάλιστα, μια μεγάλη έκθεση με θέμα «Από τον Μίνωα έως τις ημέρες μας» θα αναδείξει το μεγαλείο αυτού του πλούτου.

Παράλληλα, πλατείες και θέατρα, θα γεμίσουν από κόσμο που θα σμίξει και πάλι στο μεγάλο πολιτιστικό αντάμωμα του Μυλοποτάμου.

Και φέτος θα συνεχιστούν οι μεγάλες εκδηλώσεις της περιοχής, με πλούσιο πρόγραμμα, μεγάλα ονόματα και πολλές εκπλήξεις, όπως η «Γη Μυλοποτάμου» στο Πέραμα, η «Στράτα του Ψηλορείτη» στα Λιβάδια, το 7ο Φεστιβάλ Κρητικής Μουσικής «Κώστας Μουντάκης» με αφιέρωμα στον αξέχαστο Νίκο Μανιά στην Αλφά, η 10η Γιορτή Βοσκού και Τυριού στα Ζωνιανά, οι «Αγιοκυριακάτικες Εκδηλώσεις» στο Χώνος και η επετειακή 30η Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου στο Γαράζο, που αποτελεί το παλαιότερο πολιτιστικό φεστιβάλ του Ρεθύμνου.

Από 28 Ιουνίου έως 31 Αυγούστου, ο Δήμος Μυλοποτάμου και οι φορείς της περιοχής γιορτάζουν και σας καλούν να ακολουθήσετε τις πολιτιστικές διαδρομές που θα φωτίσει η καλοκαιρινή σελήνη.

Το φετινό φεστιβάλ αφιερώνεται στην μνήμη της Μαριάννας Πολυμήλη, που υπηρέτησε με αγάπη και αφοσίωση το πολιτιστικό κίνημα Μυλοποτάμου επί σειρά ετών.

Το φεστιβάλ οργανώνει ο Οργανισμός Πολιτισμού – Τουρισμού και Νέας Γενιάς Δήμου Μυλοποτάμου «Αυλοπόταμος». Οργανωτικά συμμετέχουν η Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, η Εφορία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, η Υπηρεσία Νεοτέρων Μνημείων και Τεχνικών έργων Κρήτης και υλοποιείται με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Συμμετέχουν επίσης με εκδηλώσεις ο ΑΚΟΜΜ – ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ και το Ινστιτούτο Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδας καθώς επίσης οι πολιτιστικοί σύλλογοι και οι φορείς των χωριών που φιλοξενούν τις φετινές εκδηλώσεις.