Σύνταξη: tourismtoday.gr

Το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών (ETIAS) αναμένεται να τεθεί σε ισχύ πριν από τα μέσα του 2024.

Στόχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) είναι να ενισχυθεί το σύστημα ασφαλείας της. Να ελέγχεται καλύτερα ποιος εισέρχεται και εξέρχεται από την επικράτεια της. Ωστόσο, πολλοί ταξιδιώτες είναι δυσαρεστημένοι με την κίνηση.

Ειδικότερα, τα βρετανικά ταμπλόιντ έχουν κατηγορήσει την ΕΕ ότι εισήγαγε την απαίτηση ως εκδίκηση στο Ηνωμένο Βασίλειο για την αποχώρηση από το μπλοκ. Όμως η απαίτηση δεν θα ισχύει μόνο για υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά και για άλλες περισσότερες από 60 χώρες του κόσμου.
Μέχρι το επόμενο έτος, 1,4 δισεκατομμύρια πολίτες του κόσμου θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για ETIAS, συμπεριλαμβανομένων των άνω των 67 εκατομμυρίων υπηκόων του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η απαίτηση ονομάστηκε επίσης θεώρηση, κάτι που είναι αναληθές, αφού το ETIAS είναι πολύ διαφορετικό από τη θεώρηση.

Η ΕΕ δεν είναι η πρώτη που εισήγαγε απαίτηση άδειας ταξιδιού για πρόσβαση στην επικράτεια της για ταξιδιώτες από χώρες χωρίς βίζα.
Πολλές άλλες χώρες του κόσμου εφαρμόζουν τέτοια προγράμματα εδώ και πολύ καιρό.

Φθηνότερο το ETIAS της ΕΕ σε σχέση με άλλες ταξιδιωτικές άδειες

Το ETIAS, είναι φθηνότερο σε σχέση με άλλες ταξιδιωτικές άδειες μέχρι σήμερα, όπως αποκαλύπτεται.

  • Ενώ ένα ETIAS θα κοστίζει 7 ευρώ, το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ταξιδιωτικής Εξουσιοδότησης (ESTA) των ΗΠΑ κοστίζει 21,00 δολάρια ή 19,66 ευρώ.
  • Μέχρι την άνοιξη του περασμένου έτους, η χρέωση για ένα ESTA ήταν 14 δολάρια (10 ευρώ), αλλά πλέον έχει αυξηθεί, χωρίς οι αρχές των ΗΠΑ να αναφέρουν συγκεκριμένο λόγο.
  • Η Νέα Ζηλανδία λειτουργεί επίσης ένα παρόμοιο πρόγραμμα. Το Electronic Travel Authority (NZeTA), ισχύει για δύο χρόνια και κοστίζει 11,71 ευρώ. Όταν ολοκληρωθεί η εφαρμογή της υπηρεσίας μετανάστευσης της Νέας Ζηλανδίας θα κοστίζει 13,47 ευρώ.
  • Το κόστος για μια άδεια ταξιδιού στην Αυστραλία, η οποία ονομάζεται Ηλεκτρονική Ταξιδιωτική Αρχή (ETA) κοστίζει 12,52 ευρώ.
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο ανακοίνωσε επίσης το πρόγραμμα εξουσιοδότησης ταξιδιού (ETA), με ισχύ για δύο χρόνια, ενώ η τιμή του δεν είναι ακόμη γνωστή.
    Είναι ακόμη άγνωστο πότε οι πολίτες της ΕΕ θα υποβάλλουν αίτηση για ETA πριν ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν και αναμένεται ότι αυτό θα συμβεί πριν από το τέλος του 2024.