Υπαρκτό ενδιαφέρον υπάρχει για την αποκρατικοποίηση του Λιμένα Λεμεσού, ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Μάριος Δημητριάδης, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για εξεύρεση επενδυτών. Ο κ. Δημητριάδης είχε προχτές μια πρώτη συνάντηση με τους χρηματοοικονομικούς συμβούλους που επιλέχτηκαν για την αποκρατικοποίηση του λιμανιού, σηματοδοτώντας έτσι την έναρξη των διεργασιών για την πώληση του εμπορικού βραχίονα της Κύπρου.

Όπως δήλωσε ο κ. Δημητριάδης, στη συνάντηση εξετάστηκε η αρχική μελέτη που εκπόνησε ο οίκος KPMG αναφορικά με τις συνθήκες της αγοράς και την ανταγωνιστική θέση του λιμανιού. «Η αξιολόγηση της αγοράς δείχνει πολύ καλά στοιχεία και ότι υπάρχει ενδιαφέρον», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι γίνονται κρούσεις από ενδιαφερόμενους, οι οποίοι παραπέμπονται στους συμβούλους προκειμένου να έχουν όλοι την ίδια αντιμετώπιση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στους ενδιαφερόμενους περιλαμβάνεται και η εταιρεία ICTS (International Container Terminal Services), από τις Φιλιππίνες, που ασχολείται με την απόκτηση και διαχείριση σταθμών εμπορευματοκιβωτίων και τερματικών παγκοσμίως.

Επιλέχτηκαν οι σύμβουλοι
Σύμφωνα με τον Υπουργό, ολοκληρώθηκε η επιλογή των συμβούλων για την αποκρατικοποίηση του Λιμένα Λεμεσού, με την επιλογή του οίκου Rothchild ως χρηματοοικονομικού συμβούλου, ενώ νομικός σύμβουλος επελέγη το δικηγορικό γραφείο Κύπρου Χρυσοστομίδη σε συνεργασία με τον διεθνή νομικό οίκο Holman Fenwick and Willan. Οι σύμβουλοι θα ετοιμάσουν τη τελική μέθοδο διάθεσης του Λιμένα, η οποία θα συζητηθεί με τους δανειστές καθώς και με τα αρμόδια σώματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ βάσει του μνημονίου μέχρι τα τέλη του έτους θα θεσπιστεί το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο για την Αρχή Λιμένων, η οποία θα παραμείνει ως δημόσιος οργανισμός με εποπτικές αρμοδιότητες.

Με βάση το πλάνο αποκρατικοποιήσεων που ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο, προσφορότερη επιλογή για το λιμάνι Λεμεσού κρίνεται η παραχώρηση από το κράτος άδειας (“license”) μεγάλης διάρκειας σε κατάλληλο διαχειριστή λιμένων (port operator). Ο διαχειριστής θα επιλεγεί μετά από διεθνή διαγωνισμό μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2015. Παράλληλα, η ΑΛΚ θα διατηρηθεί ως δημόσιος οργανισμός, με κύριο σκοπό την άσκηση εποπτικού/ρυθμιστικού ρόλου, ο οποίος θα ενισχυθεί. Με βάση το μνημόνιο, το πλάνο αποκρατικοποιήσεων θα πρέπει να συγκεντρώνει συνολικά €1 δισεκατομμύριο μέχρι το τέλος του προγράμματος και άλλα €400 εκατ. μέχρι το τέλος του 2018, χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους. Βάσει του κυβερνητικού πλάνου, Λιμάνι Λεμεσού και Αρχή Τηλεπικοινωνιών προορίζονται να πωληθούν μέχρι τα τέλη του 2015.

Πηγή: ΚΥΠΕ