Για την Ιταλία και τα υπαίθρια μουσεία της είναι δυστυχώς σύνηθες το φαινόμενο, τουρίστες να…ανακουφίζονται από τις ανάγκες τους δίπλα σε αγάλματα και μνημεία.

Αμερικανός 21χρονος φοιτητής πιάστηκε επ αυτοφόρω την ώρα που….ανακουφίζονταν μπροστά στο άγαλμα του 16ου αιώνα “Ηρακλής και Κάκος” (του Μπακσιό Μπαντινέλι), στην Loggia dei Lanzi της Φλωρεντίας και τώρα είναι αντιμέτωπος με πρόστιμο από 5.000 € έως 10.000 € για “πράξεις που αντιβαίνουν στη δημόσια ευπρέπεια”.

Η Loggia dei Lanzi είναι η διάσημη υπαίθρια γκαλερί της Φλωρεντίας που φιλοξενεί μερικά από τα πιο αναγνωρίσιμα έργα, όπως τα περίφημα λιοντάρια Medici.

Η πλατεία χτίστηκε στα τέλη του 14ου αιώνα και έγινε ένας από τους πρώτους υπαίθριους εκθεσιακούς χώρους στον κόσμο κατά τον 16ο αιώνα και σήμερα παραμένει ελεύθερη και ανοιχτή στο κοινό 24 ώρες το 24ωρο.

Αυτό, δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που η Φλωρεντία αντιμετώπισε προβλήματα του είδους με τουρίστες -αν και στην Ρώμη το πρόβλημα είναι μεγαλύτερο.

Oι αρχές της Φλωρεντίας, προσπαθούν να βάλουν μία τάξη στην αταξία των τουριστών.
“ Δυστυχώς υπάρχει μία αύξηση μεταξύ εκείνων που δεν σέβονται την πολιτιστική μας κληρονομιά, τονίζει ο δήμαρχος της πόλης.  Κάθονται ιστορικά βασιλικά σκαλοπάτια, γύρω από μνημεία ή πλατείες τρώνε το φαγητό τους, πίνουν, καπνίζουν και παρατάνε τα σκουπίδια εκεί”.