Σ’ ένα μαγευτικό γαστρονομικό ταξίδι εξοικείωσης, η Tourism Media & Events με επικεφαλής την κα. Μάρα Σαμαρά, επισκέφτηκε την πανέμορφη Φλώρινα, κατόπιν πρόσκλησης του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Βασίλη Άμπα και με την υποστήριξη της Εταιρείας Τουρισμού Δυτικής Μακεδονίας.

Η Φλώρινα «έβγαλε τα λευκά της» και υποδέχτηκε ολάνθιστη τη δημοσιογραφική ομάδα σε ένα press fam trip με επίκεντρο τις φυσικές ομορφιές, τη γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα της περιοχής.

Έπειτα από γευστικές δοκιμές, περιηγήσεις, νέες ανακαλύψεις και επαφές με τους ντόπιους, ο στόχος της γνωριμίας με τη «Νύμφη» της Δυτικής Μακεδονίας επιτεύχθηκε, αφήνοντας ανοιχτές εκκρεμότητες για μελλοντικές επισκέψεις.

Η αποστολή έφτασε στη Φλώρινα και ύστερα από περιήγηση στο κέντρο της πόλης, κατέφτασε σε ένα από τα πιο διάσημα παγκοσμίως κτήματα παραγωγής κρασιού, όπου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις και δοκίμασε τα εξαιρετικής ποιότητας κρασιά από διαφορετικές ποικιλίες.

Η πρώτη μέρα συνεχίστηκε με επίσκεψη σε εργαστήριο γλυκών του κουταλιού της Φλώρινας, όπου η αποστολή γεύτηκε το φημισμένο παραδοσιακό γλυκό «καρυδάτο».

Προς έκπληξη όλων, το πρώτο γεύμα πραγματοποιήθηκε στο καταπράσινο Πάρκο Αγίου Παντελεήμονα, όπου ο σεφ Γιώργος Τσελίδης και η ομάδα του υποδέχτηκαν τους δημοσιογράφους με ένα εντυπωσιακό τραπέζι στη φύση και μια ξυλόσομπα, ετοιμάζοντας ένα πλούσιο με τοπικές γεύσεις γεύμα.

Οι ιδιαίτερες γεύσεις του τόπου εναρμονίστηκαν καλλιτεχνικά από τη μαγειρική ικανότητα και τις παραδοσιακές τεχνικές μαγειρικής του σεφ, καθώς σε ένα γεύμα συμπεριλήφθηκαν όλες οι ντόπιες γευστικές ιδιαιτερότητες (κεμπάπια, πιπεριές Φλωρίνης).

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, κ. Βασίλης Άμπας παρευρέθη στο γεύμα και συνομίλησε εκτενώς με τους δημοσιογράφους, ενώ δήλωσε στα παρευρισκόμενα ΜΜΕ τις δυνατότητες ανάπτυξης του γαστρονομικού και φυσιολατρικού τουρισμού της περιοχής.

Η γευσιγνωσία συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια όλου του τριημέρου με την πραγματοποίηση επισκέψεων στο «σπίτι» της πιπεριάς Φλωρίνης και σε εργαστήριο παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, όπου η ομάδα γνώρισε βήμα-βήμα τις διαδικασίες παραγωγής. Επόμενος σταθμός στη γευστική περιήγηση ήταν οι εγκαταστάσεις παραγωγής τοπικών φασολιών. Όλα τα ντόπια προϊόντα προέρχονται από εξαιρετικής ποιότητας πρώτες ύλες.

Όλες οι γευστικές δοκιμές συνδυάστηκαν με περιηγήσεις στην όμορφη μακεδονική φύση. Η ομάδα γνώρισε τη σπάνια φυλή προβάτων στο Βαρικό Φλωρίνης, αλλά και το Νυμφαίο, έναν παραδοσιακό οικισμό του όρους Βέρνον (Βίτσι) που έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα δέκα πιο γραφικά χωριά της Ευρώπης, σύμφωνα με την UNESCO.

Η τρίτη μέρα βρήκε την αποστολή να απολαμβάνει τα μαγευτικά τοπία των Πρεσπών, κοντά στα ελληνικά σύνορα. Η Μικρή Πρέσπα μετέφερε τους περιηγητές αιώνες πίσω με τα υπέροχα αρχαία μνημεία να δεσπόζουν στις ακτές της, ενώ η εξωτική βαρκάδα στη Μεγάλη Πρέσπα και το Ψαρικό τους έδωσε την ευκαιρία να ανακαλύψουν αξιοθέατα θρησκευτικού τουρισμού.

Το υδάτινο στοιχείο που συνδυάζεται με την καταπράσινη παρθένα φύση αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής. Ήταν αδύνατο να μην πραγματοποιηθεί επίσκεψη στον Νερόμυλο της Φλώρινας, που έχει διακριθεί με Βραβείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αποτελεί τον μοναδικό διασωθέντα μύλο της περιοχής από το 1930.

Η Φλώρινα, περνώντας πλέον στη μεταλιγνιτική περίοδο, προβάλλει τις ομορφιές της και τις πολλά υποσχόμενες γεύσεις της, δημιουργεί γαστρονομικό πολιτισμό και προσκαλεί νέους εξερευνητές και γευσιγνώστες να την ανακαλύψουν.

http://www.visitwestmacedonia.gr/