Σύνταξη: tourismtoday.gr

Φορείς της ευρωπαϊκής αεροπορίας, χαιρετίζουν την απόφαση να αναβληθεί η εφαρμογή του συστήματος εισόδου-εξόδου (EES) της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ).

Το EES -αυτοματοποιημένο σύστημα πληροφορικής για την καταγραφή ταξιδιωτών από τρίτες χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου- επρόκειτο να τεθεί σε λειτουργία τον Μάιο του 2023. Λόγω καθυστερήσεων όμως του αναδόχου, μετατέθηκε για τα τέλη του 2023.

Αεροπορικές εταιρείες και αεροδρόμια υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωση ότι το EES θα αλλάξει τα δεδομένα στα σύνορα της ΕΕ.
Ωστόσο «η αναβολή -για μετά την πολυάσχολη καλοκαιρινή περίοδο του 2023- θα βοηθήσει να επιλυθούν ζητήματα και να διασφαλιστεί ότι το σύστημα θα έχει δοκιμαστεί πλήρως».

Την κοινή δήλωση υπογράφουν οι Αεροπορικές Εταιρείες της Ευρώπης (A4E), Διεθνής Ένωση Αεροπορικών Μεταφορών (IATA), Ένωση Αεροπορικών Εταιρειών Ευρωπαϊκών Περιφερειών (ERA) και Διεθνές Συμβούλιο Αεροδρομίων Ευρώπης (ACI Europe).

Σε τι βοηθά η αναβολή εφαρμογής του EES

  • Ευρύτερη υιοθέτηση και αποτελεσματική εφαρμογή της αυτοματοποίησης στα εθνικά σημεία διέλευσης των συνόρων από τις εθνικές αρχές.
  • Χρηματοδότηση από τα κράτη μέλη της ΕΕ για την εξασφάλιση επαρκούς αριθμού εκπαιδευμένου προσωπικού και πόρων, ιδίως στα αεροδρόμια.
  • Διάθεση επαρκών πόρων για την υποστήριξη της εφαρμογής των νέων διαδικασιών από  αεροδρόμια και αεροπορικές εταιρείες.
  • Επικοινωνιακή εκστρατεία για την ενημέρωση υπηκόων τρίτων χωρών σχετικά με τις νέες απαιτήσεις.

Συντονισμό για την αποτελεσματική εφαρμογή, ζητούν οι αεροπορικοί φορείς

«Ο κλάδος των αερομεταφορών στηρίζει πλήρως την ανάπτυξη της EES. Δεσμεύεται να συνεργαστεί με την ΕΕ και τις εθνικές αρχές για την επιτυχή εφαρμογή της, τονίζεται στην κοινή δήλωση.

Η ΕΕ και οι εθνικές αρχές να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες του κλάδου και να παράσχουν αποτελεσματικό συντονισμό για την αποτελεσματική εφαρμογή».

Οι φορείς συμβούλευσαν επίσης την EU-LISA -τον οργανισμό που είναι υπεύθυνος για τη διαχείριση του συστήματος EES- να ενισχύσει τις επικοινωνίες του με τον κλάδο.
Ιδιαίτερα να δώσει βάρος στους διεθνείς εταίρους όπως οι ΗΠΑ, για να διασφαλίσει ότι τα συστήματα είναι «συνδεδεμένα και συμβατά».