Σύνταξη: tourismtoday.gr

Με 1,5 εκατ. προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις και υψηλές προσδοκίες για ολική επαναφορά του μεγεθών του ελληνικού τουρισμού κάνει ποδαρικό ο Ιούνιος, ανοίγοντας την αυλαία του φετινού καλοκαιριού.

Σύμφωνα με το Recovery Tracker του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ), ο αριθμός των προγραμματισμένων θέσεων από τις βασικές πηγές του ελληνικού τουρισμού πολλαπλασιάζεται καθώς βαίνουμε προς την περίοδο αιχμής του καλοκαιριού, δηλαδή το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου. Βέβαια, κινητικότητα καταγράφεται ήδη και για τον Σεπτέμβριο κυρίως στους δημοφιλείς προορισμούς της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας.

Με βάση τα στοιχεία του Recovery Tracker, για την πρώτη εβδομάδα του Ιουνίου έχουν προγραμματιστεί περισσότερες από 715 χιλιάδες θέσεις, με διψήφια άνοδο 14,8% σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, ενώ για τη δεύτερη ο αντίστοιχος αριθμός υπερβαίνει τις 750 χιλιάδες, με περαιτέρω αύξηση 5,1% συγκριτικά με την πρώτη εβδομάδα.

Πρωταγωνιστούν οι Βρετανοί

«Κεφάλι» σε επίπεδο αριθμού προγραμματισμένων θέσεων παίρνει το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο σταθερά εκτοπίζει τη γερμανική αγορά στη δεύτερη θέση. Ισχυρή είναι η δυναμική των Γάλλων ταξιδιωτών, ενώ ταχύτητα ανεβάζουν και οι Ιταλοί τουρίστες που πολλαπλασιάζουν τον αριθμό των αεροπορικών θέσεων με προορισμό τα ελληνικά νησιά. Την πεντάδα συμπληρώνουν οι Ολλανδοί, ενώ μία θέση στη 10άδα καταλαμβάνουν Ελβετοί, Βέλγοι, Κύπριοι, Αμερικανοί και Αυστριακοί.

Ιδιαίτερης σημασίας είναι η αύξηση των αεροπορικών θέσεων από την Πολωνία, μία αγορά ανερχόμενη και πολύ δυναμική για τον ελληνικό τουρισμό, που στήριξε τα τελευταία χρόνια κυρίως προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας και τα νησιά του Ιονίου. Είναι ενδεικτικό ότι από 5.000-6.000 ανά εβδομάδα, ο αριθμός των αεροπορικών θέσεων αυξάνεται σταδιακά στις 15.000 θέσεις περίπου.

Εκτός από τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελευθέριος Βενιζέλος», το Ηράκλειο, η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη και η Κέρκυρα κατατάσσονται ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών.

Ανεβαίνουν οι πληρότητες

Την ανιούσα παίρνουν την ίδια στιγμή και οι πληρότητες στα ανοιχτά ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η μέση πληρότητα διαμορφώνεται στο 45% περίπου για τις δύο πρώτες εβδομάδες του Μαΐου, με την τάση να βαίνει ανοδικά.

Υψηλή μέση δαπάνη

Ενθαρρυντικά είναι την ίδια στιγμή τα στοιχεία για τις δαπάνες των τουριστών, οι οποίοι τουλάχιστον για τον Μάρτιο, παρά τις πληθωριστικές πιέσεις και τις συνεχείς ανατιμήσεις σε βασικά αγαθά, ξόδεψαν περισσότερα σε σχέση ακόμη και με τον αντίστοιχο μήνα του 2019, της χρονιάς-ρεκόρ για τα μεγέθη του ελληνικού τουρισμού.

Με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, η μέση δαπάνη των ξένων τουριστών στην Ελλάδα τον Μάρτιο ανήλθε στα 463 ευρώ. Και μπορεί ο συγκεκριμένος μήνας να μην είναι ενδεικτικός για τη διαμόρφωση των μεγεθών του κλάδου σε ετήσια βάση, ωστόσο, δίνει μία πρώτη εικόνα για την πορεία της σεζόν. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η μέση δαπάνη μη κατοίκων στη χώρα μας είχε διαμορφωθεί σε 394,5 ευρώ, ενώ η αντίστοιχη μέση δαπάνη του Μαρτίου του 2019 είχε ανέλθει σε 405 ευρώ.

Με βάση τα στοιχεία της ΤτΕ, η μέση δαπάνη του Μαρτίου κατέγραψε άνοδο 17% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021, με τους Αμερικανούς να ανεβάζουν ξεκάθαρα τον μέσο όρο των ταξιδιωτικών εισπράξεων, ξοδεύοντας ξοδεύοντας περίπου 950 ευρώ ανά ταξίδι.