του Χάρη Ντιγριντάκη

Την ίδια ώρα που επί θύραις βρίσκεται η κατασκευή του Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο στις ελληνικές καλένδες παραπέμπεται όπως όλα δείχνουν ο διαγωνισμός της ΓΑΙΑΟΣΕ για τη δημιουργία εμπορευματικού κέντρου (logistics) στον πρώην στρατόπεδο Γκόνου, στη Θεσσαλονίκη, μετά την εξαγγελία του πρωθυπουργού για θεσμοθέτηση στον ίδιο χώρο Ελεύθερης Ζώνης Βιομηχανίας και Εμπορίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο διαγωνισμός για το κέντρο logistics στο Γκόνου είχε προκηρυχθεί πριν από 1,5 χρόνο, ωστόσο, παρουσιάζοντας συνεχείς καθυστερήσεις στην εξέλιξή του, δεν έχει εισέλθει ακόμα στη δεύτερη και πιο σημαντική φάση της κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικό ενδιαφέρον για την κατασκευή και εκμετάλλευση του εμπορευματικού κέντρου έχουν επιδείξει τρία σχήματα, όλα από τον κατασκευαστικό κλάδο: ΤΕΚΑΛ – Intrakat, ΜΕΤΚΑ και Άκτωρ.

Ένας από τους λόγους της καθυστέρησης ήταν η απροθυμία των αρχικά ενδιαφερόμενων επενδυτών να δεσμευτούν για την αξιοποίηση μίας τόσο μεγάλης έκτασης, που καλύπτει 672 στρέμματα, και η οποία θα απαιτούσε επένδυση 150 ως 200 εκατ. ευρώ.

Έτσι, η προηγούμενη διοίκηση της ΓΑΙΑΟΣΕ είχε διαμηνύσει ότι κατά τη διαδικασία του ανταγωνιστικού διαλόγου με τους υποψήφιους επενδυτές, θα έμπαινε στο τραπέζι το σενάριο της κατάτμησης, της παραχώρησης δηλαδή μέρους και όχι ολόκληρου του ακινήτου.

Όπως τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος της ΓΑΙΑΟΣΕ κ. Περικλής Νικολάου, η εξαγγελία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την περίοδο της ΔΕΘ για τη δημιουργία Ελεύθερης Ζώνης Βιομηχανίας και Εμπορίου στο στρ. Γκόνου έχει παγώσει τις διαδικασίες, ενώ το επόμενο βήμα θα ήταν η ανάθεση σε εξειδικευμένο τεχνικό σύμβουλο να «τρέξει» τη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.

«Αναμένουμε τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης και τις σχετικές οδηγίες για την αξιοποίηση του ακινήτου. Από τη στιγμή που υπάρχει στο τραπέζι ακόμα ένα φιλόδοξο project για το ίδιο ακίνητο θα ήταν λάθος να προχωρήσουμε στην επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Είναι μία στρατηγική αναπτυξιακή απόφαση για τη Θεσσαλονίκη που καλείται να πάρει η κυβέρνηση.

Εμείς θα προσαρμόσουμε ανάλογα τον σχεδιασμό μας, είτε με τον συνδυασμό των δύο projects είτε προχωρώντας μόνο για την Ελεύθερη Ζώνη με ακύρωση του σχεδίου για το εμπορευματικό κέντρο» αναφέρει ο κ. Νικολάου.

Όπως σημειώνει ο ίδιος, ακόμα κι αν προχωρήσει το σενάριο της κατάτμησης, το logistics center, στη βάση αυτού του διαγωνισμού, δεν θα μπορούσε να γίνει σε έκταση μικρότερη των 350-400 στρεμμάτων.

Πάντως, πηγές που παρακολουθούν από κοντά το θέμα με της Ελεύθερης Ζώνης εκτιμούν ότι, αν όλα εξελιχθούν ομαλά, το Γκόνου αναμένεται να προσελκύσει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για εγκατάσταση επιχειρήσεων, σε βαθμό που ακόμα και η έκταση του πρώην στρατοπέδου θα αποδειχθεί μικρή για να καλύψει τις ανάγκες.

Άλλωστε, στόχος είναι η προσέλκυση εξαγωγικών επιχειρήσεων που θα έχουν ισχυρά κίνητρα, καθώς θα απαλλάσσονται από δασμούς και ΦΠΑ για συναλλαγές με Τρίτες Χώρες.
Προς ακύρωση

Υπενθυμίζεται ότι, παρά τις αρχικές πληροφορίες, ούτε η ΟΛΘ Α.Ε. ούτε επιμέρους κάποια από τις εταιρείες που συμμετέχουν στην κοινοπραξία του λιμανιού της Θεσσαλονίκης εκδήλωσαν ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό της ΓΑΙΑΟΣΕ, καθώς, όπως έχει αναφέρει παλαιότερα ο πρόεδρος της ΟΛΘ κ. Σωτήρης Θεοφάνης, υπάρχει σχέδιο για ανάπτυξη logistics center, μικρότερης κλίμακας, εντός του λιμανιού.

Όλα τα παραπάνω δείχνουν, χωρίς βέβαια αυτή τη στιγμή να υπάρχει κάτι σίγουρο, ότι πιθανότερο σενάριο είναι η οριστική ματαίωση του logistics center στο Γκόνου και η δημιουργία εκεί της Ελεύθερης Ζώνης Βιομηχανίας και Εμπορίου.

Εν τω μεταξύ έσοδα 33,2 εκατ. και θετικό ισοζύγιο 9,2 εκατ. ευρώ αναμένει για τη χρήση 2019 η ΓΑΙΑΟΣΕ.

Συνολικά, η ακίνητη περιουσία της ΓΑΙΑΟΣΕ αποτελείται από περίπου 100.000 στρέμματα οικοπέδων/αγροτεμαχίων, περίπου 4.800 κτίρια συνολικής έκτασης 540.000 τ.μ., εκ των οποίων 75 κτίρια (44% της συνολικής έκτασης) και 533 (75% της συνολικής έκτασης). Επίσης, η εταιρεία διαχειρίζεται το τροχαίο υλικό, κυριότητας του ελληνικού δημοσίου.

Θριάσιο

Αισιοδοξία για θετική έκβαση, και μάλιστα σύντομα, σε ότι αφορά την κατασκευή και λειτουργία του Θριασίου Εμπορευματικού Κέντρου, γνωστού και ως Θριάσιο Ι, μετά την ολοκλήρωση όλων των κύκλων ερωτημάτων και απαντήσεων από την DG Comp, εκφράζουν οι εμπλεκόμενοι με το έργο φορείς.

Υπενθυμίζεται ότι, η επένδυση στα 588 στρ. του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου, κυρώθηκε από το Ελληνικό Κοινοβούλιο την 1η Νοεμβρίου 2018, με παραχωρησιούχο κοινοπραξία την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair, που δηλώνει πανέτοιμη να ξεκινήσει την κατασκευή των υποδομών για τις οποίες έχει δεσμευτεί.

Σε πρώτη φάση θα ξεκινήσει η κατασκευή 120.000 τ.μ. αποθηκευτικών χώρων, ενώ θα ακολουθήσουν ακόμη 115.000 τ.μ. σε ορίζοντα 5ετίας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της επένδυσης ανέρχεται σε 158,4 εκατ. ευρώ. Στην κατασκευαστική περίοδο θα απασχολούνται 700 άτομα και στην πλήρη λειτουργία του ΘΕΚ 5.000 άτομα.

Σημειώνεται ότι, από την πλευρά της DG Comp ζητήθηκαν εξηγήσεις σχετικά με τους όρους υπό τους οποίους παραχωρήθηκαν για 60 έτη προς αξιοποίηση τα 580 στρ. στο Θριάσιο Πεδίο, έναντι συνολικού τιμήματος 31 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 10 εκατ. ευρώ είναι το εφάπαξ τίμημα.

Συγκεκριμένα, ζητήθηκαν εξηγήσεις για το ελάχιστο τίμημα που ορίστηκε στον διαγωνισμό, για τους όρους παραχώρησης του ακινήτου, για τις εγγυήσεις που έδωσε το Ελληνικό Δημόσιο στον παραχωρησιούχο, τις επιπρόσθετες παροχές (πχ. δυνατότητα παραγωγής και πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας), την ακύρωση επιβολής δημοτικών τελών, τη μεταβολή των όρων δόμησης του ακινήτου, τις δυνατότητες υποπαραχώρησης του ακινήτου κ.ά.