
Σύνταξη: tourismtoday.gr
Τις ανησυχίες της ταξιδιωτικής βιομηχανίας του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με το νέο βιομετρικό σύστημα εισόδου/εξόδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που θα τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο Μάιο, εκφράζει η Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων Ηνωμένου Βασιλείου (ABTA).
Ο Luke Petherbridge διευθυντής δημοσίων υποθέσεων της ABTA είπε στην επιτροπή ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής των Λόρδων ότι οι Βρετανοί υπήκοοι θα πρέπει να αφιερώσουν «αρκετά λεπτά» για τον έλεγχο με τα τα βιομετρικά τους δεδομένα, αντί των 30 δευτερολέπτων που χρειάζονται αυτή τη στιγμή για να περάσουν τα σύνορα.
Όπως υπογράμμισε «αυτό θα επιβραδύνει τη διαδικασία μετακίνησης των επιβατών. Θα αυξήσει δραματικά τον χρόνο επεξεργασίας για τους τουρίστες του Ηνωμένου Βασιλείου».
Επεσήμανε ότι το πρόβλημα θα είναι ιδιαίτερα έντονο σε ορισμένα λιμάνια, όπως το Ντόβερ που έχουν λιγότερο χώρο για επιβάτες, σε σχέση με τα αεροδρόμια.
Επίσης, το σύστημα θα επιτρέψει στις αρχές της ΕΕ να βλέπουν αυτόματα εάν οι υπήκοοι του Ηνωμένου Βασιλείου παραβιάζουν τον κανόνα ότι μπορούν να περάσουν μόνο 90 ημέρες στο μπλοκ σε κάθε περίοδο 180 ημερών.
Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι ταξιδιώτες θα αποτραπούν, όπως αυτοί που έχουν δεύτερες κατοικίες στην ΕΕ, προειδοποίησε.
Το θέμα των νέων συνοριακών ελέγχων είναι μόνο ένα από τα πολλά «πρόσθετα προβλήματα και εμπόδια» που τόνισε κατά τη συνεδρίαση της η επιτροπή, η οποία εξέταζε το ζήτημα της κινητικότητας μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ μετά το Brexit.
Ο Luke Petherbridge υπογράμμισε ότι τα μέλη της ABTA αντιμετωπίζουν «τεράστιες επιχειρησιακές προκλήσεις», ιδιαίτερα με την απασχόληση προσωπικού του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ, όπως οικοδεσπότες σαλέ, οδηγούς σκι και ταξιδιωτικούς αντιπροσώπους, καθώς δεν έχουν πλέον ελευθερία κινήσεων.
«Υπάρχει ένα επιπλέον κόστος και πολλή γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις», τόνισε.
Είπε ότι η τυπική τουριστική περίοδος είναι περίπου έξι μήνες, επομένως 90 ημέρες δεν είναι αρκετές για το βρετανικό προσωπικό για να μείνει σε έναν προορισμό.
Υπάρχουν επίσης ζητήματα σχετικά με την αμοιβαία αναγνώριση των προσόντων, η οποία περιορίζει τους ρόλους για τους υπηκόους του Ηνωμένου Βασιλείου, και τους κανόνες «καμποτάζ» που περιορίζουν τις δραστηριότητες των χειριστών πούλμαν.
Επισήμανε ότι η Γαλλία απαιτεί από τους ξεναγούς να είναι υπήκοοι της ΕΕ, ενώ η Μάλτα δεν αναγνωρίζει τα προσόντα ξεναγών του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μια έρευνα της ABTA με την ομάδα Seasonal Businesses In Travel διαπίστωσε ότι ο αριθμός των Βρετανών υπηκόων που εργάζονταν σε τουριστικούς ρόλους στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε κατά 30% τα χρόνια μετά το δημοψήφισμα και ο αριθμός είναι πιθανό να έχει μειωθεί περαιτέρω από εκείνη την έρευνα, εκτιμά ο Luke Petherbridge.