Ο νόμος 4014/2011 περί ρύθμισης αυθαιρέτων, που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία των βουλευτών, επιλύει ένα χρόνιο πρόβλημα που είχε αποκτήσει κοινωνικές διαστάσεις. Παράλληλα αποτελεί μία σημαντική πηγή εσόδων για το κράτος.

Οι δηλώσεις ρύθμισης  έχουν ξεπεράσει τις 117.000, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης. Το μέσο ύψος προστίμου είναι περίπου 7.500 ευρώ και το μέσο ύψος παραβόλου περίπου 800 ευρώ.

Τα έσοδα που αναμένονται συνολικά, φθάνουν τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί από παράβολα και πρόστιμα περίπου 45,5 εκατ.
Η μέση επιφάνεια ανά δήλωση είναι 57 τ.μ. κύριων χώρων και 27 τ.μ. βοηθητικών χώρων.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), επισημαίνεται ότι τέθηκε σε πλήρη εφαρμογή η διαδικασία έκδοσης των βεβαιώσεων που απαιτούνται για την σύνδεση «ρυθμισμένου» αυθαιρέτου με το δίκτυο της ΔΕΗ.

Το άρθρο 24, παράγραφος 10 του νόμου, διευκρινίζει ότι πραγματοποιείται η σύνδεση των κτηρίων αυτών με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας μετά την καταβολή της α’ δόσης του ειδικού προστίμου. Για τη σύνδεση υποβάλλεται στη ΔΕΗ η βεβαίωση που εκδίδει το ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), με την οποία πιστοποιείται η καταβολή της α’ δόσης και περιλαμβάνει τα απαραίτητα στοιχεία ταυτοποίησης της ιδιοκτησίας.

 

Ανδρέας Αλειφέρης