Κεντρικός βραχίονας άσκησης της τουριστικής πολιτικής μιας χώρας είναι η Επικοινωνία. Ούσα στο χώρο εδώ και πολλά χρόνια η νέα Τομεάρχης Τουρισμού της ΝΔ, αναμφίλεκτα διαθέτει τις παρακαταθήκες που δύναται να απογειώσουν την τουριστική εικόνα της Ελλάδας. Στην συνέντευξη της στον ΕΤ της Κυριακής η Φωτεινή Αραμπατζή αποκρυπτογραφεί τα πλάνα της νέας ηγεσίας της ΝΔ για τον τουρισμό, κατηγορώντας ευθέως την κυβέρνηση και για την εγκατάλειψη της Αμφίπολης.    

Ο τουρισμός συνεισφέρει πλέον με ποσοστό της  τάξεως του 22-23% στην διαμόρφωση του ΑΕΠ της χώρας. Γιατί όμως αποτελεί παραδοσιακά τον «τελευταίο τροχό της αμάξης» αναφορικά με την δέσμευση κονδυλίων τόσο για προβολή όσο και για αναπτυξιακή πολιτική;

Αποτελεί γενική παραδοχή ότι ο Ελληνικός Τουρισμός υπήρξε διαχρονικά η πολύτιμη «σταθερά» της ελληνικής οικονομίας. Δεν είναι μόνο η ιδιαίτερα σημαντική συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας που πιστοποιεί τον κομβικό ρόλο του στην οικονομία, αφού για κάθε 1 ευρώ τουριστικού εσόδου, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξάνεται από 2,2 έως 2,65 ευρώ ακόμα και στα δύσκολα χρόνια της κρίσης και της νέας ύφεσης.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι ο ελληνικός τουρισμός αναπτύχθηκε για δεκαετίες κυρίως χάρη στην ιδιωτική πρωτοβουλία, που λειτουργούσε μεμονωμένα με την Πολιτεία ουσιαστικά απούσα από τον απαραίτητο στρατηγικό σχεδιασμό και τη θεσμική θωράκιση του τουριστικού επιχειρείν.

Η ουσιαστική στροφή προς την κατεύθυνση της επισταμένης ενίσχυσης του τουριστικού μας αποθέματος από την πλευρά της Πολιτείας, έγινε για πρώτη φορά στα χρόνια των δικών μας Κυβερνήσεων και ιδιαίτερα την περίοδο 2012-2014, χάρη στην εργώδη προσπάθεια της τότε ηγεσίας του Υπουργείου Τουρισμού.

Κορυφαίες από τις θεσμικές παρεμβάσεις στις οποίες και προχωρήσαμε, ήταν η επανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού, τον Ιούνιο του 2012, που έδινε το στίγμα της θεσμικής όσο και ουσιαστικής αναγνώρισης του κομβικού ρόλου του και η ουσιαστική προσπάθεια διεύρυνσης – για πρώτη φορά – του Τουρισμού μας σε 12μηνη βάση για όλη την Ελληνική Επικράτεια – ιδιαίτερα την ηπειρωτική Ελλάδα και την Περιφέρεια – που εισήχθη με τον Νόμο 4276/2012, ορίζοντας μια σειρά ειδικών μορφών τουρισμού.

Εξίσου κομβικές όμως θεσμικές παρεμβάσεις, υπήρξαν  το «πέρασμα» της αστεροποίησης στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, που προσέφερε διευρυμένες δυνατότητες αναβάθμισης στην παροχή των τουριστικών υπηρεσιών στη χώρα μας καθώς και η θεσμοθέτηση – το 2013 – του ΣΕΤΕ ως κοινωνικού εταίρου.

Πως κρίνετε το γεγονός ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν έχει φέρει προς ψήφιση ούτε ένα νομοσχέδιο για τον κλάδο την ώρα που τα προβλήματα βαίνουν διαρκώς διογκούμενα;

Δεν είναι λυπηρό μόνο το γεγονός ότι η παρούσα Κυβέρνηση δεν προχώρησε σε καμία νομοθετική επικαιροποίηση – απαραίτητη ασφαλώς λόγω των διαρκών εξελίξεων σε παγκόσμιο επίπεδο – του θεσμικού πλαισίου για τον Τουρισμό μας, κεφαλαιοποιώντας την παρακαταθήκη, που εμείς της προσφέραμε. Είναι κυρίως το γεγονός ότι την ίδια ώρα ισοπεδώνει, όσα με τεράστια προσπάθεια, η δική μας διακυβέρνηση θεμελίωσε για τον ελληνικό τουρισμό τα προηγούμενα χρόνια.

Υπερφορολογεί ανελέητα το τουριστικό μας προϊόν, ορθώνοντας έτσι ανυπέρβλητα εμπόδια έναντι των διεθνών ανταγωνιστών μας.

Ταυτόχρονα, αυξάνει τις ασφαλιστικές εισφορές για να καλύψει ένα νέο δημοσιονομικό κενό, αφήνει αρρύθμιστα τα «κόκκινα» δάνεια για τις τουριστικές επιχειρήσεις ενώ κλείνει τα μάτια στις ανεξέλεγκτες παράνομες μισθώσεις ιδιωτικών χώρων ως τουριστικών καταλυμάτων (sharing economy).

Όλα αυτά, καταδεικνύουν αφενός την ιδεοληπτική αφετέρου την απόλυτα ανεπαρκή στάση της Κυβέρνησης απέναντι στην τουριστική επιχειρηματικότητα και τον ελληνικό Τουρισμό.

Ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που οφείλει να λάβει η πολιτεία για την ποιοτική επαύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα. Ποιες οι προτάσεις της ΝΔ ;

Δομικό χαρακτηριστικό της πολιτικής μας θα είναι η διαρκής και ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, με επικαιροποίηση της νομοθεσίας, περαιτέρω αναβάθμιση των κριτηρίων ποιότητας των τουριστικών υποδομών, αποφασιστική προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, ως συνέχεια των νομοθετικών πρωτοβουλιών, που αναλάβαμε επί κυβερνήσεώς μας.

Παράλληλα όμως, θέτουμε ως πρώτη προτεραιότητα την επέκταση της διάρκειας της τουριστικής περιόδου και παράλληλη αύξηση του spending, προκειμένου ο Ελληνικός Τουρισμός να ισχυροποιηθεί εξελισσόμενος σε ένα πολυεπίπεδο, πλήρως ανταγωνιστικό και εξειδικευμένο ποιοτικά προϊόν, με θεματικές ενότητες, που στόχο θα έχουν να καλύψουν πλήρως τα ενδιαφέροντα των επιλεκτικών επισκεπτών, ιδιαίτερα αυτών των υψηλότερων εισοδηματικών κατηγοριών.

Επιβάλλεται να δώσουμε έμφαση τόσο στη στήριξη της επιχειρηματικότητας και στην προσέλκυση επενδύσεων με κίνητρα για την αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό των ξενοδοχειακών και τουριστικών καταλυμάτων, όσο και στην ενίσχυση της αγοράς ακινήτων μέσω της κινητροδότησης φυσικών προσώπων κατά τα πρότυπα άλλων χωρών κρατών – μελών της Ε.Ε, προκειμένου να αγοράσουν κατοικίες αλλά και να γίνουν φορολογικοί κάτοικοι στη χώρα μας, ενισχύοντας έτσι και τα φορολογικά μας έσοδα αλλά και τον τουρισμό μας.

Αμέσως λοιπόν θα πρέπει να εισαγάγουμε τον νέο Επενδυτικό Νόμο, να προωθήσουμε και να αξιοποιήσουμε ολοκληρωμένες τουριστικές δράσεις μέσω του ΕΣΠΑ και να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση – επιτέλους – του χωροταξικού σχεδιασμού για τον Τουρισμό.

Τι προτείνει η ΝΔ για την προσέλκυση επενδύσεων;

Οι μεγάλες επενδύσεις δεν «πέφτουν από τον ουρανό» και κυρίως δεν διατηρούνται με ευχολόγια. Προϋποθέτουν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο το οποίο βασίζεται στους άξονες:

  • Ξεκάθαρος πολιτική βούληση για την προσέλκυση τους
  • Πολιτική σταθερότητα και ομαλότητα
  • Σταθερό φορολογικό περιβάλλον
  • Δραστική μείωση – αν όχι πλήρης εξάλειψη – των γραφειοκρατικών εμποδίων και
  • Συνέπεια από το Κράτος όσον αφορά στις διαδικασίες έγκρισης, παρακολούθησης και ολοκλήρωσης των επενδυτικών σχεδίων

Αποτελεί τουλάχιστον ειρωνεία να ακούμε την Κυβέρνηση να μιλάει για επενδύσεις όταν στα «όμορφα χρόνια» της αντιπολιτευτικής της διαδρομής τορπίλιζε κάθε επενδυτική προσπάθεια και επικροτούσε – αν δεν ενθάρρυνε – κάθε «λαϊκό δικαστήριο», που τις απαγόρευε.

Και τώρα, στα χρόνια της «πρώτης και δεύτερης φοράς Αριστερά» Κυβέρνησης, κάνει ακριβώς τα αντίθετα από όσα προαπαιτούνται για την προσέλκυσή τους, με πρόσφατο τραγικό παράδειγμα την απόπειρα του Υπουργείου Πολιτισμού να ματαιώσει την μεγάλη – ήδη σε εξέλιξη – επένδυση ύψους άνω των 300 εκατ. ευρώ στην περιοχή Αφάντου της Ρόδου, χαρακτηρίζοντας εν μία νυκτί ως αρχαιολογική ζώνη έκταση 10.000 στρεμμάτων, ενώ αρχικά είχε θέσει ζήτημα για 200 μόνο στρέμματα.

Θα επανιδρύσει το υπουργείο Τουρισμού η ΝΔ ;

Δυστυχώς, η παρούσα Κυβέρνηση υποβάθμισε και απαξίωσε θεσμικά το Υπουργείο, με την υπαγωγή του στην “ομπρέλα” του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, στερώντας με τη γραφειοκρατία και τις διοικητικές αγκυλώσεις, την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα, που επιζητά ο δυναμικός τομέας του Τουρισμού. Δε μπορεί λοιπόν παρά να είναι, όπως προανέφερα, μία από τις πρώτες προτεραιότητές της ΝΔ η επανασύσταση του Υπουργείου Τουρισμού, που θα δώσει το στίγμα της θεσμικής όσο και ουσιαστικής αποκατάστασης του κομβικού ρόλου του Τουρισμού.

Δεδομένου ότι προέρχεστε από τις Σέρρες, πώς κρίνετε την στάση της παρούσας Κυβέρνησης αναφορικά με την αρχαιολογική ανασκαφή στην Αμφίπολη;

Δεν είναι απλά αδιαφορία, δεν είναι απλά κωλυσιεργία η πλήρης εγκατάλειψη από την Κυβέρνηση του παγκόσμια ακτινοβόλου μνημείου της Αμφίπολης.

Πρόκειται για συνειδητή πολιτική καταδίκη ενός ανασκαφικού «δώρου», η «ολιστική» πολιτιστική, τουριστική και οικονομική ανάδειξη του οποίου θα έπρεπε να αποτελεί πρώτη προτεραιότητα από την Πολιτεία.

Είναι τραγικό ότι δεν δόθηκε ούτε Ευρώ, όχι μόνο για τη συνέχιση της ανασκαφικής δραστηριότητας αλλά ούτε καν για τις απαραίτητες εργασίες υποστύλωσης, συντήρησης και προστασίας ενός οικουμενικού μνημείου.

Αδιαπραγμάτευτος στόχος πρέπει να είναι η ανάδειξη του εμβληματικού μνημείου της Αμφίπολης στο σύνολο του προκειμένου να καταστεί ταχύτατα επισκέψιμο ως κορυφαίος τουριστικός πόλος της χώρας μας.