Σύνταξη: tourismtoday.gr

Απλησίαστα είναι τα αεροπορικά εισιτήρια στην Ολλανδία με αυξήσεις πάνω από 25 ευρώ ανά επιβάτη που αναχωρεί από οποιοδήποτε αεροδρόμιο της χώρας, για ταξίδια μικρών και μεγάλων αποστάσεων.

Η κυβέρνηση των Κάτω Χωρών τριπλασίασε τον φόρο αεροπορικών επιβατών από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους, στο πλαίσιο των προσπαθειών της για τη μείωση των εκπομπών CO2 από τις πτήσεις αλλά και για μια πηγή πρόσθετων εσόδων.

Ο συντελεστής φόρου επιβατών αεροπορικών μεταφορών αυξήθηκε κατά 18,48 ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2023 δηλαδή θα τριπλασιαστεί από 7,95 ευρώ σε 26,43.
Ο φόρος, ισχύει μόνο για πτήσεις που αναχωρούν από την Ολλανδία και όχι για πτήσεις ανταπόκρισης.

Η άνοδος στόχο έχει να μειώσει τη διαφορά μεταξύ της τιμής ενός αεροπορικού εισιτηρίου και ενός εισιτηρίου τρένου.
Το υπουργικό συμβούλιο θέλει να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να επιλέγουν τρένα αντί για αεροπλάνα.

Οι αεροπορικές εταιρείες που εξυπηρετούν τις Κάτω Χώρες δεν έχουν ακόμη αντιδράσει δημόσια στην αύξηση.

Η αύξηση είναι πιθανό να προκαλέσει ανησυχία, καθώς έρχεται σε μια δύσκολη στιγμή για τον κλάδο των ολλανδικών αεροδρομίων.

Η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόθεση της να μειώσει τον αριθμό των πτήσεων που αναχωρούν από το αεροδρόμιο Schiphol κατά περισσότερο από 10%, έχοντας κατά νου τις πτήσεις μικρών αποστάσεων.

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2023, θα επιτρέπονται μόνο 440.000 κινήσεις πτήσεων ετησίως, σε σύγκριση με 465.000 σήμερα.

Τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, ο Marjan Rintel διευθύνων σύμβουλος της KLM, κάλεσε τους Ολλανδούς να ταξιδεύουν με τρένο αντί για αεροπλάνο για μικρές αποστάσεις.
Επιπλέον, πιστεύει ότι η αεροπορική βιομηχανία θα πρέπει να σταματήσει να βλέπει τον σιδηρόδρομο ως ανταγωνιστή.

«Εάν ενδιαφέρονται για την επίτευξη των στόχων βιωσιμότητας, να ξέρουν ότι το τρένο δεν είναι ανταγωνιστής μας. Πρέπει να συνεργαστούμε», τόνισε χαρακτηριστικά ο διευθύνων σύμβουλος της KLM.
Όπως είπε, ήδη η αεροπορική εταιρεία συνδέει τις δύο βάσεις της -το Άμστερνταμ (KLM) και το Παρίσι (Air France)- επιλέγοντας μόνο τρένα.

Οι αρχές στην Ολλανδία προσπαθούν συνεχώς να μειώσουν τις εκπομπές CO2, ενθαρρύνοντας την επιλογή άλλων τρόπων μεταφοράς αντί για αεροπλάνα.