Η μικρή άνοδος που καταγράφηκε στα έσοδα από τον Τουρισμό το Σεπτέμβριο δεν ήταν τελικά ικανή να ανακόψει τη μεγάλη βουτιά που σημειώνεται από την αρχή της σεζόν. Μετά και τα τελευταία στοιχεία από την ΤτΕ αναφορικά με την πορεία των εισπράξεων στο εννεάμηνο, εξανεμίζονται οι ελπίδες για αντιστροφή του κλίματος, κάτι που φέτος θα κοστίσει ακριβά όχι μόνο στις επιχειρήσεις του κλάδου, αλλά και στα κρατικά ταμεία. Συνολικά μέχρι τώρα οι απώλειες φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με πέρσι (Ιαν- Σεπ.), χωρίς να υπολογίζεται η κρουαζιέρα.
Το πλέον ανησυχητικό, όπως εξηγούν στο Capital.gr φορείς της αγοράς, είναι πως η μέση κατανάλωση των τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα δεν δείχνει σημάδια ανάκαμψης, γεγονός που έχει άμεση επίδραση στα έσοδα.
Συνολικά στο εννεάμηνο, όπως δείχνουν τα στατιστικά της Τράπεζας της Ελλάδας, οι εισπράξεις διαμορφώθηκαν στα 12,08 δισ. ευρώ έναντι 12,57 δισ. ευρώ πέρσι. Οι αφίξεις τουριστών, στο ίδιο διάστημα, είχαν άνοδο 3,5%, αλλά η πτώση της μέσης δαπάνης ανά ταξίδι άγγιξε το 9,3%.
Πρόκειται για μια τάση που παρατηρείται και στους άλλους προορισμούς της Μεσογείου, εντούτοις στην ελληνική περίπτωση, η αύξηση της φορολόγησης σε υπηρεσίες και αγαθά (ΦΠΑ σε διανυκτέρευση, εστίαση και αγορές) επιτείνει τη μείωση στην τουριστική κατανάλωση. Αυτή είναι και η βασική εξήγηση στο ερώτημα των τελευταίων μηνών για το τί οδήγησε στην καθίζηση των εισπράξεων στα περσινά επίπεδα. Επιπρόσθετα, η μειωμένη ζήτηση από την αγορά της Γαλλίας, μιας χώρας που βρίσκεται στην πρώτη πεντάδα των βασικών “δεξαμενών” τουριστών για τη χώρα μας, αλλά και η κάμψη στις δαπάνες των Γερμανών και των Άγγλων επισκεπτών, μεγάλωσαν την “τρύπα” στα έσοδα.
Ειδικότερα, οι εισπράξεις από τη Γερμανία μειώθηκαν 10,4%, ενώ από τη Γαλλία μειώθηκαν 24,3%. Οι εισπράξεις από το Ηνωμένο Βασίλειο διαμορφώθηκαν στα 1.763 δισ. ευρώ, μειωμένες κατά 5,6%.
Στελέχη του χώρου σημειώνουν πως λόγω της πολύ μεγάλης αύξησης στην επισκεψιμότητα το Σεπτέμβριο (η εισερχόμενη κίνηση διαμορφώθηκε στα 4,15 εκατ. ταξιδιώτες, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2015), υπήρχαν οι προϋποθέσεις για σημαντική τόνωση των εσόδων, τα οποία όμως δεν κατάφεραν να ενισχυθούν περισσότερο από 2,3% (στα 2,23 δισ. ευρώ, έναντι 2,18 δισ. τον περσινό Σεπτέμβριο).
Πλέον, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το “καλάθι” των φετινών εισπράξεων μπορεί να πέσει ακόμη και οριακά κάτω από τα 14 δισ. ευρώ, από 15 δισ. που ήταν ο αρχικός στόχος. Αντίθετα οι αφίξεις τουριστών κινούνται άνω των προσδοκιών, ξεπερνώντας στο τέλος της χρονιάς τα 25 εκατ. Εξάλλου τα τελικά στοιχεία Οκτωβρίου (+1,3 εκατ. τουρίστες) από τα αεροδρόμια της χώρας επιβεβαιώνουν την αρχική εκτίμηση για επιπλέον 1,5 εκατ. αφίξεις.
Προβλέψεις για το πως θα εξελιχθεί η χρονιά που έρχεται είναι εξαιρετικά πρόωρο να γίνουν. Ήδη οι αεροπορικές εταιρείες έχουν αρχίσει να κάνουν το προγραμματισμό των θέσεων που θα προσφέρουν το 2017 προς τους ελληνικούς προορισμούς, ανάλογα με την ζήτηση που υπάρχει και τις προκρατήσεις από τους tour operators (στοιχεία που συλλέγει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και πρόκειται να ανακοινωθούν τον επόμενο μήνα). Σε ότι αφορά όμως τα έσοδα, καμία εκτίμηση δεν μπορεί να διατυπωθεί.
Πηγή : www.capital.gr