Μειωμένες κατά 5% εμφανίστηκαν οι πωλήσεις διακοπών των γερμανικών ταξιδιωτικών πρακτορείων το τρέχον έτος ενώ αδύναμες είναι και οι χειμερινές κρατήσεις μέχρι στιγμής, όπως προκύπτει από την πρόσφατη έρευνα αγοράς της εταιρείας GFK.

Ειδικότερα, η γερμανική αγορά οργανωμένων ταξιδίων κατέγραψε την πρώτη της πτώση εσόδων εδώ και χρόνια, με μείωση 5% στις πωλήσεις των διακοπών για το τουριστικό έτος που έληξε τον Οκτωβρίου του 2016 αναφέρουν οι ερευνητές της αγοράς. Επιπλέον, τα έσοδα από τις καλοκαιρινές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 7%, σύμφωνα με την τελευταία μηνιαία ανάλυση για τις κρατήσεις σε 1.500 ταξιδιωτικά γραφεία.

Σημειώνεται ότι τα στοιχεία της GfK είναι παρόμοια με εκείνα που παρουσιάστηκαν από το γερμανικό ταξιδιωτικό σύνδεσμο DRV κατά την πρόσφατη ετήσια διάσκεψή του στο Βερολίνο. Σύμφωνα με τα στοιχεία του DRV, οι Γερμανοί tour operators κατέγραψαν πτώση στα έσοδά τους κατά 4% αγγίζοντας τα 26,3 δις € το έτος που έληξε στις 31 Οκτωβρίου, ενώ οι πωλήσεις των ταξιδιωτικών γραφείων μειώθηκαν κατά 2-3% σε περίπου 23 δις €, με μειωμένες πωλήσεις στα ταξίδια αναψυχής και σταθερές πωλήσεις στα επαγγελματικά ταξίδια.

“Ο τομέας των ταξιδιωτικών γραφείων έχει εμφανώς χάσει την ανάπτυξη για φέτος” σχολίασαν χαρακτηριστικά αναλυτές της Gfk. Ο κύριος λόγος ήταν μια συνολική πτώση 29% στις πωλήσεις των διακοπών στην Ανατολική Μεσόγειο, η οποία αντισταθμίσθηκε από την αύξηση στη Δυτική Ευρώπη και άλλους προορισμούς. Συγκεκριμένα, η  DRV είχε βάλει την πτώση στις κρατήσεις πακέτων διακοπών για την Τουρκία, την Αίγυπτο και την Τυνησία μεταξύ 40% και 60%.

Η ζήτηση για χειμερινές διακοπές εμφανίζεται επίσης αδύναμη προς το παρόν, με μια πτώση 11% στις κρατήσεις σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2015, αφήνοντας τις συσσωρευμένες κρατήσεις μέχρι τώρα για το χειμώνα 2016/17 να βρίσκονται κάτω από το 8%, σύμφωνα με την GfK.

Ωστόσο, υπάρχει κάποιο φως στον ορίζοντα για το επόμενο έτος. Οι έγκαιρες κρατήσεις για το καλοκαίρι του 2017 είναι 1% μπροστά από την ίδια περίοδο το προηγούμενο έτους, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 47% των συνολικών εσόδων του περασμένου μήνα, όντας κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερα από τον Οκτώβριο του 2015.

Εν τω μεταξύ, οι Γερμανοί συνεχίζουν να κλείνουν περισσότερες διακοπές κρουαζιέρας από ποτέ, καταγράφοντας αύξηση 43% στις κρατήσεις τον περασμένο μήνα σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2015, σύμφωνα με τη μηνιαία έρευνα πωλήσεων των περίπου 2.500 ταξιδιωτικών γραφείων.

Σε απάντηση αυτών των τάσεων, οι ταξιδιωτικοί πράκτορες εμφανίζονται σήμερα πιο αισιόδοξοι από ό, τι κατά τους τελευταίους μήνες, έχοντας το βλέμμα τους στραμμένο προς το 2017.

Περίπου το ένα τέταρτο αναμένουν αύξηση των πωλήσεων τους επόμενους μήνες και περίπου οι μισοί αναμένουν σταθερά έσοδα, τα οποία είναι υψηλότερα από ό, τι τα συγκρίσιμα στοιχεία του προηγούμενου μήνα.