Σύνταξη: tourismtoday.gr

“Χάος” προβλέπει η AirHelp για τα αεροπορικά ταξίδια στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτό το καλοκαίρι. Αυτό προκύπτει με βάση τα δεδομένα πτήσεων από το καλοκαίρι του 2022 και τις διαταραχές που αντιμετωπίστηκαν φέτος μέχρι στιγμής.

Τα αεροπορικά ταξίδια του 2023 δεν ξεκίνησαν με επιτυχία. Τα στοιχεία πτήσεων από το πρώτο τρίμηνο του 2023 δείχνουν μεγαλύτερο ταξιδιωτικό χάος στον ορίζοντα.

  • Από τα 22,8 εκατομμύρια επιβάτες σε 165.000 καταγεγραμμένες πτήσεις που αναχώρησαν από το Ηνωμένο Βασίλειο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο, το 28% είχε διαταραχές.
  • Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μεταξύ των χωρών με τις περισσότερες διαταραχές στα αεροπορικά ταξίδια στην Ευρώπη κατά το πρώτο τρίμηνο.
  • Την περίοδο του Πάσχα, επίσης, περισσότεροι από μισό εκατομμύριο επιβάτες διαταράχθηκαν και 34.000 αντιμετώπισαν ακυρώσεις πτήσεων.

“Οι διαταραχές των πτήσεων γίνονται όλο και πιο συχνές στη μετά-COVID εποχή, επισημαίνει ο Tomasz Pawliszyn, διευθύνων σύμβουλος της AirHelp.
Αυτό έδειξε το χάος στα ταξίδια το περασμένο καλοκαίρι και οι φετινές διαταραχές του Πάσχα.

Τα αεροδρόμια και οι αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν το χρόνο να προετοιμαστούν για άλλη μια περίοδο αιχμής. Ιδιαίτερα τώρα, που αντιμετωπίζουν τα τρέχοντα προβλήματα προσωπικού και τις απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η ανησυχία για πολλούς επιβάτες αυτό το καλοκαίρι είναι ότι η ταξιδιωτική κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θα ξεπεράσει την περσινή, αλλά τα προβλήματα θα συνεχίσουν”.

Τα δεδομένα πτήσεων από το καλοκαίρι του 2022

Τα δεδομένα πτήσεων από το καλοκαίρι του 2022 δείχνουν ότι το 45% των 32 εκατομμυρίων επιβατών αντιμετώπισε διαταραχές από τα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτό είναι υψηλότερο από τα επίπεδα του 2019, όπου το 33% των 40 εκατομμυρίων επιβατών αεροπορικών μεταφορών παρουσίασε καθυστέρηση ή αναστάτωση.

Το καλοκαίρι του 2022, περισσότεροι από 1,2 εκατομμύρια επιβάτες καθυστέρησαν περισσότερο από δύο ώρες και 470.000 πτήσεις ακυρώθηκαν εντελώς. Από αυτούς τους επιβάτες, 700.000 ήταν επιλέξιμοι για αποζημίωση.

Αεροδρόμια με τις περισσότερες διαταραχές το 2022

Το Χίθροου του Λονδίνου, το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο του Ηνωμένου Βασιλείου, είδε 9,4 εκατομμύρια επιβάτες να αγοράζουν πτήσεις το περασμένο καλοκαίρι, με το 43% των επιβατών να διαταράσσεται και 150.000 επιβάτες να ακυρώνουν πτήσεις.

Το Γκάτγουικ του Λονδίνου είδε τις λιγότερες πτήσεις να αναχωρούν στην ώρα τους το περασμένο καλοκαίρι, με το 53% των πτήσεων να διαταράσσονται και 90.000 επιβάτες να έρχονται αντιμέτωποι με ακυρώσεις.

Ακολουθούν τα αεροδρόμια σε Μάντσεστερ, Μπρίστολ και το Λούτον (Λονδίνο), με 52% των διακοπές πτήσεων το καθένα.
Περισσότεροι από 238.000 επιβάτες ήταν επιλέξιμοι για αποζημίωση το περασμένο καλοκαίρι μόνο από πτήσεις που αναχώρησαν από αυτά τα αεροδρόμια.
Το αεροδρόμιο London City είχε το υψηλότερο ποσοστό ακυρώσεων πτήσεων σε ποσοστό 5%.
Εν τω μεταξύ, το αεροδρόμιο John Lennon του Λίβερπουλ ήταν το πιο αξιόπιστο, με 72% των πτήσεων να αναχωρούν στην ώρα τους και μόνο 2.300 επιβάτες με ακυρωμένες πτήσεις.