Ταλαιπωρία για χιλιάδες επιβάτες στα περισσότερα αεροδρόμια της Ευρώπης που πλήττεται από δριμύ ψύχος.

Πτήσεις ακυρώνονται και όσες πραγματοποιούνται γίνονται με πολύωρες καθυστερήσεις, ενώ οι αεροπορικές εταιρείες αφήνουν “ανοιχτά” τα εισιτήρια των επιβατών -που πετούν έως και τις 2 Μαρτίου- μέχρι και τις 21 Μαρτίου.

Η Eurocontrol προειδοποιεί για καθυστερήσεις στα αεροδρόμια σε ολόκληρη την Ευρώπη και ο οργανισμός ευρωπαϊκής διαχείρισης της εναέριας κυκλοφορίας προβλέπει “μέτριες έως υψηλές καθυστερήσεις” στα περισσότερα αεροδρόμια.

Η British Airways ακύρωσε 68 πτήσεις μικρών αποστάσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι επιβάτες ενημερώθηκαν να επανεξέτασαν εναλλακτικές ημερομηνίες αναχωρήσης και τους καλεί να “ελέγχουν τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την πτήση πριν ταξιδέψουν στο αεροδρόμιο, καθώς η κατάσταση μπορεί να αλλάξει σύντομα”.

Κλειστό παραμένει το αεροδρόμιο Ciampino στην Ρώμη, ενώ η κακοκαιρία επηρέασε σοβαρά τις πτήσεις προς/από το αεροδρόμιο Fiumicino.

Η Ryanair ακύρωσε σχεδόν 50 πτήσεις από/προς την ιταλική πρωτεύουσα, μεταξύ των οποίων δύο δρομολόγια με επιστροφή στο Stansted και ένα στο Manchester.

Οι υπηρεσίες της easyJet από το Gatwick και το Luton στο Fiumicino στην Ρώμη λειτουργούν με καθυστέρηση μιας έως δύο ωρών.

Η Alitalia, της οποίας το κέντρο βρίσκεται στο Fiumicino, έχει υποστεί πολλές καθυστερήσεις και ακυρώσεις και προσφέρει στους επιβάτες που έχουν κάνει κράτηση έως τις 2 Μαρτίου να πετάξουν σε άλλες ημερομηνίες.

Το αεροδρόμιο της Στοκχόλμης Arlanda επηρεάζεται επίσης πολύ από το χιόνι, με αποτέλεσμα δεκάδες ευρωπαϊκές πτήσεις να έχουν ακυρωθεί.

Οι επιβάτες των οποίων οι πτήσεις ακυρώνονται ή καθυστερούν σημαντικά λόγω των καιρικών συνθηκών δεν δικαιούνται αποζημίωση σε μετρητά. Η αεροπορική εταιρεία είναι υποχρεωμένη να τους γεύματα και εάν χρειάζεται και διανυκτέρευση.