της Σοφίας Γκιαούρη

Για τις επικρατέστερες τάσεις στη σημερινή εκπαίδευση, τα κορυφαία επαγγέλματα που επιλέγουν οι φοιτητές, αλλά και για τη συμβολή του BCA στον τουριστικό κλάδο μιλά σε συνέντευξή του στο tourismtoday ο Διευθύνων Σύμβουλος του BCA College, κος Χάρης Δασκαλάκης. Μάλιστα, αποκαλύπτει πως το Κολλέγιο έχει ήδη ιδρύσει παραρτήματα στο εξωτερικό και έχει συνάψει ακαδημαϊκές συμφωνίες σε 6 χώρες του κόσμου, με στόχο την ανάδειξή του σε παγκόσμιο επίπεδο και την προσέλκυση ξένων φοιτητών.

Ποιες είναι σήμερα οι κύριες τάσεις στην εκπαίδευση και πώς επηρεάζουν τη λειτουργία σας;

H εκπαίδευση, όπως και όλοι οι τομείς της οικονομίας, επηρεάζονται από τις τεχνολογικές εξελίξεις, αλλά και από τις συνεχόμενες μεταβαλλόμενες αγοραστικές τάσεις. Τι εννοώ. Η τεχνολογία θα μπορούσε να θεωρήσει κανείς, κάνει την παραδοσιακή εκπαίδευση να χάνει έδαφος, όμως εγώ πιστεύω το αντίθετο. Ενώ δηλαδή η τάση των φοιτητών είναι να παρακολουθούν -όλο και περισσότεροι- τα μαθήματα τους σύγχρονα και online, παράλληλα γεννάται τόση πολύ νέα γνώση, που χρειάζεται ταυτόχρονα να υπάρχει ένα δομημένο πρόγραμμα τάξεως το οποίο να ακολουθείται από τους φοιτητές.

Ταυτόχρονα, νέα επαγγέλματα γεννώνται, ενώ ταυτόχρονα τα παραδοσιακά επαγγέλματα, φερ’ ειπείν στον κλάδο του τουρισμού, αλλάζουν μορφή και γίνονται πολύ πιο επαγγελματικά και εμπεριστατωμένα. Συνεπώς πιο είναι το αντίδοτο; Περισσότερη ανάγκη για εκπαίδευση, και κατ’ εμέ πιο δομημένη εκπαίδευση.

Πώς το BCA συμβάλλει στην προώθηση της τουριστικής εκπαίδευσης;

Το ΒCA εισήγαγε τουριστικές σπουδές το 1971, ήταν από τους πρώτους, αν όχι ο πρώτος φορέας που έκανε την τουριστική εκπαίδευση πιο επιστημονική, αν θέλετε, εισάγοντας Bachelors and Masters degrees in Hospitality Management.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχουμε δημιουργήσει ένα μοναδικό “hotel school concept floor” στις κεντρικές εγκαταστάσεις του BCA στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, όπου οι φοιτητές εκπαιδεύονται στα πρότυπα του ελβετικού μοντέλου “work study concept”, συνδυάζοντας 5στερες πρακτικές γνώσεις φιλοξενίας, με τις θεωρητικές γνώσεις management που απαιτούνται στην σύγχρονη τουριστική βιομηχανία, η οποία ευτυχώς έχει αλλάξει άρδην και απαιτεί πολύ πιο εξειδικευμένες γνώσεις από αυτές που απαιτούνταν στο παρελθόν.

Ποιους κλάδους εκπαίδευσης προσφέρει σήμερα το BCA;

Το ΒCA Ιδρύθηκε το 1971 ως το πρώτο αμιγώς Business School με έμφαση στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, τα Ναυτιλιακά και τη Διοίκηση Τουριστικών επιχειρήσεων. Οι ίδιες ειδικότητες διατηρούνται μέχρι και σήμερα, σε Bachelors and Masters level, ενώ έχουν προστεθεί και ειδικότητες οι οποίες είναι άκρως σημαντικές, τόσο στην Διοίκηση Επιχειρήσεων όσο και στην κοινωνία γενικότερα, όπως η Ψυχολογία, τα Παιδαγωγικά και το Computer Science.

Σε τι συνίστανται η καινοτομία και η διαχρονικότητα του Κολλεγίου, ποιο είναι το business plan για τα επόμενα χρόνια και πώς διαφοροποιείστε από τον ανταγωνισμό;

H διαφορετικότητα του Κολλεγίου και αυτή που το κρατά επίκαιρο και ανταγωνιστικό στην ελληνική οικονομία τα τελευταία 53 χρόνια έγκειται στις αξίες του Κολλεγίου. Αυτές είναι η παραγωγή γνώσης με πρακτικό αντίκρισμα, μικρές τάξεις των 20 φοιτητών για εξαιρετική διδασκαλία, καθώς και η λογική του ότι κάθε πρόγραμμα σπουδών επικαιροποιείται ετησίως για να ανταποκρίνεται στις ολοένα εξελισσόμενες ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Ως προς τα χρόνια που έρχονται θα επιθυμούσαμε να δούμε ένα όνειρο μας να γίνεται πραγματικότητα. Να μπορέσει η Ελλάδα, και το κολλέγιο μας ως μέρος αυτής, να γίνει διεθνής κόμβος εκπαίδευσης με χιλιάδες ξένους φοιτητές να σπουδάζουν στην χώρα μας και οι Έλληνες φοιτητές να μην αναγκάζονται να σπουδάζουν στην αλλοδαπή. Έχουμε ξεκινήσει να εφαρμόζουμε το σχέδιό μας, ιδρύοντας παραρτήματα στο εξωτερικό, καθώς και συνάπτοντας ακαδημαϊκές συμφωνίες σε 6 χώρες του κόσμου.