της Σοφίας Γκιαούρη

 

Για τις δράσεις βιωσιμότητας που ακολουθεί ο Όμιλος Zeus International, τους στρατηγικούς στόχους ανάπτυξης , αλλά και για τις προοπτικές της νέας χρονιάς μίλησε σε συνέντευξή του στο tourismtoday ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, κος Χάρης Σιγανός.

 

Το 2023 αποτελεί μια πολύ καλή χρονιά για τον Όμιλο Zeus International. Ποιες οι προοπτικές του 2024;

Στη Zeus International, μέσα στο 2023, διευρύνουμε το χαρτοφυλάκιό της που υπερβαίνει τα 1 δις. Ευρώ, αγγίζοντας τα 20 ξενοδοχεία και περίπου τα 4000 δωμάτια, με μεγάλες παγκόσμιες αλυσίδες ξενοδοχείων (Wyndham Hotels & Resorts, Hilton) και θεσμικούς επενδυτές, αυξάνοντας τον αριθμό των ιδιόκτητων ξενοδοχείων μας σε εννέα (9), σε χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπογραμμίζοντας έτσι ένα σημαντικό ορόσημο στην επέκταση της εταιρείας στην ευρωπαϊκή αγορά φιλοξενίας. Ο στρατηγικός μας συνεργάτης σε πολλά από αυτά είναι η εταιρεία Wyndham Hotels & Resorts, η μεγαλύτερη ξενοδοχειακή αλυσίδα παγκοσμίως.

Στην Zeus International επενδύουμε στην αναδιαμόρφωση και επέκταση των εγκαταστάσεων στο Wyndham Grand Mirabello Crete Bay στην Κρήτη, Ajul Luxury Hotel & Spa Resort στη Χαλκιδική, Dolce Athens Attica Riviera Hotel στην Ανατολική Αττική, Ammos Luxury Resort στην Κω και Hotel Opera στο Βουκουρέστι.

Πιο συγκεκριμένα, τo 2023, στο Wyndham Grand Mirabello Crete Bay, ολοκληρώσαμε την ολική ανακαίνισή του μετατρέποντάς το σε top luxury προορισμό και έχουμε ξεκινήσει να κατασκευάζουμε το μεγαλύτερο waterpark στην περιοχή που θα ολοκληρωθεί μέσα 2024 αναβαθμίζοντας έτσι το ξενοδοχείο ως top luxury family destination. Επιπλέον, προβλέπεται η δημιουργία 24 νέων σουιτών, φτάνοντας τα 342 δωμάτια με ιδιωτικές πισίνες και βίλες.

Στη Χαλκιδική, δημιουργούμε ένα ακόμα waterpark εντός του ξενοδοχείου Ajul Luxury Hotel & Spa Resort, ενώ στα τέλη του 2024 θα ολοκληρώσουμε την επέκτασή του χτίζοντας άλλες 100 πολυτελείς βίλες.

Στην Ανατολική Αττική, στο Dolce Athens Attica Riviera, εγκαινιάζουμε το μοναδικό adventure park σε ξενοδοχείο στην Αττική και την δημιουργία ενός υδάτινου πάρκου πολλών δραστηριοτήτων για παιδιά και ενήλικες, προσθέτοντας έναν σημαντικό πόλο έλξης για την αύξηση των επισκεπτών στην περιοχή. Στην Κω, είμαστε στη διαδικασία πλήρους ανακαίνισης και αναβάθμισης του ιδιόκτητου ξενοδοχείου Ammos Luxury Resort ενώ στο Βουκουρέστι σε λίγες εβδομάδες θα ολοκληρωθεί η πλήρης ανακαίνιση και αναβάθμιση του Hotel Opera.

Πρόσφατα προχωρήσαμε σε συμφωνία εξαγοράς 2 ξενοδοχείων στην Ιταλία και στην Ελλάδα ενώ την ίδια περίοδο ολοκληρώθηκε και η αγορά ενός πενταόροφου ακινήτου στην Αθήνα όπου στεγάζονται σήμερα τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας.

 

Οι στόχοι που έχει θέσει η Zeus International σε Ελλάδα και εξωτερικό;

Στόχος μας είναι η υλοποίηση ενός 10ετους πλάνου εισχωρώντας σε μία νέα περίοδο μελλοντικών επενδύσεων και νέων συνεργασιών στην Ευρώπη με σημαντικούς παράγοντες της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς. Για την Ελλάδα, που είναι από τα πιο δυναμικά brand προορισμών παγκοσμίως, ο βασικός μας στόχος είναι να ενισχύσουμε την ηγετική μας θέση στον τουριστικό κλάδο προάγοντας τον υγιή ανταγωνισμό και στηρίζοντας την ανάπτυξη της αγοράς. Στο εξωτερικό, οι νέες συνεργασίες και η είσοδός μας σε δυναμικές αγορές της Ευρώπης αποτελούν την καρδιά της στρατηγικής μας πολιτικής.

Η συνεχής ανάπτυξη του χαρτοφυλακίου μας και των συνεργασιών, η ένταξη νέων και καινοτόμων τεχνολογιών στις λειτουργίες τους, η αποτελεσματική διαχείριση του ανθρώπινου πόρου με περαιτέρω ουσιώδεις εκπαιδεύσεις καθώς και η εφαρμογή επιπλέον σημαντικών επιχειρηματικών πρακτικών σε όλα τα επίπεδα, μας οδηγεί στην επιτυχία που οραματιζόμαστε ως Όμιλος. Να προσθέσω επίσης ότι η εταιρία μας βασίζεται στο έμψυχο προσωπικό της. Από τους 2.000 περίπου εργαζομένους, το 70% της ανώτατης διοίκησης είναι γυναίκες ενώ το 30% του ανθρώπινου δυναμικού είναι κάτω των 30 ετών που έχει αποκτήσει γνωστικές ικανότητες μέσω εκπαίδευσης και εξειδίκευσης από την Zeus International.

 

Τι δράσεις βιωσιμότητας ακολουθείτε;

Στη Zeus International στηρίζουμε την αειφορία και ακολουθούμε πρακτικές βιώσιμες προς το περιβάλλον αλλά και προς τον συνάνθρωπό μας. Δεσμευόμαστε και είμαστε υπεύθυνοι για τη μείωση του περιβαλλοντικού μας αποτυπώματος αξιοποιώντας το πρόγραμμα Wyndham Green εντός των ξενοδοχείων μας. Πιο συγκεκριμένα, φροντίζουμε τους επισκέπτες μας και το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρίας μας ακολουθώντας μία συστηματική στρατηγική βιωσιμότητας η οποία συνοπτικά περιλαμβάνει ενέργειες όπως ο εσωτερικός ενεργειακά αποδοτικός φωτισμός, πρόγραμμα ανακύκλωσης και ελαχιστοποίηση πλαστικών μιας χρήσης. Επιπλέον ενέργειες βιωσιμότητας αφορούν την αλληλεπίδρασή μας με την τοπική κοινωνία, εκπαίδευση των επισκεπτών μας για τον τοπικό πολιτισμό, παροχή υποστηρικτικού περιβάλλοντος εργασίας για τους υπαλλήλους μας, χρήση ποδηλάτου, σταθμούς φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, κα.

 

Πιστεύετε ότι θα συνεχιστεί η έλευση των ξένων επενδυτών στην Ελλάδα; Με ποια κριτήρια επιλέγετε τις χώρες που επενδύετε στο εξωτερικό;

Όπως προανέφερα, η Ελλάδα είναι από τα πιο δυναμικά brand παγκοσμίως και λόγω της γεωπολιτικής θέσης και πλούτου της θα είναι πάντα από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς για τους ξένους επενδυτές. Πιστεύω ότι η χώρα μας μετά από πολύχρονες θυσίες κατάφερε να προσαρμοστεί και να ισχυροποιηθεί γρήγορα, έχοντας πια όλες τις προοπτικές και ευκαιρίες για ανάπτυξη και επενδύσεις στον κλάδο του τουρισμού Όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής για τις επενδύσεις μας στο εξωτερικό, εντοπίζουμε και επικεντρωνόμαστε σε αγορές που μας ικανοποιούν με βάση την έρευνα αγοράς στην γεωγραφική εγγύτητα, στις γεύσεις/προτιμήσεις, στην εποχικότητα μεριδίου αγοράς και στην αγοραστική δύναμη. Οι βασικές μας επενδύσεις αυτή τη στιγμή περιλαμβάνουν 12 ξενοδοχεία στην Ελλάδα, 4 στην Ιταλία, 3 στη Ρουμανία και 1 στην Κύπρο, ενώ στόχος μας είναι να επενδύσουμε μελλοντικά και σε άλλες χώρες, εξάγοντας της ελληνική φιλοξενία παγκοσμίως.