Σύνταξη: tourismtoday.gr

Η προοπτική ζήτησης για τα αεροπορικά ταξίδια «παραμένει αβέβαιη» εν μέσω οικονομικών αναταράξεων, συνεχιζόμενων ανησυχιών για τον Covid-19 και του πολέμου στην Ουκρανία, προειδοποίησε το Χίθροου. 

Σχεδόν 5,8 εκατομμύρια επιβάτες χρησιμοποίησαν τον κόμβο του Λονδίνου τον Σεπτέμβριο, 15% χαμηλότερα από τα ισοδύναμα επίπεδα πριν από την πανδημία του 2019.

Το Χϊθροου ανακοίνωσε ότι κατέγραψε το πιο πολυσύχναστο καλοκαίρι από οποιονδήποτε ευρωπαϊκό κόμβο αεροδρομίου, παρά το γεγονός ότι έθεσε ένα όριο χωρητικότητας το οποίο έχει πλέον καταργηθεί.

Όπως ανέφερε «τα επίπεδα εξυπηρέτησης επιβατών, τα οποία ήταν υψηλότερα από οποιονδήποτε ευρωπαϊκό κόμβο μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου, μειώθηκαν στις αρχές Ιουλίου.

Τότε η ζήτηση επιβατών άρχισε να υπερβαίνει τη συνολική χωρητικότητα του συστήματος των αερομεταφορών, αλλά βελτιώθηκε σημαντικά μετά την εισαγωγή ανώτατου ορίου επιβατών αναχώρησης, η οποία διατήρησε επιτυχώς την προσφορά και τη ζήτηση σε ισορροπία.

Ως αποτέλεσμα, η συντριπτική πλειοψηφία των επιβατών που ταξίδεψαν μέσω του Χίθροου αυτό το καλοκαίρι είχαν μια πολύ καλή εμπειρία».

Το αεροδρόμιο πρόσθεσε ότι «οι προοπτικές της ζήτησης παραμένουν αβέβαιες, με αυξανόμενους οικονομικούς τριγμούς, ένα νέο κύμα Covid και την κλιμακούμενη κατάσταση στην Ουκρανία.
Ωστόσο, περιμένουμε τις ημέρες αιχμής τα Χριστούγεννα να είναι πολύ απασχολημένες.

Τα επίπεδα πόρων σε όλο το αεροδρόμιο, τις αεροπορικές εταιρείες και τις υπηρεσίες εδάφους τους έχουν αυξηθεί και τώρα έχουμε αφαιρέσει το ανώτατο όριο.

Εργαζόμαστε με τους συνεργάτες μας για τις αεροπορικές εταιρείες για να αναπτύξουμε έναν πιο στοχευμένο μηχανισμό, ο οποίος προστατεύει την εξυπηρέτηση των επιβατών κατά τις περιόδους αιχμής.

Το επίκεντρο τους επόμενους 12 μήνες είναι να επαναφέρουμε τη χωρητικότητα, τα επίπεδα υπηρεσιών και την ανθεκτικότητα «στα υψηλά επίπεδα που ήταν πριν από την πανδημία».

H ABTA ζητά από την Βρετανική κυβέρνηση να παγώσει τον αεροπορικό φόρο επιβατών

Ο Mark Tanzer επικεφαλής της Ένωσης Τουριστικών Πρακτόρων Ηνωμένου Βασιλείου (ABTA) κάλεσε τη νέα βρετανική κυβέρνηση να παγώσει τον αεροπορικό φόρο επιβατών (APD) για να βοηθήσει τον κλάδο να συνεχίσει την ανάκαμψη του από την πανδημία Covid-19.

«Τα τελευταία χρόνια, ο APD έχει αυξηθεί με τον πληθωρισμό και δεδομένου του τρέχοντος οικονομικού παρασκηνίου, αν το ξανακάνουμε αυτό θα αυξήσει σημαντικά το κόστος για τους πελάτες που ήδη αισθάνονται πιεσμένοι, τόνισε ο Mark Tanzer από το βήμα του Travel Convention 2022 που πραγματοποιείται αυτές τις μέρες στο Μαρακές.

Η πρωθυπουργός μίλησε στο συνέδριο της ABTA για τη θέση της Βρετανίας ως ανοιχτής στον κόσμο και για τη σημασία του να είμαστε ανταγωνιστικοί παγκοσμίως.

Αυτή τη στιγμή, οι αυξήσεις στον APD -ήδη μεταξύ των υψηλότερων φόρων αναχώρησης στον κόσμο- θα έστελνε το αντίθετο σήμα, δηλαδή ότι η Βρετανία κλείνει».