Μια τετραήμερη απεργία των Συνοριακών Δυνάμεων που θα ξεκινήσει το Σάββατο στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου θα έχει ελάχιστο αντίκτυπο στις επιχειρήσεις, πιστεύουν πηγές του κλάδου.

Η απεργία των 650 μελών του συνδικάτου PCS, που εργάζονται στον έλεγχο διαβατηρίων και στους τέσσερις τερματικούς σταθμούς του Χίθροου, φαίνεται πιθανό να συνεχιστεί εκτός και αν υπάρξουν αλλαγές στις ρυθμίσεις που έχπυν επιβληθεί από τον Απρίλιο.

Το συνοριακό προσωπικό του αεροδρομίου έχει ήδη πραγματοποιήσει τριήμερη απεργία στα τέλη Μαΐου και τετραήμερη απεργία από τις 29 Απριλίου έως τις 2 Μαΐου, καθώς και απαγόρευση εργασίας κατά κανόνα και υπερωριών μέχρι το μεγαλύτερο μέρος του Ιουνίου.

Η γενική γραμματέας του PCS, Fran Heathcote, προειδοποίησε ότι η απεργία είναι «πιθανόν να προκαλέσει σοβαρή αναστάτωση στους ταξιδιώτες που χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο».

Ωστόσο, τόσο το Χίθροου όσο και το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο επιβλέπει τη Συνοριακή Δύναμη, υποβάθμισαν τον πιθανό αντίκτυπο. Πηγή του Χίθροου σημείωσε ότι ο κυβερνητικός σχεδιασμός έκτακτης ανάγκης «λειτούργησε καλά στο παρελθόν, επιτρέποντας στους επιβάτες να συνεχίσουν να ταξιδεύουν ομαλά».

Συνιστάται στους επιβάτες να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές πύλες διαβατηρίου εάν είναι διαθέσιμες. Όλοι οι κάτοχοι βιομετρικών διαβατηρίων του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ ηλικίας 10 ετών και άνω μπορούν να χρησιμοποιούν ηλεκτρονικές πύλες – αν και τα παιδιά ηλικίας 10-17 ετών πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα – μαζί με πολίτες των ΗΠΑ, της Αυστραλίας, του Καναδά και πολλών άλλων χωρών.

Ένας εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών είπε ότι θα υπάρξουν «ισχυρά σχέδια για την ελαχιστοποίηση της αναστάτωσης», αλλά πρόσθεσε: «Προτρέπουμε τους επιβάτες να ελέγχουν τις πιο πρόσφατες συμβουλές από τους χειριστές πριν ταξιδέψουν».

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε: «Είμαστε δεσμευμένοι να συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας με την ένωση ώστε να μπορέσουμε να βρούμε μια συμφωνία».

Το Υπουργείο Εσωτερικών έχει δηλώσει προηγουμένως ότι «θα αναπτύξει το απαραίτητο προσωπικό για την κάλυψη της ζήτησης», χρησιμοποιώντας διευθυντές.

Οι απεργίες ακολούθησαν μια ψηφοφορία τον Μάρτιο κατά την οποία το 90% των μελών του PCS που συμμετείχαν ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης από τους νέους καταλόγους, με το συνδικάτο να απορρίπτει μια διαβούλευση με το προσωπικό ως «φάρσα».

Το Υπουργείο Εσωτερικών υποστήριξε ότι οι αλλαγές «ευθυγραμμίζουν τις ρυθμίσεις εργασίας για το προσωπικό της Συνοριακής Δύναμης του Χίθροου με τον τρόπο που εργάζεται το προσωπικό σε όλα τα άλλα μεγάλα λιμάνια».

Ωστόσο, το σωματείο αναφέρει ότι 160 υπάλληλοι αναγκάστηκαν να φύγουν «λόγω της έλλειψης ευελιξίας», υποστηρίζοντας ότι «οι γυναίκες και όσοι έχουν ευθύνες φροντίδας [έχουν] επηρεαστεί ιδιαίτερα».

Την προγραμματισμένη απεργία από τις 31 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου θα ακολουθήσει –εκτός εάν υπάρξει διακανονισμός– από απαγόρευση εργασίας με κανόνα και υπερωριακή απασχόληση έως τις 22 Σεπτεμβρίου.