Κόκκινη ειδοποίηση στην αεροπορία για το ηφαίστειο στο νησί της Χαβάης, έδωσε Αμερικανική Γεωλογική Έρευνα που σημαίνει ότι μια μεγάλη έκρηξη του ηφαιστείου Kilaueu είναι «επικείμενη».

Η μετατόπιση της κατεύθυνσης του ανέμου αναμένεται να φέρει σύννεφα τέφρας στην ενδοχώρα σήμερα και αύριο και να δημιουργήσει πρόβλημα στις πτήσεις με «επικίνδυνες συνθήκες τόσο στο έδαφος όσο και στον αέρα».

Τα κρουαζιερόπλοια επέλεξαν να μην κάνουν κρουαζιέρες στα λιμάνια και το νησί της Χαβάης και οι αρχές της περιοχής δήλωσαν ότι η οργή του ηφαιστείου επηρεάζει τις αφίξεις τουριστών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις υπήρξαν ακυρώσεις αξίας περίπου 5 εκατομμυρίων δολαρίων μέχρι τον Ιούλιο και οι κρατήσεις για καταλύματα, περιηγήσεις και δραστηριότητες σε όλο το Big Island μειώθηκαν κατά 50%.

Τουλάχιστον 20 ρωγμές έχουν ανοίξει τώρα και κάποιες από αυτές εκπέμπουν σε επικίνδυνο επίπεδο διοξειδίου του θείου, δήλωσαν οι υπεύθυνοι στο CNN, ενώ τα σύννεφα καπνού από τον κρατήρα Kilauea αυξήθηκαν περισσότερο από 10.000 πόδια.

Οι ροές της λάβα κατέστρεψαν μέχρι στιγμής 37 σπίτια, ενώ 2.000 κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους για λόγους ασφαλείας.