Το θέμα της εξάλειψης ή του περιορισμού του αριθμού των ενοικιαζόμενων κατοικιών στο νησί Maui στη Χαβάη έχει συζητηθεί ακατάπαυστα την τελευταία περίοδο εξαιτίας του υπερτουρισμού που πλήττει το νησί.

Πολλοί πιστεύουν ότι αυτή η κίνηση θα δημιουργήσει φθηνότερες και πιο προσιτές κατοικίες για τους κατοίκους. Άλλοι πιστεύουν ότι θα βλάψει σοβαρά την τουριστική οικονομία.

Τώρα, η κυβέρνηση του νησιού ανακοίνωσε ότι θα δαπανήσει 300.000 δολάρια για την κατάργηση 7.000 καταλυμάτων βραχυπρόθεσμης ενοικίασης.

Ο δήμαρχος Richard Bissen έχει δηλώσει ότι θα ήθελε να καταργήσει τις 7.000 ενοικιάσεις – περίπου το ήμισυ των διαθέσιμων ενοικιαζόμενων κατοικιών – για να δημιουργήσει πιο προσιτές κατοικίες για τους κατοίκους. Ανάλογα με το αποτέλεσμα, ο τουρισμός θα επηρεαστεί στο ειδυλλιακό νησί της Χαβάης, το οποίο αντιμετώπισε προβλήματα τα τελευταία δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας και των πυρκαγιών πέρυσι.

Οι υποστηρικτές της πρότασης λένε ότι οι σχεδόν 13.000 άνθρωποι που εκτοπίστηκαν από τις πυρκαγιές μόνο πέρυσι υπερτερούν κατά πολύ κάθε άλλης ανησυχίας. Οι αντίπαλοι λένε ότι το διάταγμα θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στον τουρισμό. Ο οικονομολόγος Paul Brewbaker σημείωσε ότι ο περιορισμός της αγοράς βραχυπρόθεσμων ενοικίων στο Maui θα σήμαινε την απώλεια περισσότερων από 14.000 θέσεων εργασίας και περισσότερα από 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

«Δεν έχει νόημα όταν η κομητεία αντιμετωπίζει ουσιαστικά πολλές αγωγές για τον ρόλο της στις πυρκαγιές και ό,τι κι αν είναι αυτό – και θέλετε να εξαντλήσετε εντελώς την υπ’ αριθμόν ένα πηγή εσόδων», είπε ένας κτηματομεσίτης .

Οι συναντήσεις θα ξεκινήσουν στις 25 Ιουνίου και αναμένεται να διαρκέσουν μέχρι το τέλος του έτους, ενώ η πληρότητα των καταλυμάτων για διακοπές στο Maui έχει μειωθεί .