xalkidikiΩς την καλιφορνέζικη ακτή των Βαλκανίων φιλοδοξούν να παρουσιάσουν την Θεσσαλονίκη και τη Χαλκιδική ο κεντρικός δήμος της πόλης και ο Οργανισμός Προώθησης Τουρισμού Χαλκιδικής, προκειμένου να προσελκύσουν το τουριστικό ενδιαφέρον των βαλκανικών λαών που ήδη θεωρούν την περιοχή αυτή ονειρεμένη.

Αυτό αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο εντεταλμένος σύμβουλος του Δήμου Θεσσαλονίκης για θέματα τουρισμού και διεθνών σχέσεων, Σπύρος Πέγκας, με αφορμή την παρουσίαση που θα κάνει αύριο στο Opentourism, μια εκδήλωση κοινωνικής δικτύωσης για τους ανθρώπους που αγαπούν τον τουρισμό, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Money Show.

“Έχουμε κάνει ήδη πολλά σχέδια και παρουσιάσεις στα Βαλκάνια και αυτό το όραμα θα προωθηθεί το επόμενο χρονικό διάστημα για να αυξηθεί η προσέλευση τουριστών” σχολιάζει ο κ. Πέγκας και τονίζει ότι ήδη τα μηνύματα είναι πολύ θετικά τόσο από τις αγορές των Βαλκανίων και της Ρωσίας, όσο και από την Τουρκία και το Ισραήλ, όπου έγιναν σχετικά ανοίγματα από το 2010. “Ο αριθμός των διανυκτερεύσεων στη Θεσσαλονίκη επισκεπτών από την Τουρκία αυξήθηκε από 25.000 το 2010 σε 47.000 το 2012 ενώ το ποσοστό των διανυκτερεύσεων στην πόλη επισκεπτών από το Ισραήλ παρουσίασε το 2011 αύξηση της τάξης του 331% σε σχέση με το 2010” αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο δήμος Θεσσαλονίκης βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με τις τουρκικές αερογραμμές (Turkish Airlines) προκειμένου μέσω του δικτύου των δρομολογίων της να φτάνουν στη Θεσσαλονίκη τουρίστες και από άλλες χώρες.

“Είναι χαρακτηριστικό ότι εντός του 2013 αναμένονται πάνω από 75.000 Τούρκοι επισκέπτες ενόψει και της λειτουργίας του μουσείου Κεμάλ Αττατούρκ μέσα στο τουρκικό προξενείο μέχρι το Μάιο” σχολίασε ο κ. Πέγκας.

Για μια συνολική συνεργασία φορέων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στον χώρο του τουρισμού κάνει λόγο, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Προώθησης Τουρισμού Χαλκιδικής, Γρηγόρης Τάσιος, ο οποίος θα παρουσιάσει στο Opentourism το εν λόγω εγχείρημα που ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια. Ως χαρακτηριστικά παραδείγματα αναφέρει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ, το ελληνικό πρωινό της Χαλκιδικής που προωθήθηκε σε συνεργασία με το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, την εκπόνηση προγραμμάτων μετεκπαίδευσης για τον τουρισμό από το Διεθνές Πανεπιστήμιο που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη αλλά και τη συνεργασία που αναπτύχθηκε με Κέντρα Αποκατάστασης στο πλαίσιο της προώθησης του τουρισμού υγείας.

“Ο θετικός απολογισμός ως τώρα, από τη σύμπραξη της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής με τους δήμους του νομού, την Ένωση Ξενοδόχων, το τοπικό επιμελητήριο, τους ιδιώτες από την πλευρά των ενοικιαζόμενων δωματίων και των κάμπινγκ και άλλους, είναι ότι η εξωστρέφεια που δημιούργησε ο οργανισμός, τον έφερε κοντά με άλλες περιοχές της χώρας για την προώθηση συνεργασιών. Τέτοιες περιοχές είναι η Καβάλα, η Θεσσαλονίκη, η Βεργίνα αλλά και περιοχές της Αττικής” σχολιάζει ο κ. Τάσιος και ευελπιστεί στη συνέχιση εφαρμογής του μοντέλου αυτού.

kerdos