Πρόβλημα φυλετικής…προκατάληψης αντιμετωπίζει η τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου, που χρησιμοποιούν τα αεροδρόμια.
Σύμφωνα με έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST) των ΗΠΑ, “πολλά από τα συστήματα που δοκιμάστηκαν παρουσίαζαν μεροληψία, με τους Αφροαμερικανούς και τους Ασιάτες να αναγνωρίζονται ψευδώς έως και 100 φορές συχνότερα από τους Καυκάσιους”.
Η έρευνα του NIST διαπίστωσε επίσης ότι οι γυναίκες εντοπίστηκαν ψευδώς περισσότερο από τους άνδρες. Και ότι οι ηλικιωμένοι είχαν περισσότερες από 10 φορές τα προβλήματα που αντιμετώπιζαν ενήλικοι μέσης ηλικίας.

Το Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (MIT) ήταν μία από τις πρώτες ομάδες που μελέτησε την προκατάληψη στην τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου. Και διαπίστωσε ότι αρκετές εταιρείες είχαν χαμηλά ποσοστά ακρίβειας όταν εξέταζαν γυναικεία και σκουρότερα πρόσωπα.
Η έρευνα προκάλεσε ανησυχία για τις ομάδες πολιτικών δικαιωμάτων όπως η Ένωση Αμερικανών Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU), οι οποίες υποστηρίζουν ότι η τεχνολογία μπορεί να επηρεάσει την ελευθερία της κυκλοφορίας και του λόγου και να αυξήσει την άδικη παρακολούθηση.
“Μια ψευδής αναγνώριση μπορεί να οδηγήσει σε χαμένες πτήσεις, μακρές ανακρίσεις, τοποθετήσεις σε λίστα παρακολούθησης, τεταμένες αστυνομικές συναντήσεις ή συλλήψεις το χειρότερο”, δήλωσε ο αναλυτής της ACLU, Jay Stanley, στο The Washington Post.