Μικρή επίδραση στην καταναλωτική διάθεση των Αμερικανών φαίνεται πως είχαν τα αεροπορικά δυστυχήματα του Boeing 737 Max, μιας και η ασφάλεια δεν αποτελεί βασικό κίνητρο κράτησης για εκείνους, σύμφωνα με έρευνα της Reuters/Ipsos.

Σε ένα δείγμα 2.000 Αμερικανών, το 57% των ερωτηθέντων να ισχυρίζεται πως η τιμή του εισιτηρίου είναι το σημαντικότερο κίνητρο και μόνο το 3% απάντησε ότι ο τύπος του αεροσκάφους και ο κατασκευαστής του επηρεάζουν την αγορά ενός αεροπορικού ταξιδιού.

Μάλιστα, μόνο ένας στους  δύο ενήλικες Αμερικανούς, σύμφωνα με την έρευνα, γνώριζε για τις αεροπορικές τραγωδίες όπου έχασαν τη ζωή τους συνολικά 346 άνθρωποι και μόνο το 43% των ερωτηθέντων γνώριζε ότι τα αεροσκάφη που κατέπεσαν ήταν Boeing 737 MAX.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει τα ευρήματα της δημοσκόπησης, τονίζοντας, ότι η εταιρεία «είναι δεσμευμένη να επιστρέψει τα Boeing 737 MAX ελεγμένα και ασφαλή, ουτως ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη της αεροβιομηχανίας πίσω στο μοντέλο».

Ένα ακόμη δείγμα πως τα δυστυχήματα δεν επηρέασαν τις ταξιδιωτικές αποφάσεις των δυνάμει επιβατών είναι πως στις πρώτες προτιμήσεις των Αμερικανών παραμένει η Southwest Airlines, η οποία χρησιμοποιεί Boeing ευρείας ατράκτου για πτήσεις σε μακρινούς προορισμούς.

Βέβαια, παρόλο που οι επιβάτες επηρεάζονται περισσότερο από το κόστος του εισιτηρίου, τον χρόνο ταξιδιού, τον αριθμό των ενδιάμεσων σταθμών και την αεροπορική εταιρεία, πιλότοι και πλήρωμα καμπίνας θεωρούν μακράν σημαντικότερη την ασφάλεια.