του Χάρη Ντιγριντάκη

 

Επι ξηρού ακμής βρίσκεται η πλειονότητα των παραδοσιακών ελληνικών προορισμών εν όψει των εορτών του Πάσχα. Η κίνηση λίγο πριν το άνοιγμα της αυλαίας των εορτών είναι μουδιασμένη, που στην καλύτερη περίπτωση διαμορφώνεται στα περσινά επίπεδα, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να ποντάρουν στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής που θα ενισχύσουν τη μειωμένη σε σχέση με πέρυσι πληρότητα.

Μπορεί φέτος το Πάσχα των Καθολικών και των Ορθόδοξων να συμπίπτει, καλλιεργώντας προσδοκίες για ανεβασμένες ταχύτητες σε ό,τι αφορά τη ζήτηση, ωστόσο, ο εορτασμός του τον Απρίλιο, αρκετά πριν από την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν, κρατά αφενός την πλειονότητα των ξενοδοχείων κλειστά και αφετέρου δεν λειτουργεί ανασταλτικά για τους ταξιδιώτες από το εξωτερικό.

«Η ζήτηση για το Πάσχα κινείται σε γενικές γραμμές στα ίδια περσινά επίπεδα, υπάρχει ένα μικρό πάγωμα, αλλά η σεζόν και οι πρώτες πτήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει στη Ρόδο και στην Κρήτη ενώ ακολουθεί η Κως», επεσήμανε ο Άρης Μαρίνης, πρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΓΕΠΟΕΤ).

Η ζήτηση στο εσωτερικό

Στους κερδισμένους του φετινού Πάσχα συγκαταλέγεται αναμφισβήτητα το Πήλιο, με τις προκρατήσεις να αντιστοιχούν στο 80% της πληρότητας των ξενοδοχείων και τις τιμές να ξεκινούν από 60 ευρώ για ένα δίκλινο δωμάτιο. Πάντως, η ζήτηση σε γενικές γραμμές κινείται στα περσινά επίπεδα, με τους Έλληνες να είναι εκείνοι που θα δώσουν κατά βάση το «παρών» στα χωριά του Πηλίου, όπου υπάρχει ακόμη διαθεσιμότητα, όπως τόνισε ο Γιώργος Ζαφείρης, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας.

Περιορισμένη σε σχέση με πέρυσι είναι, την ίδια στιγμή, η κίνηση για το Πάσχα στη Χαλκιδική. Ο εορτασμός του Πάσχα την ίδια ημέρα από Καθολικούς και Ορθόδοξους δεν φαίνεται να έχει διαδραματίσει ρόλο στη ζήτηση και μόλις 30 ξενοδοχεία από τα 500 θα λειτουργήσουν τις ημέρες των εορτών, λόγω του υψηλού λειτουργικού κόστους και των λειτουργικών ζητημάτων που έχουν προκύψει από την εφαρμογή της κάρτας εργασίας, δεδομένου ότι η σεζόν για την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας ξεκινά περί τα μέσα Μαΐου. Σημειώνεται ότι πέρυσι η πληρότητα τις ημέρες του Πάσχα διαμορφώθηκε στο 70%, σύμφωνα με τον Γρηγόρη Τάσιο, πρόεδρο της τοπικής Ένωσης ξενοδόχων, με το αντίστοιχο ποσοστό φέτος για την ώρα να μην υπερβαίνει το 50%.

Τη φήμη της ως ένας προορισμός-σήμα κατατεθέν για το Πάσχα διατηρεί η Κέρκυρα. Με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, διαπιστώνεται μεγάλη κινητικότητα για το Πάσχα το οποίο σηματοδοτεί την έναρξη της τουριστικής σεζόν, με τη ζήτηση να κινείται στα περσινά επίπεδα. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, ο αριθμός των ταξιδιωτών, Ελλήνων και ξένων, που θα επισκεφθούν το Πάσχα το νησί του Ιονίου αναμένεται να διαμορφωθεί λίγο χαμηλότερα από τις 55 χιλιάδες που καταγράφηκαν πέρυσι. «Το Πάσχα στην Κέρκυρα αποτελεί σημείο αναφοράς για τον ελληνικό αλλά και διεθνή τουρισμό. Το φετινό Πάσχα συμπίπτει με το Καθολικό Πάσχα, γεγονός που δημιουργεί αυξημένο ενδιαφέρον από το εξωτερικό», τόνισε ο Σπύρος Χαλικιόπουλος, αντιδήμαρχος Τουρισμού, Βιώσιμης Τουριστικής Ανάπτυξης και Δημοσίων Σχέσεων του δήμου Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων.

Σε λίγο χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι διαμορφώνεται η ζήτηση για την Κρήτη. Στον νομό Ηρακλείου ανοιχτά θα είναι περί το 20% των resorts, ποσοστό μικρότερο σε σχέση με πέρυσι. Πάντως, η σεζόν έχει ξεκινήσει δειλά στο Ηράκλειο, όπου προσγειώνονται κάθε εβδομάδα περί τις 150 πτήσεις τσάρτερ, όπως τόνισε ο Νίκος Χαλκιαδάκης, πρόεδρος της τοπικής Ένωσης ξενοδόχων.

Στο επίκεντρο των Ελλήνων ταξιδιωτών, πάντως, που επιλέγουν να μείνουν εντός των συνόρων βρίσκονται και άλλοι προορισμοί, όπως η Ζάκυνθος, η Χίος, η Σύρος, η Μονεμβασιά, το Λεωνίδιο, η Άνδρος, η Ύδρα, η Αράχοβα και η Καλαμάτα.

Εκτός συνόρων αποδράσεις

Σε ό,τι αφορά τα ταξίδια εκτός των ελληνικών συνόρων, την τιμητική τους, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, ως προς τους μακρινούς προορισμούς έχουν η Νέα Υόρκη, η Κίνα, η Ιαπωνία και η Κούβα, ενώ μεγάλη ζήτηση διαπιστώνεται και για κοντινούς ευρωπαϊκούς προορισμούς.

Το Άμστερνταμ, η Βαρκελώνη, η Ρώμη, το Βερολίνο, η Λισαβόνα, η Κωνσταντινούπολη και το Παρίσι είναι οι ευρωπαϊκές μητροπόλεις που συγκεντρώνουν το υψηλότερο ενδιαφέρον, ενώ κινητικότητα καταγράφεται και για προορισμούς της Αφρικής, με αιχμή το Κάιρο.

Η ζήτηση για Airbnb

Υψηλές είναι την ίδια στιγμή οι πληρότητες στα καταλύματα τύπου Airbnb. Με βάση τα στοιχεία του πανελλαδικού δικτύου κτηματομεσιτών E-Real Estates, στους 10 «must» ηπειρωτικούς προορισμούς οι προ-κρατήσεις για αυτοτελή ακίνητα κατάλληλα για τετραμελή οικογένεια ή παρέα, με τουλάχιστον 4 κρεβάτια, καταγράφουν ποσοστά άνω του 90%. Το Λεωνίδιο καταγράφει ποσοστά προ-κρατήσεων 100%, η Μονεμβασιάβρίσκεται στο 95%, η Ναύπακτος στο 95%, η Καλαμπάκα στο 99%, το Ναύπλιο στο 96% και τα Ιωάννινα με την Παραλία Τυρού στην Αρκαδία στο 92%. Μάλιστα, όπως εκτιμάται, η τουριστική δυναμική θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες σχεδόν στο σύνολο των ηπειρωτικών προορισμών λόγωτου κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων που δεν είναι «προσιτό» ειδικά για οικογένειες.

Μεγάλη κινητικότητα διαπιστώνεται και σε προορισμούς της νησιωτικής χώρας, ωστόσο, η διαθεσιμότητα, δηλαδή τα «ενεργά» ακίνητα, σε πολλούς προορισμούς δεν ξεπερνούν το 40%-60% της δυναμικής της εκάστοτε περιοχής στον κλάδο της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Σε κάποιες περιοχές, δε, το συγκεκριμένο ποσοστό είναι αρκετά μικρότερο.

Πάντως, τη φετινή χρονιά, νησιωτικοί προορισμοί που απευθύνονταν αποκλειστικά για «γερά» πορτοφόλια τα προηγούμενα χρόνια, πλέον φαίνεται να καταγράφουν μεγάλη «διόρθωση» τιμών. Μύκονος και Σαντορίνη αποτελούν για άλλη μια χρονιά την «έκπληξη» για το φετινό Πάσχα, με τις ζητούμενες τιμές μίσθωσης να είναι αρκετά μειωμένες σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Ενδεικτικά, στη Μύκονο, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 50 τ.μ. στο κέντρο για 3 διανυκτερεύσεις διαμορφώνεται στα 223 ευρώ, ενώ στον Καλαφάτη κατοικία 60 τ.μ. μισθώνεται προς 261 ευρώ.

Στη Σαντορίνη αντίστοιχα το κόστος μίσθωσης για 3 διανυκτερεύσεις διαμορφώνεται από 237 ευρώ στηνπεριοχή Εμπορείο για μια κατοικία 65 τ.μ. Τη δεδομένη χρονική στιγμή τα διαθέσιμα προς μίσθωση ακίνητα κατάλληλα να φιλοξενήσουν 4 άτομα, αριθμούν τα 926.

Στην Τήνο οι «ενεργές» κατοικίες στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων καταγράφουν ποσοστό προ-κρατήσεων της τάξεως του 88%. Το κόστος διαμονής κυμαίνεται από 445 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις σε κατοικία 50 τ.μ. στην περιοχή του Αγίου Ρομανού. Στην Πάτμο, το κόστος μίσθωσης κατοικίας 50 τ.μ. στην περιοχή Γροίκοςδιαμορφώνεται στα 475 ευρώ για 3 διανυκτερεύσεις και οι προ-κρατήσεις αγγίζουν το 86%.

Την ίδια στιγμή, πάντως, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα, στους προορισμούς που συγκεντρώνουν το υψηλότερο ταξιδιωτικό ενδιαφέρον για το φετινό Πάσχα συγκαταλέγονται το Ηράκλειο και η Θεσσαλονίκη, με βάση τις αναζητήσεις των Ευρωπαίων ταξιδιωτών.

Το Ηράκλειο καταλαμβάνει την τρίτη θέση στη λίστα με τους πιο δημοφιλείς προορισμούς του Πάσχα, καταγράφοντας ενίσχυση του μεριδίου του σε ποσοστό 0,5% σε σχέση με του 2024, με τη Θεσσαλονίκη να ακολουθεί από κοντά, στην πέμπτη θέση, με αντίστοιχη αύξηση 0,4% συγκριτικά με πέρυσι.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του παρόχου ταξιδιωτικών πληροφοριών ForwardKeys, το μερίδιο του Ηρακλείου σε ό,τι αφορά τις αναζητήσεις διαμορφώνεται στο 1% και το αντίστοιχο ποσοστό για τη βορειοελλαδίτικη πόλη ανέρχεται στο 0,8%.

Η ανάλυση αυτή βασίζεται στις αναζητήσεις ευρωπαϊκών πτήσεων για την περίοδο του Πάσχα και συγκεκριμένα για το διάστημα από τις 7 μέχρι τις 21 Απριλίου, αναδεικνύοντας ότι και οι δύο πόλεις καταγράφουν απότομες αυξήσεις στο μερίδιο αγοράς σε σύγκριση με πέρυσι.