Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Τουρισμός, Πολιτισμός και Μεσογειακός Χώρος – Σύγχρονες σχεδιαστικές προσεγγίσεις» της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης διοργανώνει δέσμη εκδηλώσεων σχετικών με τον σχεδιασμό του παράκτιου μεσογειακού χώρου η οποία περιλαμβάνει Εργαστήριο αστικού σχεδιασμού και Ημερίδα.

Το Εργαστήριο, με θέμα «ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΚΑΤΩΦΛΙΑ – Σχεδιάζοντας τα όρια πόλης – θάλασσας», θα διεξαχθεί στην Αρχιτεκτονική Σχολή από τις 7 έως τις 11 Μαΐου 2018.

Η Ημερίδα με τίτλο «Ο σχεδιασμός της σχέσης πόλης και νερού σε μεσογειακά περιβάλλοντα», σε συνδιοργάνωση με το ΚΑΜ θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Μαΐου 2018 στις 11.00 π.μ. στο ΚΑΜ.

Επιστημονική επιμέλεια, οργάνωση, Α. Τζομπανάκης, Δ. Χατζησάββα, Επίκουροι Καθηγητές Σχολής Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνείου Κρήτης

Ερευνητικό πλαίσιο
«Αντικείμενο του εργαστηρίου και της ημερίδας είναι ο σχεδιασμός περιοχών που μοιράζονται το κοινό και συνάμα πορώδες όριο ανάμεσα στη γη και το νερό. Θα εξετασθούν σύγχρονες τάσεις αστικής διαχείρισης παράκτιων περιοχών σε μεσογειακά περιβάλλοντα, ο ρόλος του τουρισμού σε αυτές, κίνδυνοι, δυνατότητες, προοπτικές.

Ο σχεδιασμός των συνεργειών μεταξύ αστικών ιστών και απενεργοποιημένων λιμενικών περιοχών, ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου των θαλάσσιων μετώπων και των παράκτιων περιοχών είναι ζητήματα που εξελίσσονται εδώ και μερικές δεκαετίες, αρχής γενομένης από τις συνθήκες αποβιομηχάνισης των λιμενικών ζωνών, οι οποίες έχουν ωθήσει την έρευνα προς την αναζήτηση εδαφών για νέα μοντέλα αστικής ανάπτυξης και ανεύρεσης δημόσιων χώρων.

Η διασύνδεση απομονωμένων υδάτινων αποθεμάτων φυσικών ποιοτήτων και η ενεργοποίηση εγκαταλελειμμένων λιμενικών εγκαταστάσεων είναι το πεδίο αστικών παρεμβάσεων με μεγάλη σημασία τόσο για την φυσιογνωμία και την τουριστική ελκυστικότητα, όσο και για την περιβαλλοντική αναδιάρθρωση των σύγχρονων πόλεων.

Οι αλληλεπιδράσεις ανάμεσα σε χερσαία και υδάτινα οικοσυστήματα, η επαφή της πόλης με το νερό συνιστούν σύνθετα αστικά τοπία που απαιτούν στρατηγικές ικανές να παρακολουθήσουν την πολύπλοκη αστική δυναμική, αλλά και το αίτημα για συνθήκες οικειοποίησης και ταυτοποίησης. Διερευνώνται σήμερα διαδικασίες που κινούνται στις κοινές παρυφές του πολιτισμικού, κοινωνικού και του φυσικού, παρεμβάσεις που σχετίζονται με τον τόπο, το τοπίο και τη μνήμη, ειδικά στα ευαίσθητα, «μακράς διάρκειας» μεσογειακά περιβάλλοντα.

Ο χαρακτήρας του μεσογειακού τοπίου είναι ακριβώς ο αστικός πολιτισμός, ο χώρος της διασύνδεσης, της συνάντησης διαφορετικοτήτων, της υβριδοποίησης, της αποσταθεροποίησης των ορίων» αναφέρεται μεταξύ άλλων στη σχετική ανακοίνωση.

Εργαστήριο Αστικού Σχεδιασμού

ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΚΑΤΩΦΛΙΑ

7-11 Μαΐου 2018 Σχολή

Αρχιτεκτόνων του Πολυτεχνείου Κρήτης Πολυτεχνειούπολη, Κουνουπιδιανά

Στο εργαστήριο «ΠΑΡΑΚΤΙΑ ΚΑΤΩΦΛΙΑ» θα εξετασθούν οι ιδιόμορφες δυναμικές, οι ρυθμοί και οι ποιότητες της σχέσης πόλης και θάλασσας σε έναν τουριστικό θύλακα κρίσιμο τόσο για την εξέλιξη της περιοχής μελέτης, όσο και για την ευρύτερη φυσιογνωμία της πόλης των Χανίων.

Διαλέξεις Εργαστηρίου -Διδάσκοντες της σχολής αρχιτεκτόνων του ΠΚ Δ. Διμέλλη, επίκουρη καθηγήτρια Π. Καραμανέα, επίκουρη καθηγήτρια Γ. Προκάκης, αναπληρωτής καθηγητής Α. Τζομπανάκης, επίκουρος καθηγητής Δ. Χατζησάββα, επίκουρη καθηγήτρια

Προσκεκλημένος ομιλητής Εργαστηρίου Πρόδρομος Νικηφορίδης (Αρχιτεκτονικό γραφείο Nικηφορίδης/Cuomo)

Θέμα διάλεξης «Η ζωή στο όριο» Τρίτη 8 Μαΐου 2018 Ώρα 12:00 στην αίθουσα Γ.2.1 (Γαλάζια αμφιθέατρα, Σχολή Αρχιτεκτόνων)

Επιστημονική Ημερίδα

Ο ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΧΕΣΗΣ ΠΟΛΗΣ ΚΑΙ ΝΕΡΟΥ ΣΕ ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΑ

Σάββατο 12 Μαΐου 2018, ώρα 11 π.μ. στο ΚΑΜ

Συνδιοργάνωση: Σχολή Αρχιτεκτόνων Πολυτεχνείου Κρήτης ΚΑΜ (Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου)

Η ημερίδα με τίτλο «Ο σχεδιασμός της σχέσης πόλης και νερού σε μεσογειακά περιβάλλοντα», θα πραγματοποιηθεί στο ΚΑΜ το Σάββατο 12 Μαΐου 2018 στις 11 π.μ. με προσκεκλημένους ομιλητές που εξειδικεύονται στην προβληματική της εκδήλωσης.

Με το πέρας της ημερίδας προβλέπεται στρογγυλό τραπέζι – συζήτηση σχετική με τα συναφή προς τη θεματική της ημερίδας Μεταπτυχιακά προγράμματα των αρχιτεκτονικών Σχολών του ΠΚ «Τουρισμός, Πολιτισμός και Μεσογειακός Χώρος», του ΑΠΘ «Περιβαλλοντικός Αρχιτεκτονικός Σχεδιασμός» και του Πανεπιστημίου Πατρών «Αρχιτεκτονική και Αστικός Σχεδιασμός: Μεσογειακά Μέλλοντα», σχετική με το περιεχόμενό τους, τα πρώτα αποτελέσματα, τη δυναμική, τις προοπτικές τους.

Προσκεκλημένοι Ομιλητές Ημερίδας: Ε. Αθανασίου, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ Γ. Αίσωπος, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Πατρών Ν. Καλογήρου, Καθηγητής Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ Δ. Κατσώτα, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Πατρών Ν. Κεφαλογιάννης, Εντεταλμένος διδάσκων Τμήματος Αρχιτεκτονικής Πανεπιστημίου Πατρών Α. Πάκα, Αναπληρώτρια καθηγήτρια Τμήματος Αρχιτεκτόνων ΑΠΘ Δ. Τσακαλάκης, Αναπληρωτής καθηγητής Σχολής Αρχιτεκτόνων ΠΚ

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα του εργαστηρίου και της ημερίδας: www.arch.tuc.gr/el/nea/oles-oi-anakoinoseis-chronologika/n/15728-ergastirio-astikoy-schediasmo-kai-imerida-sti-scholi-architektonon-toy-polytechneioy-kritis/