chania1804Πρώτη αγορά προέλευσης τουριστών για τα Χανιά είναι μακράν η Νορβηγία, ενώ το ποσοστό της τουριστικής κίνησης που δέχεται ο προορισμός από τις Σκανδιναβικές αγορές παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, της τάξης του 62,3%. Αυτά και άλλα πολλά ενδιαφέροντα, διαβάσαμε στα συμπεράσματα νέας, ολοκληρωμένης, έρευνας για τον τουρισμό που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Οικονομίας και Διοίκησης του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.), το Εργαστήριο Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης και το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι αφίξεις στο αεροδρόμιο Χανίων ξεπέρασαν το φράγμα των 700.000 (714.730), ενώ στο Ηράκλειο οι περισσότερες αφίξεις είχαν καταγραφεί πέρυσι με 2.178.509 επισκέπτες.

Συγκριτικά, με την περυσινή περίοδο, στο αεροδρόμιο Χανίων καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 8,84%, που αποδίδεται στην πραγματοποίηση δρομολογίων από εταιρείες χαμηλού κόστους. Οι αφίξεις αλλοδαπών επισκεπτών για την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2012 στο αεροδρόμιο Χανίων έχουν φτάσει τις 714.730, σημειώνοντας μια αύξηση σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2011 (656.651 αφίξεις) της τάξης του 8,84%. Βλέποντας τα ποσοστά αφίξεων των αλλοδαπών επισκεπτών για την περίοδο αυτή, διαπιστώνεται ότι το 62,35% προέρχεται από τις Σκανδιναβικές Χώρες, όπως είναι η Νορβηγία (21,87%), Σουηδία (16,38%), Δανία (14,15%), Φινλανδία (9,95%). Ακολουθούν αλλοδαποί επισκέπτες από τη Μ. Βρετανία (10,02%), Γερμανία (5,38%), Πολωνία (5,17%), Ιταλία (4,46%) και Κύπρο (2,96%).

Ωστόσο, παρατηρήθηκε ότι η πλειοψηφία των αλλοδαπών επισκεπτών περιόρισε τα έξοδα κατά τη διάρκεια των διακοπών κατά μέσο όρο 18,9%.

Ποσοστό, το οποίο προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες και προβληματισμό, εάν αναλογιστούμε ότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει ανοδική τάση και το οποίο θα μπορούσε να ήταν πολύ υψηλότερο αν δεν υπήρχε το μεγάλο ποσοστό των Σκανδιναβών που καταφτάνει στο αεροδρόμιο Χανίων καθώς και οι αυξανόμενες πτήσεις χαμηλού κόστους, οι οποίες εκτός του ότι έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη σημαντική άνοδο των αφίξεων των Βρετανών, Πολωνών, Ιταλών και Κυπρίων, συντέλεσαν και στη σταθεροποίηση των αφίξεων των Γερμανών, οι οποίοι είναι εκείνοι που έχουν επηρεαστεί λιγότερο από τη διεθνή οικονομική κρίση.
Τα τουριστικά μαγαζιά όπως και τα εστιατόρια – ταβέρνες ήταν εκείνα τα οποία επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση.

Σημαντικές ήταν και οι απώλειες στον χώρο των ενοικιαζόμενων αυτοκινήτων, της νυχτερινής διασκέδασης, των ημερήσιων εκδρομών – κρουαζιέρων καθώς και στον αριθμό των διανυκτερεύσεων στα τουριστικά καταλύματα.

Η κατάσταση του οδικού δικτύου και της σήμανσης, αποκομίζει τις περισσότερες αρνητικές εντυπώσεις συγκριτικά με τις υπόλοιπες προσφερόμενες υπηρεσίες, εικόνα όμως η οποία μπορεί να αναστραφεί καθώς υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης.

tourismlobby