
Σύνταξη: tourismtoday.gr
Για το Φυσικό Πάρκο Ψηλορείτη, που ανήκει στο Δίκτυο των Παγκόσμιων Γεωπάρκων της UNESCO, καθώς και για το μέλλον του τουρισμού μιλά σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Χάρη Ντιγριντάκη, Τρίποντο στην οικονομία, στον Alpha 98,9 ο Χαράλαμπος Φασουλάς, συντονιστής του Γεωπάρκου UNESCO Ψηλορείτη.
«Φέτος γιορτάζουμε τα 20 χρόνια από τη δημιουργία του Γεωπάρκου και ήταν μια απόφαση που έλαβε η τοπική κοινωνία εκείνη την εποχή και μέσω αυτής της πρωτοβουλίας τέθηκαν τρεις στόχοι. Ο πρώτος είναι η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει η ευρύτερη περιοχή του Ψηλορείτη είτε από άποψη φυσικού περιβάλλοντος, είτε από άποψη πολιτισμικού περιβάλλοντος.
»Ο δεύτερος ήταν η ενημέρωση και η εκπαίδευση των πολιτών για την αξία που έχει ο τόπος τους, γιατί γνωρίζουμε ότι ακόμα κι αν ο κάτοικος δεν γνωρίζει την αξία ενός τόπου, δεν τη σέβεται και άρα δεν μπορούμε να την προστατεύσουμε ό,τι και να κάνουμε εμείς στη συνέχεια και ο τρίτος στόχος ήταν να προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε κάποιες υποδομές που θα αναδείξουν αυτά τα χαρακτηριστικά, θα προσελκύσουν επισκέπτες και με αυτόν τον τρόπο θα συμβάλουμε στη στήριξη της τοπικής παραγωγής που είναι πλούσια, πολυσχιδής με προϊόντα, με υπηρεσίες και μέσω αυτού να τονωθεί η τοπική οικονομία που είναι το ζητούμενο γιατί καλώς ή κακώς η Κρήτη ναι μεν χαρακτηρίζεται σαν ναυαρχίδα του τουρισμού, αλλά αυτό αναφέρεται κυρίως στα παράλια.
»Η ενδοχώρα του νησιού είναι αυτή που πάσχει από υποδομές, έχει πρόβλημα όσον αφορά την αναπτυξιακή της δυνατότητα, γιατί η δυναμική είναι τεράστια και δυστυχώς αυτό έχει και άλλα προβλήματα όπως την απώλεια εργατικού δυναμικού, την ερήμωση του χωριού και την εγκατάλειψη της ενδοχώρας», επισημαίνει ο Χαράλαμπος Φασουλάς. «Από το 2001 το Γεωπάρκο εντάχθηκε στο τότε Δίκτυο των ευρωπαϊκών Γεωπάρκων που δημιουργούνταν», προσθέτει.
«Σύμφωνα με το National Geographic, ο γεωτουρισμός, αυτό που πρεσβεύουν τα γεωπάρκα, είναι το μέλλον στον τουρισμό από δω και πέρα. Είναι εναλλακτικός τουρισμός, είναι υπεύθυνος τουρισμός που σέβεται τον τόπο, τους κατοίκους και το προϊόν, στηρίζεται στα τοπικά χαρακτηριστικά, και ανάμεσα σε αυτά είναι ο πολιτισμός, η κουλτούρα, τα προϊόντα, οι άνθρωποι. Είναι αυτό που μας ανέδειξε σαν τουριστικό προϊόν τη δεκαετία του ’70 ως χώρα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχουν τα γεωπάρκα είναι ότι ναι μεν είναι πάρκα που έχουν τη διάσταση της προστασίας, αλλά ταυτόχρονα βάζουν σαν συστατικό κομμάτι τη διάσταση της ανάπτυξης και γι’ αυτό τα γεωπάρκα σε σχέση με άλλες προστατευόμενες περιοχές είναι υποχρεωτικό να έχουν κατοίκους», τονίζει, μεταξύ άλλων, ο συντονιστής του Γεωπάρκου Unesco Ψηλορείτη.
Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ:
https://www.alpha989.com/Interview.aspx?a_id=91477