Η Airbus και η Boeing ενδέχεται να χάσουν 39 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις αεροσκαφών, αφού ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ απέσυρε τις ΗΠΑ από την συμφωνία για πυρηνικά με το Ιράν και απείλησε να επαναφέρει οικονομικές κυρώσεις.

Οι κυρώσεις, οι οποίες καταργήθηκαν το 2015 όταν υπογράφηκε η πυρηνική συμφωνία, καλύπτουν τις εξαγωγές αεροσκαφών καθώς και άλλες βιομηχανίες.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steve Mnuchin, επιβεβαίωσε ότι οι άδειες κατασκευής αεροσκαφών για ιρανικές αεροπορικές εταιρείες θα ανακληθούν, αν και αυτό δεν είναι πιθανό να συμβεί αμέσως. Οι κυρώσεις θα υπόκεινται σε περιόδους διακοπής 90 ημερών και 180 ημερών, δήλωσε το Treasury.

Οι ιρανικές αεροπορικές εταιρείες είχαν παραγγείλει περίπου 200 νέα αεροσκάφη από την Boeing, την Airbus και την ATR.

Παρόλο που η Airbus είναι μη αμερικανική εταιρεία, οι νέες κυρώσεις θα επηρεάσουν τις συμβάσεις της, καθώς ορισμένα από τα μέρη της κατασκευάζονται στις ΗΠΑ.

Η Airbus εξετάζει επί του παρόντος τις πιθανές επιπτώσεις. “Αναλύουμε προσεκτικά την ανακοίνωση και θα αξιολογήσουμε τα επόμενα βήματα σύμφωνα με τις εσωτερικές μας πολιτικές και τηρώντας πλήρως τις κυρώσεις και τους κανονισμούς ελέγχου των εξαγωγών”, δήλωσε ο επικεφαλής των επικοινωνιών Rainer Ohler.

Η Boeing, η οποία θα μπορούσε να χάσει πωλήσεις 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, δήλωσε ότι «θα συμβουλευτεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τα επόμενα βήματα». Έχει συμφωνίες για την παραγωγή περίπου 80 αεροσκαφών για τις ιρανικές αεροπορικές εταιρείες. Οι κυρώσεις κατά του Ιράν θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν ορισμένες εξαιρέσεις ή απαλλαγές.