xatzidakisΤο δίλημμα των ευρωεκλογών της επόμενης Κυριακής έθεσε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης νωρίτερα το μεσημέρι της Τετάρτης παρουσιάζοντας τη μελέτη του ΚΕΠΕ, σύμφωνα με την οποία τους τελευταίους 22 μήνες έχουν έρθει στην Ελλάδα επενδύσεις ύψους 37,6 δισ. ευρώ.

Ο υπουργός στην πολιτική του τοποθέτηση σημείωσε: “Έχουμε φθάσει σε σημείο καμπής για να απογειωθεί το αεροπλάνο. Δεν είναι η ώρα να θέσουμε σε αμφιβολία τα επιτεύγματα των Ελλήνων με την ψήφο μας. Πρέπει να δώσουμε ώθηση και να σιγουρέψουμε αυτό που πετύχαμε. Το 2014 είναι μια θετική χρονιά”.

“Έχουμε σαφή αλλαγή του επενδυτικού κλίματος. Δεν θριαμβολογούμε, αλλά καταγράφουμε με στοιχεία του ΚΕΠΕ μια διακριτή πρόοδο που πρέπει να παραμείνει και να ενταθεί. Και ένα κρίσιμο στοιχείο θα είναι τα αποτελέσματα των εκλογών της επόμενης Κυριακής. Μη γελιόμαστε, όλες οι θετικές εξελίξεις βασίζονται στις θυσίες των Ελλήνων πολιτών αλλά και στην προσπάθεια της κυβέρνησης”, συμπλήρωσε. Επίσης τόνισε: “Δεν λέμε ότι η Ελλάδα μεταβλήθηκε σε επενδυτικό παράδεισο. Έγινε δουλειά υποδομής και είμαστε στη φάση της καρποφορίας, αν δεν έχουμε κάποιο ατύχημα”. Και συμπλήρωσε: “Ευτυχώς ο ελληνικός λαός έχει ισχυρό ένστικτο αυτοσυντήρησης”.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση της μελέτης του ΚΕΠΕ, ανέφερε: “Οι θυσίες έπιασαν τόπο και ξεκινάμε μια δύσκολη προσπάθεια να αφήσουμε πίσω το μνημόνιο και να επουλώσουμε τις πληγές”. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χώρα γίνεται προορισμός επενδύσεων και την τελευταία διετία προσέλκυσε επενδύσεις ύψους 37,6 δις. ευρώ μέσω των οποίων θα δημιουργηθούν 95.000 θέσεις εργασίας.

Μεταξύ των άλλων, στη μελέτη που παρουσιάσθηκε και από τον πρόεδρο του ΚΕΠΕ Νίκο Φίλιππα, στα 37,6 δισ. ευρώ περιλαμβάνονται τα εξής: 7,5 δισ. ευρώ από τις επενδύσεις στο Ελληνικό και στον αγωγό TAP, 1,4 δισ. ευρώ επενδύσεις του Fast Track, 17,4 δισ. ευρώ από ιδιωτικές επενδύσεις και αποκρατικοποιήσεις, 7,3 δισ. ευρώ από τα έργα που θα γίνουν με τη διαδικασία του ΣΔΙΤ και 1,8 δισ. ευρώ από τα επενδυτικά σχέδια που κατατέθηκαν το 2013 και εντάσσονται στον αναπτυξιακό νόμο.

Σε αυτά τα 37,6 δισ. ευρώ δεν έχουν συμπεριληφθεί, όπως είπε ο υφυπουργός, τα επενδυτικά σχέδια 4 δισ. ευρώ που κατατέθηκαν για υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο στο πλαίσιο του πρώτου κύκλου του 2014 και τα οποία βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι τα 18,8 δισ. ευρώ των νέων επενδύσεων κατευθύνονται σε νέα έργα και στην εγκατάσταση νέων παραγωγικών μονάδων που θα δημιουργήσουν πολλαπλασιαστικά οφέλη για την ελληνική οικονομία και την ενίσχυση της απασχόλησης.

euro2day