Οι αεροπορικές εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες αναγκάστηκαν να αναβάλουν περισσότερες πτήσεις από ό,τι συνήθως κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου λόγω μιας χειμερινής καταιγίδας που έπληξε τις ακτές του Ατλαντικού την περασμένη εβδομάδα. Αυτό, μαζί με την έλλειψη εργαζομένων στις αεροπορικές εταιρείες που σχετίζεται με την πανδημία, έχει προκαλέσει άνευ προηγουμένου αναστάτωση.

Σύμφωνα με την υπηρεσία παρακολούθησης πτήσεων FlightAware, περίπου 4.700 πτήσεις παγκοσμίως και περισσότερες από 3.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες ακυρώθηκαν από το απόγευμα της περασμένης Δευτέρας στην Ανατολική Ακτή. Άλλες 12.500 πτήσεις ακυρώθηκαν, 5.600 από τις οποίες ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο καιρός βελτιώνεται για τους ταξιδιώτες, κάτι που είναι σπουδαίο νέο: Λιγότερες από 400 πτήσεις ακυρώθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες την περασμένη Τρίτη λόγω των καταιγίδων.

Πρώτον, μια χειμερινή καταιγίδα που έριξε αρκετές ίντσες χιονιού στην Περιφέρεια της Κολούμπια, στη βόρεια Βιρτζίνια και στο κέντρο του Μέριλαντ πριν εξαφανιστεί το απόγευμα της Δευτέρας έπρεπε να ξεπεραστεί.

Οι καθυστερήσεις και οι ακυρώσεις προστέθηκαν στην αγωνία των ταξιδιωτών διακοπών που προσπαθούν να επιστρέψουν στο σπίτι το Σαββατοκύριακο.

Οι επιβάτες εξέφρασαν απογοήτευση για τις καθυστερήσεις των αεροπορικών εταιρειών, τις άστοχες αποσκευές και τη μεγάλη αναμονή για να μιλήσουν με τους υπαλλήλους εξυπηρέτησης πελατών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι άνθρωποι είπαν ότι κοιμόντουσαν στα αεροδρόμια αφού δεν ήξεραν πότε να επιστρέψουν.

Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, ο αριθμός των κρουσμάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες τριπλασιάστηκε, με τον κυλιόμενο μέσο όρο των νέων κρουσμάτων σε επτά ημέρες να ξεπερνά τις 500.000.

Οι αεροπορικές εταιρείες κατηγόρησαν τον ιό για τη δημιουργία ελλείψεων προσωπικού, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την καθημερινή αύξηση του αριθμού των αεροπλάνων που προσγειώθηκαν.

Μια χειμερινή καταιγίδα έπληξε τη Midwest αυτή την εβδομάδα και ο αριθμός των ακυρώσεων πτήσεων έφτασε στα νέα υψηλά της εορταστικής περιόδου για τις αεροπορικές εταιρείες και τους πελάτες τους.

Σύμφωνα με την FlightAware, 5.400 πτήσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ακυρώθηκαν το Σαββατοκύριακο, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 12% όλων των προγραμματισμένων πτήσεων και περισσότερες από 9.000 διεθνώς. Περίπου 18.000 πτήσεις από και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ακυρωθεί από την παραμονή των Χριστουγέννων.

Αρκετές ακυρώσεις έγιναν ημέρες, αν όχι ώρες, πριν από την αναφερόμενη ώρα άφιξης. Αυτό μειώνει τον αριθμό των περιττών πτήσεων προς το αεροδρόμιο τόσο για τις αεροπορικές εταιρείες όσο και για τους επιβάτες, επειδή οι αεροπορικές εταιρείες πιστεύουν ότι έχουν περισσότερες πιθανότητες να παραμείνουν εντός προγράμματος με μικρότερα δρομολόγια.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της FlightAware, σχεδόν οι μισές προγραμματισμένες πτήσεις στο Εθνικό Αεροδρόμιο της Ουάσιγκτον Ρόναλντ Ρίγκαν και στο διεθνές αεροδρόμιο Thurgood Marshall της Βαλτιμόρης/Ουάσιγκτον ακυρώθηκαν. Και τα δύο αεροδρόμια παρέμειναν κλειστά για αρκετές ώρες αφού πάνω από έξι ίντσες χιόνι έπεσαν πάνω τους.

Η Southwest Airlines είχε ακυρώσει περισσότερες από 600 πτήσεις μέχρι το μεσημέρι, αντιπροσωπεύοντας το 16% του δρομολογίου της Δευτέρας. Οι καταιγίδες παρεμπόδισαν τις λειτουργίες σε μερικά από τα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας, όπως το Σικάγο, το Ντένβερ και η Βαλτιμόρη, καθιστώντας τα αεροπλάνα και τα μέλη του πληρώματος ανίκανα να πετάξουν.

Η United Airlines ακύρωσε πτήσεις λόγω της αύξησης του COVID-19 που προκλήθηκε από την παραλλαγή Omicron. Όταν ρωτήθηκε γιατί ακυρώθηκαν τόσες πολλές πτήσεις, η Delta ανέφερε τον κρύο καιρό και το όμικρον, αλλά είπε ότι περίμενε μόνο τις μισές πτήσεις την Τρίτη και την Τετάρτη. Λόγω της καταιγίδας, υπήρξαν πολλές αναρρωτικές άδειες που σχετίζονται με τον COVID-19 στην περιοχή της Ουάσιγκτον, DC.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Hawaiian Airlines, οι πτήσεις μεταξύ των νησιών της Χαβάης και του Ειρηνικού ακυρώθηκαν λόγω έλλειψης προσωπικού.