Σύνταξη: tourismtoday.gr

Ένα φουτουριστικό χιονοδρομικό κέντρο στη μέση της ερήμου κατασκευάζει η Σαουδική Αραβία.
Το χιονοδρομικό κέντρο Trojena -ένα από τα τέσσερα κύρια μέρη του Neom- θα είναι διαθέσιμο για τους σκιέρ τρεις μήνες κάθε χρόνο, ενώ τον υπόλοιπο διάστημα οι τουρίστες θα μπορούν να κάνουν σπορ και ορεινή ποδηλασία.

Η χώρα χτίζει στην επαρχία Tabuk την «πόλη του μέλλοντος» Noem, ένα νέο αστικό έργο κόστους 461 δισεκατομμυρίων ευρώ που θα φιλοξενήσει το χιονοδρομικό θέρετρο.
Το Trojena θα διαθέτει ένα μείγμα πραγματικής και εικονικής αρχιτεκτονικής, μια τεχνητή λίμνη και μαγευτική θέα.

Μάλιστα η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι κέρδισε το δικαίωμα να φιλοξενήσει τους Ασιατικούς Χειμερινούς Αγώνες του 2029 στο θέρετρο Trojena.

Έχοντας κατά νου τον αειφόρο τουρισμό, οι κατασκευαστές του Trojena εστιάζουν στην ελαχιστοποίηση της χρήσης του νερού και στη μεγιστοποίηση της ανάκτησης του νερού όταν κάνουν χιόνι.

Στην παραγωγή χιονιού, θα χρησιμοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους βιώσιμους πόρους, είτε πρόκειται για ηλιακή είτε για αιολική ενέργεια. Το νερό που θα είναι από εργοστάσιο αφαλάτωσης θα επανακυκλοφορεί πίσω στο σύστημα δημιουργώντας τη σκόνη χιονιού για τις πλαγιές του θέρετρου.

Ο χειμώνας προσφέρει την ευκαιρία για σκι στις πλαγιές των 36 χιλιομέτρων της Trojena. Τον υπόλοιπο χρόνο οι ταξιδιώτες θα μπορούν να απολαύσουν την τεχνητή λίμνη και να κάνουν όλα τα είδη θαλάσσιων σπορ καθώς και ποδηλασία βουνού.

Το καλοκαίρι, όταν ο Κόλπος γίνεται πολύ ζεστός, τουρίστες και ντόπιοι θα μπορούν να δροσιστούν στην Trojena, όπου η μέση θερμοκρασία είναι περίπου 10 βαθμούς χαμηλότερη από ό,τι σε άλλες πόλεις της Σαουδικής Αραβίας και δεν υπάρχει υγρασία.

 

Τι θα βρουν οι τουρίστες μέσα στο χιονοδρομικό κέντρο

Το Trojena υπόσχεται όλα όσα θα μπορούσαν να βρουν οι τουρίστες σε ένα κανονικό ορεινό χωριό.

Αυτό περιλαμβάνει εστιατόρια και ακόμη και ένα luxury σπα ευεξίας για όσους χρειάζονται ένα διάλειμμα από την πίστα.

Το χιονοδρομικό κέντρο θα περιλαμβάνει αρκετά ξενοδοχεία που θα μπορούν αμέσως να φιλοξενήσουν επισκέπτες όταν το κέντρο ανοίξει τελικά στα τέλη του 2026 ή στις αρχές του 2027.

Αυτή τη στιγμή το έργο βρίσκεται στα πρώτα του στάδια ανάπτυξης, με εργάτες να ζουν ήδη εκεί.

Το Trojena δεν θα είναι απλώς μια “παιδική χαρά” για τους τουρίστες. Περίπου 7.000 άτομα θα είναι μόνιμοι κάτοικοι, σύμφωνα με τα σχέδια, που θα ζουν και θα εργάζονται στο χωριό.