του Χάρη Ντιγριντάκη
Με λίρα εκατό προσιδιάζει το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον σιδηρόδρομο στο τομέα των μεταφορών και των logistics, με την διοίκηση της Ρυθμιστικής Αρχής Σιδηροδρόμων (ΡΑΣ) δουλεύει «υπερωρίες» προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματα χορήγησης αδείας λειτουργίας σιδηροδρομικής επιχείρησης, οι οποίες πλέον έχουν φτάσει στις πέντε.

Πρόκειται για την GRUP FEROVIAR ROMAN S.A. που έρχεται να προστεθεί στις ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Rail Cargo του ομίλου Goldair, Piraeus Europe Asia Rail Logistics “Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Εφοδιαστικής Αλυσίδας” (PEARL S.A.) και Makios Logistics.

Την ίδια ώρα ως «μήλον της Έριδος» προβάλλουν τα υπερσύγχρονα Logistic Center που θέλουν να δημιουργήσουν ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Goldair στο Θριάσιο Πεδίο με στόχο την προσέλκυση μεγάλων πελατών για παροχή υπηρεσιών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ήδη για τη χρήση του εμπορευματικού κέντρου, πέραν της εγχώριας αγοράς, ενδιαφέρον έχουν δείξει εταιρείες τόσο από την ασιατική αγορά όσο και από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.

Οι εν λόγω «παίκτες» φαίνεται να επιζητούν την επίσπευση λειτουργίας αυτού του μεγάλου για τον κλάδο των logistics project.

Στο πλαίσιο αυτό, παράγοντες της αγοράς θεωρούν ότι η σπουδή των Ιταλών της ΤΡΑΙΝΟΣΕ όπως εκφράστηκε και από τον διευθύνοντα σύμβουλο της «μαμάς» ιταλική Forrovie Renato Mazzoncini αλλά και από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΤΡΑΙΝΟΣΕ κ. Φίλιππο Τσαλίδη δεν είναι απλές προθέσεις αφού φέρονται να εξετάζουν σοβαρά συμμετοχή στο ΣΔΙΤ του ΟΣΕ για την εκμετάλλευση του Θριασίου Β’, το οποίο θα λειτουργεί, κυρίως, ως σιδηροδρομικό terminal και σταθμός μεταφόρτωσης.

Σε επιχειρησιακό επίπεδο η ΤΡΑΙΝΟΣΕ επιθυμεί να λειτουργήσει ένα σύγχρονο κέντρο Logistics στις αποθήκες Κ1 και Κ2 του Θριασίου Ε/Κ και ότι το επενδυτικό πλάνο των 500 εκατ. ευρώ θα δρομολογηθεί με την ολοκλήρωση του βασικού σιδηροδρομικού άξονα.

Ως γνωστόν, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ διαθέτει δικαίωμα χρήσης των μεγάλων αποθηκευτικών χώρων Κ1 και Κ2 (δύο κτήρια συνολικού εμβαδού 56.000 τ.μ. σε έκταση 139.000 τ.μ., τα οποία συμπεριλαμβάνονται στην κοινοποιημένη στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή περίμετρο αποκρατικοποίησης της ΤΡΑΙΝΟΣΕ), όπως και των εκεί σιδηροδρομικών υποδομών.

Η Grup Feroviar Roman SA σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να έχει ήδη ευρωπαϊκή σιδηροδρομική άδεια και την κοινοποίησε στην Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων, προκειμένου να ενημερώσει για τη δραστηριοποίησή της και στην Ελλάδα.

Ο οδικός χάρτης της διαδικασίας που θα ακολουθηθεί αφορά την κατάθεση αίτησης για χορήγηση Πιστοποιητικών Ασφαλείας Α και Β. Η Grup Feroviar Roman SA έχει επεκταθεί σε Ουκρανία και Μολδαβία έχοντας συνεργασία με εταιρείες όπως η Petrotel Lukoil και ο όμιλος Rompetrol NV.

Η GFR που ιδρύθηκε στη Ρουμανία το 2001 έχει εξειδίκευση στη μεταφορά χύδην φορτίου σε ακάλυπτες φορτάμαξες και συνεργάζεται με μεγάλες κατασκευαστικές, μεταλλευτικές και μεταλλουργικές εταιρείες όπως HOLCIM, LaFarge, ArcelorMital, National Company of Huile κ.α.

Πάντως η τελεσφόρηση του άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη, όπως είχε σημειώσει λίαν προσφάτως στον ΕΤ της Κυριακής η πρόεδρος της ΡΑΣ κα. Ιωάννα Τσιαπαρίκου, που θα μειώσει το χρόνο του ταξιδιού σε 3,5 ώρες, η σύνδεση της χώρας με την Κεντρική Ευρώπη με ηλεκτροκίνηση, η Θεσσαλονίκη-Ειδομένη, η σύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με τα λιμάνια της Βουλγαρίας και Ρουμανίας, η σύνδεση με βιομηχανικές περιοχές, τα μεγάλα εμπορευματικά κέντρα, αναδεικνύουν την τεράστια προσπάθεια αναβάθμισης των σιδηροδρομικών μεταφορών στην Ελλάδα.

Εμπορευματικά Κέντρα

Εν τω μεταξύ, άναψε το πράσινο φως για την έναρξη της επένδυσης στα 588 στρέμματα της ΓΑΙΑΟΣΕ στο Θριάσιο, ύψους 250 εκατ. ευρώ σε βάθος 10ετίας.

Μετά από αναμονή οκτώ περίπου μηνών, το Ελεγκτικό Συνέδριο ενέκρινε τελικά τη σύμβαση για την κατασκευή και 60ετή διαχείριση του εμπορευματικού κέντρου από την κοινοπραξία ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ – Goldair.

Παράλληλα, «τρέχουν» από τον ΟΣΕ οι προετοιμασίες ώστε να ξεκινήσει το φθινόπωρο ο διαγωνισμός για την κατά πολύ μεγαλύτερη όμορη έκταση 1.450 στρεμμάτων, που θα καταστήσει το Θριάσιο το μεγαλύτερο κέντρο logistics της χώρας.

Τα παραπάνω αποκάλυψαν, σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ο πρόεδρος του ΟΣΕ κ. Γιώργος Κακουλάκης και ο διευθύνων σύμβουλος κ. Παναγιώτης Θεοχάρης.

Στα επόμενα βήματα, η σύμβαση για το «Θριάσιο 1» θα κυρωθεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με στόχο οι εργασίες να ξεκινήσουν ακόμα και τον προσεχή Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι η ολοκλήρωση της παραχώρησης αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση.

Για να ανοίξει όμως ο δρόμος για την έναρξη της επένδυσης θα πρέπει η σύμβαση να περάσει και από την Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Comp), που θα κρίνει εάν προσκρούει στη νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.

Στην πρώτη φάση της επένδυσης, η ανάδοχος κοινοπραξία δεσμεύεται να κατασκευάσει 120.000 τ.μ. αποθηκευτικών χώρων, ενώ θα ακολουθήσουν ακόμη 115.000 τ.μ. σε ορίζοντα 5ετίας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 158,4 εκατ. ευρώ και κατανέμεται σε 90,5 εκατ. στην πρώτη και 67,9 εκατ. ευρώ στη δεύτερη.

Από τα 90,5 εκατ. της αρχικής επένδυσης τα 10 εκατ. είναι το εφάπαξ τίμημα που θα εισπράξει η ΓΑΙΑΟΣΕ.

Εν τω μεταξύ, μέχρι τον Σεπτέμβριο, η διοίκηση του ΟΣΕ θα έχει στα χέρια της τα αποτελέσματα των εξελίξει μελετών βιωσιμότητας κατασκευής δεύτερου Εμπορευματικού Κέντρου στο Θριάσιο, που θα καταδείξουν ουσιαστικά τη μορφή της σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα που θα επιλεγεί.

Βασικό κριτήριο θα είναι η προστιθέμενη αξία που θα προσφέρει ο ιδιώτης επενδυτής στον ΟΣΕ, κυρίως ως προς τη διαχείριση και λειτουργία του εμπορευματικού κέντρου και την αύξηση των φορτίων.