
Του Χάρη Ντιγριντάκη
Η ανάληψη του χαρτοφυλακίου των Υποδομών και Μεταφορών της κυβέρνησης από τον τέως τσάρο της ελληνικής Οικονομίας έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα για την εκτόξευση του έργου του υπουργείου. Ο Χρήστος Σταϊκούρας σηματοδότησε με την ευρύνοια του στον Χολαργό την αναβάθμιση του ρόλου ενός ιδιαίτερα απαιτητικού υπουργείου.
Στην συνέντευξη του στον ΕΤ της Κυριακής μεταξύ άλλων ακτινογραφεί τη φιλοσοφία του νέου ΚΟΚ και αποκαλύπτει την αύξηση της επιδότησης στα ηλεκτρικά ΙΧ.
Παράλληλα σταχυολογεί την πορεία των έργων της πολιτείας μιλώντας για την επέκταση του μετρό Θεσσαλονίκης, για τον πολύπαθο ΒΟΑΚ που από σενάριο επιστημονικής φαντασίας τροχοδρομεί προς την υλοποίηση του.
Κύριε Σταϊκούρα, σε ποιο στάδιο βρίσκονται ταμεγάλα έργα; Ποια είναι η στρατηγική της κυβέρνησης;
Πριν από δύο εβδομάδες παραδώσαμε, μαζί με τον Πρωθυπουργό, στην κυκλοφορία, ενιαίο, το τμήμα Λαμία – Καλαμπάκα, του οδικού άξονα Ε65. Νωρίτερα είχαμε εγκαινιάσει τους οδικούς άξονες Καλλονή – Σίγρι στη Λέσβο, και Άκτιο – Αμβρακία στην Αιτωλοακαρνανία.
Εκτός από τα μεγάλα δημόσια έργα, υλοποιούμε ταυτόχρονα πιο μικρά έργα δημιουργώντας σύγχρονες, βιώσιμες, ανθεκτικές υποδομές, που αναβαθμίζουν κάθε γωνιά της Ελλάδας, ενισχύοντας την περιφερειακή ανάπτυξη. Αυτή η στρατηγική, άλλωστε, αποτελεί μια από τις κεντρικές πολιτικές προτεραιότητες της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Γι’ αυτό, άλλωστε, αυξάνουμε από φέτος τη χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την κατασκευή υποδομών.
Όσον αφορά στα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη, το Μετρό της Θεσσαλονίκης αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Νοέμβριο. Θα παραδώσουμε στους πολίτες της Θεσσαλονίκης τη βασική γραμμή με 13 σταθμούς, κάτι που πρόκειται να βελτιώσει άρδην την καθημερινότητά τους. Και ύστερα από 8 μήνες, θα παραδοθεί η επέκταση προς την Καλαμαριά, ενώ δρομολογείται και η επέκταση προς τη Δυτική Θεσσαλονίκη.
Ως προς τη Γραμμή 4 του Μετρό της Αθήνας, ομετροπόντικας «Αθηνά» ξεκίνησε από την Κατεχάκη προς τον Ευαγγελισμό και αναμένεται να ολοκληρώσει τα περίπου 5 χλμ. στα μέσα του 2025. Ο μετροπόντικας «Νίκη» κάνει τη διάνοιξη 7,1 χλμ. από τη Βεΐκου,επίσης, προς τον Ευαγγελισμό και προβλέπεται να έχει υλοποιήσει τις εργασίες μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2026.
Ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος κατασκευάζεται με επιταχυνόμενο ρυθμό, με στόχο να ολοκληρωθεί, όπως έχουμε δεσμευτεί, το καλοκαίρι του 2025.
Για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης, αναμένεται η ανακήρυξη οριστικού αναδόχου για το τμήμα Χανιά – Χερσόνησος το επόμενο διάστημα. Στο τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη οργανώνονται τα εργοτάξια. Στο τμήμα Νεάπολη – Άγιος Νικόλαος εκπονούνται οι υπολειπόμενες μελέτες. Ενώ προχωρούν τα οδικά έργα Ιωάννινα – Κακαβιά και Μπράλος – Αμφισσα, τα έργα ύδρευσης στους νομούς Πρέβεζας – Άρτας – Λευκάδας και το φράγμα Τσικνιά στη Λέσβο.
Πότε θα κυκλοφορήσουν τα νέα ηλεκτρικά λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη; Ποιος είναι ο σχεδιασμός για την ανανέωση του στόλου;
Από αύριο, στη Θεσσαλονίκη και παρουσία του Πρωθυπουργού, ξεκινούν δρομολόγια τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία, από το σύνολο των 110 νέων οχημάτων που θα δρομολογηθούν στην πόλη, ενώ σε λίγες μέρες θα μπουν στην κυκλοφορία και τα 140 νέα ηλεκτρικά λεωφορεία στην Αθήνα. Τα χρονοδιαγράμματα τηρήθηκαν, όπως ακριβώς είχαμε δεσμευτεί, παρά τις πολλές δυσκολίες.
Έχουμε κάνει, όμως, και άλλα σημαντικά βήματα.Υπεγράφησαν οι συμβάσεις για την προμήθεια 300 λεωφορείων φυσικού αερίου στην Αθήνα, τα οποία εκτιμούμε ότι θα παραλάβουμε έως το τέλος του 2025. Στο προσεχές διάστημα σχεδιάζεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για επιπλέον λεωφορεία αντιρρυπαντικής τεχνολογίας, ώστε να ανανεώσουμε τον στόλο με νέα οχήματα έως το τέλος της τετραετίας.
Ταυτόχρονα, εφαρμόζουμε και μια σημαντική ψηφιακή μεταρρύθμιση. Την υποστήριξη ανέπαφων πληρωμών στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Ευελπιστούμε έως το τέλος του 2024 οι πολίτες της Αττικής να χρησιμοποιούν την τραπεζική κάρτα ή το κινητό τηλέφωνο, για να μετακινούνται με όλα τα μέσα μεταφοράς, αποφεύγοντας τη χρονοτριβή στα εκδοτήρια εισιτηρίων. Στις πρώτες 15 ημέρες, η χρήση καρτών, ξεπέρασε το 3% των επικυρώσεων.
Πώς προχωράει η ηλεκτροκίνηση στη χώρα μας; Το «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ» ολοκληρώνεται, θα υπάρξουν αλλαγές στον τρίτο κύκλο του προγράμματος;
Έχει σημειωθεί ουσιαστική πρόοδος. Το ποσοστό των ταξινομήσεων ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων κυμαίνεται πλέον στο 14%, από 0,4% το 2019, ως αποτέλεσμα και της πολιτικής κινήτρων για την αγορά ηλεκτροκίνητων οχημάτων.
Από τον Νοέμβριο του 2023, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει καταβάλει την επιδότηση σε 6.086δικαιούχους, το ποσό των 20.460.992 ευρώ, για αγορά ηλεκτρικού οχήματος.
Μετά το «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙ», το οποίο ολοκληρώθηκε, προχωράμε στο «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ», διασφαλίζοντας τη συνέχεια του προγράμματος.
Όταν σχεδιάστηκαν ο πρώτος και ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος, το 2020 και το 2021 αντίστοιχα, ήταν άλλα τα δεδομένα της αγοράς. Με γνώμονα την εμπειρία υλοποίησης των δυο προηγούμενων προγραμμάτων, τη σημερινή κατάσταση και τη δυναμική εξέλιξης που παρουσιάζει, σχεδιάσαμε το «Κινούμαι Ηλεκτρικά ΙΙΙ» τελείως διαφορετικά.
Απλοποιούμε τις διαδικασίες με στόχο να επισπεύσουμε τον χρόνο πληρωμής των δικαιούχων και να εξυπηρετήσουμε την υψηλή ζήτηση που αναμένεται να υπάρξει.
Η βασική διαφοροποίηση θα αφορά στην αύξηση του ανώτατου ορίου επιδότησης για τα φυσικά πρόσωπα και η μείωση για τα νομικά πρόσωπα, αλλά και της ενίσχυσης για την απόσυρση παλαιού αυτοκινήτου. Ειδικότερα:
- Στα φυσικά πρόσωπα αυξάνεται το ανώτατο όριο ενίσχυσης για αγορά/μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου στις 9.000 ευρώ από 8.000 ευρώ στον β’ κύκλο.
- Παράλληλα, αυξάνεται η επιδότηση απόσυρσης παλαιού αυτοκινήτου στις 2.000 ευρώ από 1.000 ευρώ. Με αυτό τον τρόπο η συνολική ενίσχυση για τους πολίτες, ουσιαστικά, θα φτάσει έως τις 11.000 ευρώ, ενώ παραμένει και η επιδότηση 500 ευρώ για τον φορτιστή του Ι.Χ.
- Στα νομικά πρόσωπα μειώνεται το ανώτατο ποσόενίσχυσης για αγορά/μίσθωση αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου στις 6.000 ευρώ για 1 έως 20 αυτοκίνητα και σε 4.000 ευρώ για 21 αυτοκίνητα και άνω, από 8.000 ευρώ και 6.000 ευρώ αντίστοιχα στον β’ κύκλο.
Παράλληλα, έχουν πολλαπλασιαστεί οι σταθμοίφόρτισης. Το 2019 υπήρχαν πανελλαδικά μόνο 58, σήμερα, ο αριθμός τους ξεπερνά τα 5.500, με στόχο να αναπτυχθούν 13.000 σημεία φόρτισης έως το 2025, με τη βοήθεια και του Προγράμματος «Φορτίζω Παντού», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Ποια θα είναι η φιλοσοφία του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας;
Ο νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας θα προβλέπει την αναμόρφωση των ποινών για τις παραβάσεις οδικής ασφάλειας. Στόχος είναι η συμμόρφωση των οδηγών, η επιβολή δίκαιων ποινών που να αντιστοιχούν στηνεπικινδυνότητα της κάθε παράβασης, αλλά και η διασφάλιση της είσπραξης των προστίμων.
Οι ποινές θα αφορούν κυρίως στον οδηγό και όχι στο όχημα, πλην ελάχιστων εξαιρέσεων, που ενδέχεται να έχουν και ποινικές κυρώσεις. Αυτή πρόκειται να είναι η κεντρική φιλοσοφία του νέου ΚΟΚ.
Θα υπάρξει επικαιροποίηση των διατάξεών του, ώστε να είναι προσαρμοσμένες στις σύγχρονες ανάγκες ασφαλούς κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων. Θα υπάρξει ιδιαίτερη μέριμνα για τους ευάλωτους χρήστες της οδού και επέκταση των παραβάσεων που ενέχουν αντικοινωνική συμπεριφορά, με διαχωρισμό παραβάσεων σε 4 κατηγορίες και ανάλογες ποινές.
Παράλληλα, σε συνεργασία με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα δημιουργηθεί μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις κλήσεις, ώστε να υπάρχει άμεση ενημέρωση για τις παραβάσεις και δυνατότηταηλεκτρονικής πληρωμής των προστίμων.
Πολύ σύντομα θα παρουσιάσουμε αναλυτικά τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, ο οποίος θα εφαρμοστεί από το 2025.
Ποιες παρεμβάσεις έχουν γίνει για την ανάταξη και τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου, στο διάστημα που είστε Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών;
Οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές. Υπάρχουν προβλήματα που έχουν σωρευθεί τις περασμένες δεκαετίες και για την επίλυση των οποίων απαιτείται συστηματική και πολύχρονη προσπάθεια, αλλά και υψηλότερο αίσθημα ατομικής και συλλογικής ευθύνης από όλους τους εμπλεκόμενους.
Υποστηρίζω, όμως, ότι κινούμαστε, με ευθύνη, στη σωστή κατεύθυνση.
Τους τελευταίους μήνες υλοποιήσαμε 15 παρεμβάσεις και ενέργειες, εφαρμόζοντας ένα συγκροτημένο σχέδιο για την αναβάθμιση του ελληνικού σιδηρόδρομου και την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του. Ενδεικτικά αναφέρω, κάποιες εξ’ αυτών:
Την ολοκλήρωση της σύμβασης 717, εκτός από τη διαδρομή από τη σήραγγα Όθρυος – Λάρισα, που καταστράφηκε από τον «Daniel», την εγκατάσταση συστήματος ETCS στους συρμούς, την τοποθέτηση 300 καμερών παρακολούθησης του δικτύου, τον εκσυγχρονισμό των Αυτομάτων Συστημάτων Ισόπεδων Διαβάσεων και, βέβαια, τον διορισμό της νέας διοίκησης του ΟΣΕ.
Ταυτόχρονα με τις παραπάνω δράσεις που αποσκοπούν στην ανάταξη του σιδηροδρομικού τομέα, αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες, σε διεθνές επίπεδο, για τη δημιουργία νέων εμπορευματικών διαδρόμων που θα εξασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του δικτύου.
Σε 20 ημέρες έχουμε ευρωεκλογές. Ποιο είναι το διακύβευμα της κάλπης; Υπάρχει αγωνία για την αποχή και τη χαλαρή ψήφο; Ο πρωθυπουργός σάς ανέθεσε την προεκλογική εκστρατεία στην Ανατολική Μακεδονία – Θράκη, μια περιοχή ευαίσθητη από πολλές απόψεις.
Οι εκλογές της 9ης Ιουνίου είναι κρίσιμες για την πορεία της χώρας. Δεν αποτελούν ευκαιρία ούτε για αποχή, ούτε για επιπόλαιες ψήφους διαμαρτυρίας. Το διακύβευμα της κάλπης είναι η πολιτική σταθερότητα.
Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, εφαρμόζοντας ένα ρεαλιστικό σχέδιο ανάταξης της οικονομίας και υλοποίησης μεταρρυθμίσεων, κατάφερε να βάλει τη χώρα σε σταθερή αναπτυξιακή τροχιά και να γκρεμίσει παθογένειες δεκαετιών.
Οι μισθοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπως και οι συντάξεις, αυξάνονται. Οι επενδύσεις πολλαπλασιάζονται. Η στήριξη της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων νοικοκυριών είναι συνεχής. Η χώρα διαχειρίστηκε με επιτυχία μια σειρά από εξωγενείς κρίσεις την τελευταία πενταετία: από την πανδημία και το μεταναστευτικό, έως τις συνέπειες των πολεμικών συγκρούσεων στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή.
Τώρα, όσον αφορά την Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Προτεραιότητά μας είναι να φτιάξουμε μια ασπίδα προστασίας. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στην προστασία των συνόρων. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αναβαθμίζει και ισχυροποιεί τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις σε στεριά, αέρα και θάλασσα. Επεκτείνει τον φράχτη στον Έβρο, για να μην γίνουμε ποτέ ξανά «ξέφραγο αμπέλι», όπως στο πρόσφατο παρελθόν.
Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε τη γεωγραφία της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Με ένα ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχέδιο για αυτή την περιοχή, που αποτελεί σταυροδρόμι πολιτισμών. Να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα. Να προσελκύσουμε επενδύσεις. Να δημιουργήσουμε νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας.
Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη εξελίσσονται σε σημαντικό κόμβο εμπορευματικών μεταφορών και ενεργειακών δικτύων για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας αποκτούν γεωπολιτική υπεραξία.
Σε αυτή την κατεύθυνση, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί δεκάδες μεγάλα και μικρά έργαυποδομών που συμβάλλουν στην ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και δημιουργούν ευκαιρίες προκοπής για τη νέα γενιά.