Για τις προοπτικές που διανοίγονται στο τομέα της έρευνας και την τεχνολογίας καθώς και για σημαντική συμβολή του Elevate Greece και τις νεοφυείς επιχειρήσεις της χώρας, μιλά μεταξύ άλλων στην οικονομική εκπομπή του Χάρη Ντιγριντάκη, στον Alpha 989, o κ. Χρίστος Δήμας, Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας.

«Το Elevate Greece, ξεκίνησε επειδή δεν είχαμε στα χέρια μας κανένα στοιχείο σχετικά με την χαρτογράφηση του οικοσυστήματος καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, συνθήκη που αποτελούσε εμπόδιο καθώς δεν είχαμε την δυνατότητα να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις και σαφώς ποιες πολιτικές θα πρέπει να αξιοποιήσουμε»,  ανέφερε ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας, Χρίστος Δήμας. Συνέχισε λέγοντας ότι, “Από την σύσταση του και έπειτα μπήκαν σημαντικά θεμέλια ώστε να ορίσουμε τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν οι νεοφυείς επιχειρήσεις ώστε να διαχωρίζονται από τις νεοσύστατες καθώς και μία μεγάλη στρατηγική εργαλειοθήκη ώστε η χαρτογράφηση να είναι ουσιαστική και καθοριστική».

Ο κ. Δήμας τόνισε ότι «το οικοσύστημα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας της Ελλάδας είναι εξαιρετικά δυναμικό και ανταγωνιστικό με τον αριθμό των εγγεγραμμένων start-ups να ανέρχεται γύρω στις 700, με περισσότερους από 6.700 νέους ταλαντούχους επιχειρηματίες και επιστήμονες να δραστηριοποιούνται σε διαφορετικούς τομείς».

Όσον αφορά τον τομέα της έρευνας, ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας επεσήμανε ότι «οι στόχοι που είχαμε θέσει να αυξήσουμε τις δαπάνες έρευνας της χώρας, επιτυγχάνονται και με το παραπάνω. Με θετικότατο πρόσημο προχωρά συνεπώς ο τομέας της έρευνας με τις περισσότερες επιχειρήσεις να επενδύουν με στρατηγική σε αυτόν».

Ο κ. Δήμας τόνισε επίσης ότι «με μεγάλη χαρά και σεβασμό στην επιστημονική κοινότητα της χώρας ιδρύσαμε ερευνητικά κέντρα όπως και νέα ινστιτούτα όπως το Κέντρο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «Αρχιμήδης», το οποίο χρηματοδοτείται από το Ταμείο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας με στόχο την υποστήριξη των μελών της Επιστημονικής Κοινότητας σε θέματα διαχείρισης διανοητικής ιδιοκτησίας, μεταφοράς τεχνολογίας, και διασύνδεσης του Πανεπιστημίου με ερευνητικούς οργανισμούς και επιχειρήσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, το Ινστιτούτο γονιδιώματος στο ΙΤΕ όπως επίσης και το Ινστιτούτο ρομποτικής».

Κλείνοντας ο Υφυπουργός Έρευνας & Τεχνολογίας τόνισε ότι «διανύουμε την επόμενη μέρα, την επόμενη εποχή. Είναι υποχρέωση μας να αξιοποιήσουμε την επιστημονική γνώση που έχουν οι Έλληνες ειδικοί και ερευνητές ο καθένας στο κλάδο ώστε να συνδεθούν απευθείας με πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα και επιχειρήσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Άλλωστε ετήσια αύξηση του δείκτη έντασης των δαπανών για Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D) είναι θεαματική καθώς αγγίζει το 18%, συνθήκη που σηματοδοτεί την καλύτερη επίδοση των τελευταίων δέκα ετών».

Ακούτε την εκπομπή στον Alpha 989 εδώ