Να ελέγξει τις πιέσεις επιχειρεί η αγορά της Αθήνας την ώρα που εντείνονται οι πωλήσεις στα ευρωπαϊκά ταμπλό μετά τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ, η οποία μείωσε ρυθμό μεν στις αυξήσεις επιτοκίων αλλά υπέδειξε σημαντική περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού.

Ειδικότερα, μετά από ώρες συναλλαγών πέριξ του αμετάβλητου, ο Γενικός Δείκτης πλέον υποχωρεί κατά 0,7% και βρίσκεται στις 917,29 μονάδες, με τον τζίρο στα 40,5 εκατ. ευρώ. O FTSE 25 χάνει 0,75% και κινείται στις 2.226 μονάδες, ενώ οι πιέσεις εστιάζονται στον τραπεζικό δείκτη που υποχωρεί κατά 1,2% και βρίσκεται στις 629,89 μονάδες.

Χρηματιστήριο: Τα ηνία στους πωλητές μετά την ΕΚΤ

Ακόμα και έτσι πάντως, η ελληνική αγορά για δεύτερη ημέρα υπεραποδίδει των ευρωπαϊκών που υποχωρούν πλέον άνω και του 2%. Συγκεκριμένα, ο Stoxx 50 χάνει 2,3%, ενώ στη Γερμανία ο DAX, στη Γαλλία ο CAC 40 και στην Ιταλία ο FTSE MIB  υποχωρούν όλοι κατά 2,1%,

Στην είδηση της ημέρας, η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τις εκτιμήσεις της αγοράς με μία ηπιότερη αύξηση των επιτοκίων της κατά 50 μονάδες βάσης (0,5%), έπειτα από δύο των 75 μ.β., λέγοντας όμως ότι αναμένει να αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια προκειμένου να καταφέρει να επαναφέρει τον πληθωρισμό σε ανεκτά επίπεδα.

Ενημέρωσε επίσης ότι από τις αρχές του Μαρτίου του 2023 και στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνει το χαρτοφυλάκιο του προγράμματος αγοράς ομολόγων (asset purchase programme – APP) καθώς το Ευρωσύστημα δεν θα επανεπενδύει όλα τα ποσά από την εξόφληση τίτλων κατά τη λήξη τους.

Το “χορό” των κεντρικών τραπεζών είχε ανοίξει χτες η Fed, η οποία επίσης μείωσε ρυθμό στις αυξήσεις επιτοκίων, με τον πρόεδρο Πάουελ να ξεκαθαρίζει όμως ότι “έχουμε ακόμη δουλειά να κάνουμε” δίνοντας σήμα για σταδιακή αύξηση του κόστους δανεισμού πάνω από το 5%.

Ενδιάμεσα, η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε επίσης σήμερα το μεσημέρι τα επιτόκια της κατά 0,5%, υποδεικνύοντας όμως περαιτέρω αύξηση του κόστους δανεισμού στη συνέχεια.

Στο ταμπλό

Επιλεκτικές κινήσεις σε blue chips επιχειρούν να βάλουν ανάχωμα στις πιέσεις, με την MIG να ενισχύεται κατά 5,9%, την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή στο +0,9%, ΟΤΕ και Motor Oil στο +0,7% και τα ΕΛΠΕ οριακά πράσινα στο +0,15%.

Αντίθετα, Quest και Βιοχάλκο υποχωρούν κατά 2,4%, οι ΑΔΜΗΕ και Jumbo βρίσκονται στο -1,8%, Μυτιληναίος και Alpha Bank στο -1,7%, η Coca Cola χάνει 1,6%, η Πειραιώς 1,5%, η ΕΥΔΑΠ 1,45% και η Eurobank 1,25%