Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Κατάρ, Hamad (DOH), σημείωσε αξιοσημείωτη επιτυχία και σημαντικά ορόσημα το 2023, ενισχύοντας τη θέση του ως κορυφαίο αεροδρόμιο παγκοσμίως.

Με εντυπωσιακή αύξηση 31% στην επιβατική κίνηση σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, το βραβευμένο αεροδρόμιο εξυπηρέτησε 45.916.104 επιβάτες, ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Αυτή η εξαιρετική ανάπτυξη αποτελεί απόδειξη της αφοσίωσης του αεροδρομίου στην αριστεία των υπηρεσιών και της δέσμευσής του στη διαμόρφωση του μέλλοντος των ταξιδιών.

Από την ίδρυσή του το 2014, το Διεθνές Αεροδρόμιο Hamad έχει επιδείξει σταθερά ισχυρή ανάπτυξη, καλωσορίζοντας περήφανα σχεδόν 303 εκατομμύρια επιβάτες και σημειώνοντας μια αξιοσημείωτη αύξηση 63% στον ετήσιο όγκο επιβατών. Ως αποτέλεσμα, το αεροδρόμιο έχει κερδίσει επάξια μια θέση ανάμεσα στα πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου για το 2023, σύμφωνα με τα Global Airline Schedules Data της OAG.

Κατά τη διάρκεια του έτους, το Διεθνές Αεροδρόμιο Hamad σημείωσε σημαντική άνοδο στις μετακινήσεις αεροσκαφών, σημειώνοντας αύξηση 22% με συνολικά 252.059 μετακινήσεις.

Οι εμπορευματικές δραστηριότητες παρουσίασαν επίσης ανάπτυξη, διακινώντας συνολικά 2.340.711 τόνους φορτίου. Αυτή η ολοκληρωμένη προσφορά υπηρεσιών προσέλκυσε 52 αεροπορικές εταιρείες να λειτουργήσουν στο αεροδρόμιο, ενισχύοντας περαιτέρω το παγκόσμιο δίκτυό της.

Ο Badr Mohammed Al-Meer , Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Qatar Airways, τόνισε ότι τα επιτεύγματα του αεροδρομίου αντικατοπτρίζουν την ακλόνητη δέσμευση για την αριστεία των υπηρεσιών που μοιράζονται όλοι οι εργαζόμενοι του Ομίλου Qatar Airways. Δήλωσε, «στον Όμιλο Qatar Airways, τα ρεκόρ δεν είναι απλώς αριθμοί, αλλά μας οδηγούν να υπερέχουμε πέρα ​​από τις προσδοκίες. Τα επιτεύγματα του διεθνούς αεροδρομίου Hamad αντικατοπτρίζουν την ακλόνητη δέσμευσή μας για την αριστεία των υπηρεσιών. Πρωτοστατούμε στη βιομηχανία, καθώς ανεβάζουμε συνεχώς την ταξιδιωτική εμπειρία σε νέα ύψη. Δεν μετακινούμε απλώς ανθρώπους, διαμορφώνουμε το μέλλον των ταξιδιών. Η χρονιά ρεκόρ του αεροδρομίου είναι απόδειξη της απαράμιλλης ευελιξίας και του ακλόνητου πνεύματος της αεροπορικής βιομηχανίας».

Κοιτάζοντας το 2024, το Διεθνές Αεροδρόμιο Hamad στοχεύει να βελτιώνει συνεχώς τα ταξίδια με απρόσκοπτες συνδέσεις και καινοτόμες υπηρεσίες.

Ο Badr πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει γραμμή τερματισμού στην επιδίωξη να προσφέρουμε μια εξαιρετική ταξιδιωτική εμπειρία. Στόχος μας είναι να βελτιώνουμε συνεχώς τα ταξίδια το 2024, με απρόσκοπτες συνδέσεις, καινοτόμες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις που εξελίσσονται συνεχώς για να ανταποκρίνονται στις συνεχώς αυξανόμενες προσδοκίες των απαιτητικών επιβατών μας.»

Σύμφωνα με αυτόν τον στόχο, η Qatar Airways , ο εθνικός αερομεταφορέας του Διεθνούς Αεροδρομίου Hamad, παρουσίασε την Επέκταση Δικτύου για το 2024, εστιάζοντας στην ενίσχυση της συνδεσιμότητας επιβατών με τις πόλεις της Ευρώπης.

Το καλοκαιρινό πρόγραμμα της αεροπορικής εταιρείας εισάγει νέους συναρπαστικούς προορισμούς όπως το Αμβούργο και η επιστροφή της Βενετίας, επεκτείνοντας περαιτέρω το παγκόσμιο δίκτυό της για να καλύψει τις ανάγκες των ταξιδιωτών.

Ρεκόρ επιβατικής κίνησης το 2023

Επιπλέον, το Διεθνές Αεροδρόμιο Hamad έχει σφυρηλατήσει στρατηγικές συνεργασίες με αξιόλογες αεροπορικές εταιρείες όπως η Vistara, η Air Iberia, η Xiamen και άλλες καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Αυτές οι συνεργασίες συμβάλλουν στην ποικιλία των προορισμών που προσφέρονται στους επιβάτες, εδραιώνοντας τη θέση του αεροδρομίου ως παγκόσμιου αεροπορικού ηγέτη. Την ίδια χρονιά, το αεροδρόμιο εξυπηρέτησε συνολικά 255 προορισμούς, που περιελάμβαναν επιβατικές, εμπορευματικές και ναυλωμένες πτήσεις. Αυτή η συνεχής επέκταση ενισχύει περαιτέρω την παγκόσμια εμβέλεια και τη συνδεσιμότητα.

Η δέσμευση για την αριστεία που επιδεικνύεται από το Διεθνές Αεροδρόμιο Hamad έχει αποσπάσει πολλές διακρίσεις και βραβεία. Στον δείκτη Διεθνούς Συμβουλίου Αεροδρομίων (ACI), το αεροδρόμιο αναγνωρίστηκε ως το δεύτερο πιο συνδεδεμένο αεροδρόμιο στη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, έλαβε διακεκριμένους τίτλους όπως το δεύτερο καλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο, το καλύτερο αεροδρόμιο για αγορές στον κόσμο και το καλύτερο αεροδρόμιο στη Μέση Ανατολή για ένατη συνεχή χρονιά στα Skytrax World Airport Awards. Το αεροδρόμιο έλαβε επίσης βραβεία από την 20η Ετήσια Παγκόσμια Έρευνα Αναγνωστών με Δοκιμή Ταξιδιωτών και τα Βραβεία Future Travel Experience Innovate, μεταξύ άλλων.

Η αφοσίωση του διεθνούς αεροδρομίου Hamad στην καινοτομία και την τεχνολογία αιχμής έχει ανοίξει το δρόμο για βελτιωμένες εμπειρίες επιβατών. Με την εφαρμογή κωδικών QR για την εύρεση διαδρομής και την εγκατάσταση φιλικών προς τον χρήστη περιπτέρων Ψηφιακής Βοήθειας Επιβατών, το αεροδρόμιο εξασφαλίζει απρόσκοπτη πλοήγηση και προσβασιμότητα σε όλο τον εκτεταμένο τερματικό σταθμό του. Ως αποτέλεσμα, το αεροδρόμιο έχει επιτύχει τη διαπίστευση προσβασιμότητας της ACI, που αντικατοπτρίζει τη δέσμευσή του για ενσωμάτωση.

Ένα από τα αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του αεροδρομίου είναι το ORCHARD, ένας από τους πιο διάσημους εσωτερικούς τροπικούς κήπους στον κόσμο. Αγκαλιάζοντας την πολιτιστική του κληρονομιά, το Διεθνές Αεροδρόμιο Hamad αποκάλυψε πρόσφατα το «Souq Al Matar», ένα παραδοσιακό Κατάρ Σουκ που βρίσκεται στο North Plaza. Αυτή η πολυσύχναστη αγορά προσφέρει μια ματιά στο ζωντανό πνεύμα της Ντόχα, παρέχοντας στους επιβάτες μια γεύση της τοπικής κουλτούρας και ζεστή φιλοξενία. Αυτές οι καθηλωτικές εμπειρίες, σε συνδυασμό με περισσότερες από 180 προσφορές λιανικής και τροφίμων και ποτών, συμπεριλαμβανομένων αποκλειστικών μπουτίκ όπως η πρώτη μπουτίκ της TimeVallée στη Μέση Ανατολή και το πρώτο lounge Louis Vuitton στον κόσμο, ανεβάζουν την εμπειρία του αεροδρομίου σε νέα ύψη.

Καθώς το διεθνές αεροδρόμιο Hamad προχωρά στη φάση Β των σχεδίων επέκτασής του, πρόκειται να επαναφέρει τα ταξίδια σε ακόμη μεγαλύτερη κλίμακα. Η φιλόδοξη επέκταση στοχεύει να φιλοξενήσει πάνω από 70 εκατομμύρια ταξιδιώτες ετησίως, ευθυγραμμίζοντας με την αναπτυξιακή τροχιά της Qatar Airways και συμβάλλοντας στην Εθνική Τομεακή Στρατηγική του Κατάρ για το 2030.

Το 2024, το αεροδρόμιο προσβλέπει στην υποδοχή νέων αεροπορικών εταίρων, στην αύξηση της συνδεσιμότητας και στην υποστήριξη της φιλοξενίας του Κατάρ από διάφορες εκδηλώσεις παγκόσμιας κλάσης. Θα είναι μια χρονιά ορόσημο καθώς το Διεθνές Αεροδρόμιο Hamad γιορτάζει το 10ο έτος λειτουργίας του.

Οι επιβάτες που έχουν βιώσει τις βραβευμένες υπηρεσίες και εγκαταστάσεις του διεθνούς αεροδρομίου Hamad έχουν την ευκαιρία να το ψηφίσουν ως το καλύτερο αεροδρόμιο στον κόσμο στα Skytrax World Airport Awards 2024. Επισκεπτόμενοι τον ιστότοπο του Skytrax World Airport Survey, οι επιβάτες μπορούν να δείξουν την υποστήριξή τους δέσμευση του αεροδρομίου για αριστεία και συνεχή βελτίωση.

Η χρονιά ρεκόρ του Διεθνούς Αεροδρομίου Hamad το 2023, που χαρακτηρίζεται από εξαιρετική ανάπτυξη επιβατών και ένα διευρυνόμενο παγκόσμιο δίκτυο, αποτελεί παράδειγμα της δέσμευσής του για την αριστεία και την καινοτομία των υπηρεσιών. Με την ακλόνητη αφοσίωσή του στην παροχή μιας απρόσκοπτης ταξιδιωτικής εμπειρίας, το αεροδρόμιο συνεχίζει να διαμορφώνει το μέλλον των ταξιδιών και να ανεβάζει τα πρότυπα του κλάδου. Καθώς προσβλέπει σε ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον, το Διεθνές Αεροδρόμιο Hamad παραμένει ηγετική δύναμη στην παγκόσμια αεροπορία, έτοιμη να προσφέρει εξαιρετικές εμπειρίες στους ταξιδιώτες σε όλο τον κόσμο