H συνολική ανάκαμψη του ταξιδιωτικού κλάδου μπορεί να χρειαστεί κάποιο χρόνο, σύμφωνα με την GlobalData. Κι όλο αυτό παρόλο που ορισμένες ασιατικές χώρες έχουν δημιουργήσει ταξιδιωτικές φυσαλίδες και πράσινες λωρίδες με άλλες χώρες.
Ειδικότερα, οι διεθνείς αφίξεις τουριστών στην περιοχή Ασίας και Ειρηνικού (APAC) μειώθηκαν περισσότερο από 75% τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020.
Το Χονγκ Κονγκ ανέφερε απώλεια άνω του 90% των διεθνών επισκεπτών την ίδια περίοδο. Ακολούθησαν η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, το Μακάο με μεγαλύτερη από 80% μείωση στις διεθνείς τουριστικές αφίξεις.
Αμέσως μετά ήρθε η Σιγκαπούρη και η Ταϊλάνδη με ποσοστιαία μείωση 79% και 75%, αντίστοιχα.
Η Κίνα ανέφερε την υψηλότερη μείωση των εισερχόμενων επισκεπτών κατά 87% το πρώτο τρίμηνο του 2020.
“Η απότομη μείωση των αφίξεων τουριστών αντικατοπτρίζεται και στα δεδομένα πληρότητας των ξενοδοχείων. Το ποσοστό πληρότητας στον ξενοδοχειακό τομέα της Ταϊλάνδης μειώθηκε απότομα στο 28% τους πρώτους οκτώ μήνες του 2020 σε σύγκριση με το 72% την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους. Η Σιγκαπούρη και το Χονγκ Κονγκ ανέφεραν επίσης μείωση κατά 23% και 50% αντίστοιχα”. Αυτά ανέφερε ο Aditi Dutta Chowdhury, αναλυτής οικονομικών ερευνών στη GlobalData.
Ταξιδιωτικές φούσκες
Οι χώρες έχουν αρχίσει να δημιουργούν πράσινες ταξιδιωτικές λωρίδες και διαδρόμους από τον Μάιο. Η Ταϊλάνδη έχει ήδη δημιουργήσει ταξιδιωτικούς διαδρόμους με τις γειτονικές της χώρες για να καλωσορίσει διεθνείς επισκέπτες.
Παράλληλα, το Χονγκ Κονγκ και η Σιγκαπούρη εργάζονται για τη δημιουργία ταξιδιωτικής φούσκας χωρίς περιορισμό καραντίνας, με την προϋπόθεση ενός αρνητικού τεστ COVID-19 πριν από την αναχώρηση. Ομοίως, η Νότια Κορέα και η Ταϊβάν ανοίγουν προσεκτικά τα σύνορα για αφίξεις ξένων τουριστών.
Η Ιαπωνία είναι πιθανό να ανοίξει ξανά τα σύνορά της για τους διεθνείς τουρίστες τον Απρίλιο του 2021 πριν από τους επαναπρογραμματισμένους Ολυμπιακούς Αγώνες που ξεκινούν στις 23 Ιουλίου 2021.
.