“Για να εφαρμόσουμε την ΚΥΑ σχετικά με τα δωμάτια καραντίνας, θα πρέπει να ακυρώσουμε κρατήσεις”, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων σε επιστολή της η Συνομοσπονδία Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Ελλάδος (ΣΕΤΚΕ).
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην επιστολή της προς τους Υπουργούς Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, Υγείας Βασίλη Κικίλια και Υφυπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη “ένα μικρό κατάλυμα δυναμικότητας 5 έως 7 δωματίων που για κάποια περίοδο έχει ήδη προβεί σε δέσμευση όλων των δωματίων του, για να εφαρμόσει την παρ. 3 του άρθρου μόνο της εν λόγω ΚΥΑ, θα πρέπει να προβεί σε ακύρωση κρατήσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται.
Η ΣΕΤΚΕ επισημαίνει πως είναι “αδιανόητο σε μια μικρή μονάδα και σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τους επιχειρηματίες του τουρισμού που προσπαθούν να διασώσουν ότι έχει απομείνει από την φετινή τουριστική περίοδο, να υποχρεωθούν να προβούν σε προσλήψεις προσωπικού και επιπλέον έξοδα στα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν”.
Αναλυτικά η επιστολή της ΣΕΤΚΕ
“Αξιότιμοι κύριοι Υπουργοί,
Ενημερωθήκαμε για την υπ. αριθμ. 9418 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 2498 Β΄/23-6-2020), η οποία ορίζει υποχρεωτικά σε κάθε τουριστικό κατάλυμα τη δημιουργία δωματίων -χώρων απομόνωσης- για περιπτώσεις φιλοξενίας επιβεβαιωμένων περιστατικών COVID-19, των οποίων η κλινική κατάσταση δεν απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη.
Εκτός των τουριστικών μονάδων μεγάλης δυναμικότητας που ενδεχομένως είναι πιο εύκολο να εφαρμόσουν την ως άνω υποχρέωση, δεδομένου ότι την φετινή τουριστική περίοδο λόγω των συνεπειών της πανδημίας COVID-19 δεν αναμένεται 100% πληρότητα και θα υπάρξουν σίγουρα κενά δωμάτια, τα τουριστικά καταλύματα του κλάδου μας στην πλειοψηφία τους όντας μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις, αδυνατούν να την εφαρμόσουν για τους εξής λόγους:
1. Παρόλο ότι η φετινή τουριστική περίοδος θεωρείται «χαμένη» αφού τα ποσοστά πληρότητας των καταλυμάτων είναι πολύ χαμηλά, ωστόσο υπάρχουν μικρές περίοδοι με ζήτηση για τις οποίες οι επιχειρηματίες έχουν ήδη προβεί σε επιβεβαίωση κρατήσεων προ της δημοσιεύσεως της εν λόγω ΚΥΑ. Το πρόβλημα που προκύπτει είναι ότι ένα μικρό κατάλυμα δυναμικότητας 5 έως 7 δωματίων που για κάποια περίοδο έχει ήδη προβεί σε δέσμευση όλων των δωματίων του, για να εφαρμόσει την παρ. 3 του άρθρου μόνο της εν λόγω ΚΥΑ, θα πρέπει να προβεί σε ακύρωση κρατήσεων, με ότι αυτό συνεπάγεται.
2. Σύμφωνα με την υποπαράγραφο ιβ., της παρ. 3, του άρθρου μόνο το προσωπικό που ασχολείται με την εξυπηρέτηση των αναγκών της εγκατάστασης απομόνωσης, πρέπει να είναι αποκλειστικό και να μην προσφέρει τις υπηρεσίες του στο λοιπό συγκρότημα. Είναι αδιανόητο σε μια μικρή μονάδα και σε μια τόσο δύσκολη περίοδο για τους επιχειρηματίες του τουρισμού που προσπαθούν να διασώσουν ότι έχει απομείνει από την φετινή τουριστική περίοδο, να υποχρεωθούν να προβούν σε προσλήψεις προσωπικού και επιπλέον έξοδα στα οποία δεν μπορούν να ανταποκριθούν.
3. Οι συνέπειες που θα αντιμετωπίσει το κατάλυμα, μόλις μαθευτεί στους ήδη διαμένοντες πελάτες του ότι φιλοξενεί επιβεβαιωμένο κρούσμα COVID-19, θα είναι ανυπολόγιστες αφού θα δημιουργηθεί ανησυχία και κατά συνέπεια ένα νέο «κύμα» ακυρώσεων.
Επιπροσθέτως, ο φορέας μας με την υπ. αριθμ. 3089/15-6-2020 επιστολή του προς το Υπουργείο Τουρισμού, είχε επισημάνει το πρόβλημα που θα προκύψει από την μη εκδήλωση ενδιαφέροντος καταλυμάτων στην πρόσκληση για την φιλοξενία κρουσμάτων COVID-19, λόγω του χαμηλού κόστους ημερήσιας αποζημίωσης.
Κατόπιν των ανωτέρω, ζητάμε να επανεξεταστεί το κόστος ημερήσιας αποζημίωσης και την άμεση απόσυρση της παρ. 3 του άρθρου μόνο της ΚΥΑ 9418 (ΦΕΚ 2498 Β΄/23-6-2020), η οποία θα είναι το τελειωτικό «χτύπημα» του πλάνου των επερχόμενων κρατήσεων, εφόσον αυτή γίνει γνωστή σε κάθε δυνητικό Έλληνα ή ξένο επισκέπτη”.