Μειωμένη «ταχύτητα» ανάπτυξης κατέγραψαν οι τουριστικές αφίξεις στην Ιταλία συγκριτικά με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ενώ η Ρώμη εξακολουθεί να είναι η ναυαρχίδα της εισροής ξένων τουριστών στην χώρα καθώς παραμένει μεταξύ των δέκα πιο δημοφιλών διεθνών προορισμών.
Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν στην Ιταλία κατά 3,5% το 2017, με τον ρυθμό ανάπτυξης να είναι μικρότερος από ό, τι σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, όπως η Πορτογαλία ή η Ελλάδα.

Ο ιταλικός τουρισμός είχε καλύτερες επιδόσεις από άποψη διανυκτερεύσεων (604%)από ό,τι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτό αποτελεί ένδειξη ότι οι τουρίστες που φθάνουν από το εξωτερικό επεκτείνουν τις διαμονές τους. Ωστόσο, υπάρχουν χώρες που τα πήγαν ακόμη καλύτερα, όπως η Πορτογαλία (+ 8,5%) ή η Ελλάδα (+ 9,6%).

Η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ταξιδιών, ωστόσο, επισημαίνει ότι οι προορισμοί στην Ευρώπη που βελτίωσαν τα νούμερά τους πέρυσι και γενικότερα στην περίοδο μετά την κρίση είναι εκείνοι που έχουν προγραμματίσει αποτελεσματικές επενδύσεις. Έχουν καταφέρει, ιδίως, να βελτιώσουν το δίκτυο των αεροπορικών συνδέσεων. Αυτό εξηγεί την επιτάχυνση που παρατηρήθηκε το τελευταίο έτος από χώρες όπως η Ισπανία, οι διεθνείς αφίξεις των οποίων υπερέβησαν τα 80 εκατομμύρια. Αντίθετα, οι ιταλικές αφίξεις ήταν ίσες με 54 εκατομμύρια.

Η έλλειψη εθνικών στρατηγικών είναι μία από τις πιο κρίσιμες πτυχές του ιταλικού τουρισμού. Παραδόξως, το πρόβλημα του τομέα δεν είναι η έλλειψη χρημάτων καθώς 1 εκατ. ευρώ ετησίως επενδύονται στον ιταλικό τουρισμό.

Το ερώτημα είναι, μάλλον, πώς δαπανώνται αυτά τα χρήματα. Υπάρχει σαφής έλλειψη κανονιστικών αρχών σε κεντρικό επίπεδο. Όλες οι περιφέρειες κινούνται μόνες τους και λίγοι έχουν τη δυνατότητα να πωλούν αποτελεσματικά. Κάθε περιοχή έχει αναζητήσει τον δικό της τρόπο – συχνά αυτοσχεδιάζοντας – να τοποθετηθεί σε διαφορετικές αγορές. Σε αυτό το χάος, η Ιταλία έχει χάσει την ανταγωνιστική της ικανότητα στις παγκόσμιες αγορές.

Προκειμένου να ξεπεραστούν αυτές οι δυσκολίες, το τελευταίο έτος δοκιμάστηκαν διάφορες μεταρρυθμίσεις, συχνά με απογοητευτικά αποτελέσματα. Μια συμβολική περίπτωση είναι αυτή του εθνικού οργανισμού προώθησης του τουρισμού, τον οποίο ηγήθηκε η Evelina Christillin, η οποία προώθησε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2006.

Σχεδόν τρία χρόνια μετά την έναρξή της η μεταρρύθμιση παρέμεινε στα χαρτιά, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση είχε διαθέσει προϋπολογισμό 84 εκατ. ευρώ για την περίοδο 2016-2018. Μετά τη μετατροπή σε δημόσιο οικονομικό φορέα, μεγάλο μέρος των πρώην υπαλλήλων τον εγκατέλειψε και σήμερα μόνο 24 εργαζόμενοι εργάζονται στο κεντρικό γραφείο της Ρώμης, με αναμενόμενο σύνολο 80 θέσεων.