Σύνταξη: tourismtoday.gr

Οι πολίτες από το Κοσσυφοπέδιο θα μπορούν να ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), χωρίς βίζα Σένγκεν από την 1η Νοεμβρίου 2023 το νωρίτερο έως την 1η Ιανουαρίου 2024, το αργότερο, όπως ανακοίνωσαν ο εκπρόσωπος της Προεδρίας του Συμβουλίου και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

«Οι νέοι κανόνες θα επιτρέψουν στους κατόχους διαβατηρίων του Κοσσυφοπεδίου να ταξιδεύουν στην ΕΕ χωρίς βίζα για περίοδο παραμονής 90 ημερών σε οποιαδήποτε περίοδο 180 ημερών, εξηγεί το Συμβούλιο.

Αυτή η εξαίρεση από την υποχρέωση θεώρησης θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφοριών και Εξουσιοδότησης Ταξιδιών (ETIAS) και σε κάθε περίπτωση το αργότερο την 1η Ιανουαρίου 2024».

Σύμφωνα με το Συμβούλιο το Κοσσυφοπέδιο έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο σε όλους τους όρους που ορίζονται στον οδικό χάρτη για την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων. Ως εκ τούτου πρέπει να συμπεριληφθεί στον κατάλογο των χωρών στις οποίες οι πολίτες επιτρέπεται να εισέλθουν ελεύθερα στην ζώνη Σένγκεν ώστε όλα τα Δυτικά Βαλκάνια να βρίσκονται υπό το ίδιο καθεστώς βίζας.