Aπό τις 14 Σεπτεμβρίου, η Alpha Bank βάζει “λουκέτο” στα καταστήματα της στα νησιά της Τήλου, των Λειψών και της Κάσου -τα μοναδικά καταστήματα τραπεζών σε αυτά τα νησιά.

Οι κάτοικοι των νησιών, θα μείνουν χωρίς εξυπηρέτηση για τις συναλλαγές τους και χωρίς ΑΤΜ και θα πρέπει για τις τραπεζικές τους συναλλαγές με την Alpha Bank να μεταβούν σε Λέρο, Κάρπαθο ή Ιαλυσό της Ρόδου.

Οι δήμαρχοι Τήλου, Λειψών και Κάσου, εκφράζουν την έντονη αγανάκτηση τους με επιστολή τους προς τον υφυπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό, ζητώντας την παρέμβαση της κυβέρνησης.

«Πραγματικά πρόκειται για μια πρωτοφανή απόφαση η οποία ξεπερνάει κάθε λογική” αναφέρουν στην επιστολή τους οι δήμαρχοι, επισημαίνοντας πως «πρόκειται για τα μοναδικά καταστήματα τραπεζών και τα μοναδικά ATM.

Ειλικρινά αδυνατούμε να κατανοήσουμε το σκεπτικό της απόφασης αυτής, όπως αδυνατούμε να κατανοήσουμε το γεγονός ότι θα πρέπει στο εξής ο κάθε μικρονησιώτης να θαλασσοδέρνεται για ώρες προκειμένου να μπορεί να αγοράσει ένα παράβολο των 10 ευρώ ή να πληρώσει ένα λογαριασμό ή να διεκπεραιώσει μια οποιαδήποτε απλή τραπεζική συναλλαγή.

Διερωτόμαστε, υπογραμμίζουν χαρακτηριστικά πως είναι δυνατόν με ένα fax να κλείνουν καταστήματα χωρίς να υπολογίζουν και χωρίς να προετοιμάζουν κανέναν, σαν να πρόκειται για πολίτες τελευταίας κατηγορίας των οποίων η ύπαρξη δεν έχει καμία σημασία».