Προβλήματα με την αντικατάσταση των φθαρμένων φρένων στα αεροσκάφη ξένης κατασκευής που διαθέτει φαίνεται ότι αντιμετωπίζει η ρωσική αεροπορική εταιρεία Aeroflot, λόγω των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αναφέρουν οι Moscow Times.

Για το λόγο αυτόν, όπως αναφέρει η ρωσική εφημερίδα, οι πιλότοι αναγκάζονται να απενεργοποιήσουν προσωρινά τα φρένα, επικαλούμενοι τη νέα οδηγία της αεροπορικής εταιρείας για την ασφάλεια των πτήσεων.

Ο κίνδυνος

Το ρωσικό δίκτυο “Aviatortschina” ανέφερε για πρώτη φορά την οδηγία ασφαλείας, η οποία ρίχνει φως στις συνθήκες στη ρωσική εναέρια κυκλοφορία. Σε ένα ενημερωτικό δελτίο που διέρρευσε με τίτλο “Safety Culture”, η Aeroflot προειδοποιεί τους πιλότους για τον κίνδυνο στα ξένης κατασκευής αεροπλάνα να «ξεπεράσουν» τα όρια του διαδρόμου «με τα φρένα απενεργοποιημένα».

Μέλος του πληρώματος ενημέρωσε την αεροπορική εταιρεία γι’ αυτόν τον κίνδυνο. Οι πιλότοι καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το θέμα στον διάδρομο, μετά την προσγείωση.

«Το αεροπλάνο τείνει να κυλήσει στην πλευρά όπου τα φρένα δεν είναι απενεργοποιημένα. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή σε αυτή την περίσταση όταν προσγειώνεστε σε βρεγμένο διάδρομο με πλευρικό άνεμο!!!», προειδοποιεί το Δελτίο.

Όπως αναφέρει το κανάλι Telegram, εννέα ξένα αεροσκάφη της Aeroflot πετούσαν ήδη με απενεργοποιημένα φρένα από τις 31 Ιουλίου.

Ωστόσο, δεν απενεργοποιούνται όλα τα φρένα. Ένα αεροπλάνο έχει πολλαπλά φρένα, ένα για κάθε τροχό στο κύριο σύστημα προσγείωσης. Και σύμφωνα με τη λίστα της Aeroflot, μπορούν να πετάνε για δέκα ημέρες με μόνο ένα απενεργοποιημένο φρένο από τα τέσσερα ή τα οκτώ, ανάλογα με τον τύπο, στα αεροσκάφη A320/321 και A330, και ακόμη και δύο από τα 12 φρένα σε ένα Boeing 777.

Κατά κανόνα, οι αεροπορικές εταιρείες καταφεύγουν σε μερική απενεργοποίηση των φρένων εάν δεν είναι δυνατή η άμεση αντικατάσταση σε περίπτωση δυσλειτουργίας ή φθοράς του δίσκου μέχρι το μέγιστο επιτρεπόμενο όριο, αναφέρει το ρωσικό δίκτυο «Aviatorchina».