Καινοτόμο σύστημα ψηφιακής διαχείρισης για 150 ιστορικά κτήρια στην πόλη της Κέρκυρας θα αποκτήσει το νησί.

Ειδικότερα, ο δήμος Κέρκυρας και Διαπόντιων Νήσων είναι ένας από τους συμμετέχοντες Δήμους στο πρόγραμμα «InterRegional Heritage Management e-System» (IRC-HERMES).

Το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Balkan – Mediterranean και έχει συνολική χρηματοδότηση πράξης 1.026.215,00 ευρώ. Παράλληλα στηρίζεται στη μεθοδολογία καταγραφής ιστορικών οικισμών “HERMeS” στην Ερμούπολη (Σύρος).

Από την καταγραφή θα προκύψουν ιδιαίτερα χρήσιμα συμπεράσματα για την κατάστασή τους, τις απαιτήσεις συντήρησης και προστασίας καθώς και την ιστορική και αρχιτεκτονική τους αξία.

Στο ίδιο έργο είναι ενταγμένοι ακόμη τρεις (3) οικισμοί της παγκόσμιας λίστας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO: η Σάμος, το Αργυρόκαστρο και η Οχρίδα.

Οι καταγραφές θα γίνουν τόσο στο εξωτερικό των κτηρίων όσο και στο εσωτερικό. Το συνεργείο καταγραφών θα τηρεί όλα τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας προκειμένου να προστατευθούν τόσο οι ίδιοι όσο και οι κάτοικοι. Υπεύθυνη του συνεργείου είναι η αρχιτέκτονας κα Ευαγγελία Μποσμή.