
Τις ψηφιακές εφαρμογές του έργου GEO-IN (Interreg Ελλαδα – Κύπρος) έδωσε στη δημοσιότητα το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης. Σκοπός του είναι η προώθηση του Γεωτουρισμού στα Γεωπάρκα του Ψηλορείτη και της Σητείας.
Οι εφαρμογές περιλαμβάνουν διαδραστικό χάρτη, αφηγηματικό Χάρτη, εικονικές περιηγήσεις και σφαιρικά πανοράματα.
Αφηγηματικοί Χάρτες (storytelling maps)
Για το γεωπάρκο του Ψηλορείτη αλλά και της Σητεία δημιουργήθηκε ένας ψηφιακός αφηγηματικός χάρτης.
Συνδυάζει πλήθος πληροφοριών και δεδομένων σε μια ολοκληρωμένη «ιστορία» ψηφιακής περιήγησης στο πάρκο και τα χαρακτηριστικά του. Προς το παρόν λειτουργεί για κινητές και σταθερές συσκευές, μόνο στα αγγλικά.
Σφαιρικά πανοράματα
Τα σφαιρικά πανοράματα προσφέρουν τη δυνατότητα ερμηνείας του τοπίου και των γεωλογικών χαρακτηριστικών μέσω επεξηγηματικών σχημάτων και εικόνων.
Διαδραστικός χάρτης Ψηλορείτη
Πρόκειται για έναν ψηφιακό χάρτη προσαρμοσμένο σε κινητές και σταθερές συσκευές, που λειτουργεί μέσω WEB. Χωρίζεται σε 2 μέρη, το χάρτη και τα περιεχόμενα, τα οποία αλληλεπιδρούν. Ο χάρτης προβάλει γεωγραφικά, γεωλογικά, περιβαλλοντικά, πολιτισμικά και γεωτουριστικά δεδομένα των γεωπάρκων.
Διαδραστικός χάρτης Σητείας
Αντίστοιχος χάρτης με του Ψηλορείτη είναι και αυτός του Γεωπάρκου Σητείας. Με τους χάρτες αυτούς προβάλλονται επίσης οι συνεργαζόμενες επιχειρήσεις των γεωπάρκων και μέσω αυτών και τα γεωτουριστικά και λοιπά τοπικά προϊόντα.
Μέσω των διαδραστικών χαρτών ο «επισκέπτης» πληροφορείται επίσης και για τα υπόλοιπα Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO.
Γεω-εκπαίδευση
Στα πλαίσια του έργου σχεδιάστηκαν 3 εφαρμογές Android για κινητές συσκευές με στόχο τη διερευνητική μάθηση στην ύπαιθρο. Λειτουργούν μόνο με το GPS και χωρίς δίκτυο. Βασίζονται στο παιγνίδι κρυμμένου θησαυρού με στόχο την περιήγηση, ανακάλυψη, γνώση και απόλαυση των δύο γεωπάρκων.