kefalogianni-olgaΌλγα Κεφαλογιάννη, Υπουργός Τουρισμού

Η πολιτική σταθερότητα που απέκτησε η Ελλάδα αποτέλεσε τον βασικό παράγοντα ανάκαμψης του τουριστικού ρεύματος, ενώ η επιθετική και στοχευμένη πολιτική από το υπουργείο Τουρισμού βοήθησε περαιτέρω στην ολική επαναφορά του ελληνικού τουρισμού στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.
Συνέντευξη στον Γιώργο Ανδρή

Χρονιά ρεκόρ αναμένεται να αποδειχθεί το 2013 για τον ελληνικό τουρισμό. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η ραγδαία αύξηση στις αφίξεις αλλά και στα έσοδα;

Πράγματι φέτος είναι μια πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό τόσο σε επίπεδο αφίξεων όσο και εσόδων. Η άνοδος στον τουρισμό είναι αποτέλεσμα σκληρής και συλλογικής δουλειάς. Η ίδρυση του υπουργείου Τουρισμού αποτελεί μια σημαντική πολιτική δικαίωση όσων πιστεύαμε στην αναγκαιότητα ύπαρξής του. Η πολιτική σταθερότητα που απέκτησε ο τόπος έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην ανάκαμψη του τουριστικού ρεύματος. Το πρώτο που κάναμε ήταν να αλλάξουμε την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Στη συνέχεια εφαρμόσαμε μια επιθετική και στοχευόμενη τουριστική πολιτική. Η Ελλάδα συμμετείχε σε όλες τις μεγάλες διεθνείς τουριστικές εκθέσεις. Κλείσαμε σημαντικές συμφωνίες με μεγάλους tour operators. Προβάλλαμε σωστά τις φυσικές ομορφιές της χώρας στο εξωτερικό. Επενδύσαμε στον εναλλακτικό τουρισμό. Κάναμε τον ελληνικό τουρισμό εθνική υπόθεση. Έτσι κερδίσαμε το στοίχημα της ολικής επαναφοράς του ελληνικού τουρισμού, στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη. Τολμήσαμε και δικαιωθήκαμε στις επιλογές μας.

Τι σημαίνει για την ελληνική οικονομία η αύξηση των τουριστικών εσόδων;

Αποδείχθηκε ότι ο τουρισμός μπορεί να αποτελέσει βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους, στο διάστημα Ιανουαρίου – Ιουνίου 2013, αυξήθηκαν κατά 17,8% ή 503 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012.

Επιπλέον η αύξηση στα τουριστικά έσοδα λειτουργεί τονωτικά και στο ψυχολογικό πεδίο. Αλλάζει την ψυχολογία στην αγορά, αλλά και στον ελληνικό λαό. Αποτελεί μια ανάσα για την ελληνική οικονομία. Ωστόσο η αύξηση αυτή κρύβει και ένα άλλο σημαντικό μήνυμα. Αποκαλύπτει ότι δεν υποχωρούμε στα δύσκολα. Αντίθετα η θέληση μας χαλυβδώνεται και προχωράμε μπροστά. Η κυβέρνηση δουλεύει σωστά και οι θυσίες του λαού μας θα πιάσουν τόπο.

Ποια είναι τα προβλήματα που έχετε εντοπίσει στον ελληνικό τουρισμό και πώς πιστεύετε ότι μπορούν να επιλυθούν;

Ενα από τα ζητήματα του ελληνικού τουρισμού είναι η ανάπτυξη τουριστικής συνείδησης. Ο επαγγελματισμός όλων όσοι ασχολούνται με τον τουριστικό κλάδο. Η συμμετοχή της κοινωνίας σε μια συλλογική προσπάθεια. Όλοι πρέπει να προστατεύσουμε το τουριστικό μας προϊόν. Πρέπει να δείξουμε τον καλύτερο εαυτό μας, ώστε ο επισκέπτης, φεύγοντας από την πατρίδα, να γίνει ο καλύτερος πρεσβευτής μας στο εξωτερικό. Φυσικά, πρέπει να εκσυγχρονίσουμε τις τουριστικές μας υποδομές και να προσφέρουμε υπηρεσίες υψηλής ποιότητας στους ξένους. Περί τα τέλη Ιουλίου ψηφίσαμε στη Βουλή τον νέο τουριστικό νόμο, που επιλύει χρόνια προβλήματα του τουριστικού κλάδου. Ωστόσο τονίζω ότι ο τουρισμός δεν είναι μόνο θέμα νομοθετικών ρυθμίσεων, αλλά απαιτεί συστράτευση όλων των Ελλήνων.

Με ποιο τρόπο σχεδιάζετε να προσελκύσετε επενδύσεις για τον ποιοτικό τουρισμό αλλά και άλλες εναλλακτικές μορφές τουρισμού;

Όπως σας είπα προηγουμένως με τον τελευταίο τουριστικό νόμο επιλύονται μια σειρά θεμάτων και γραφειοκρατικών διαδικασιών που φρέναραν τις επενδύσεις στον τουριστικό κλάδο. Το σχέδιο μας για τον τουρισμό ενθαρρύνει επενδυτικές δραστηριότητες και ενισχύει κάθε πρωτοβουλία που συμβάλλει στην ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός, ο ιαματικός, ο θαλάσσιος, ο γαστρονομικός, ο περιπατητικός, ο αγροτουρισμός κ.α. Μην ξεχνάτε ότι αυτές οι μορφές τουρισμού βοηθούν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου που αποτελεί προτεραιότητά μας, στο υπουργείο Τουρισμού.
Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση πιστεύετε ότι θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στον τουρισμό;
Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση ήταν ένα απαραίτητο μέτρο για την ανακούφιση της αγοράς και τη μείωση των τιμών. Δείξαμε ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται, με την τρόικα. Είναι ένα μέτρο που θα βοηθήσει την οικονομία, αρκεί οι ίδιοι επαγγελματίες να στηρίξουν το μέτρο. Εγώ εκείνο που θέλω να τονίσω είναι ότι οι πολίτες πρέπει να ζητούν πάντοτε απόδειξη σε κάθε συναλλαγή, γιατί μόνο η τήρηση της νομιμότητας στην αγορά θα φέρει νέες φοροελαφρύνσεις.

Φέτος καταγράφεται σημαντική αύξηση στις αφίξεις από τις λεγόμενες νέες αγορές. Με ποιο τρόπο εξετάζετε να προσελκύσετε περισσότερους τουρίστες από τις συγκεκριμένες αγορές το 2014;

Όπως σας είπα και πριν διανύουμε μια πολύ καλή χρονιά. Η αύξηση του τουριστικού ρεύματος προήλθε απ όλες τις χώρες. Τόσο από τις παραδοσιακές αγορές, όσο και από τις νέες αγορές όπως είναι η Ρωσία, ή από αγορές που είχαμε «ξεχάσει» το προηγούμενο διάστημα, όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και ο Καναδάς. Εμείς θα εστιάσουμε τις προσπάθειες μας στην ακόμη μεγαλύτερη προβολή της χωράς στις νέες αγορές. Θα διευκολύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τους επισκέπτες από αυτές τις χώρες. Υπάρχουν μεγάλα περιθώρια και θα τα εκμεταλλευτούμε.

Η Αθήνα τα τελευταία χρόνια έχει σημειώσει πολύ άσχημες επιδόσεις. Με ποιο τρόπο πιστεύετε πως μπορεί να αναστραφεί η συγκεκριμένη κατάσταση;

Η πρωτεύουσα είναι ο καθρέπτης της χώρας. Το υπουργείο Τουρισμού στηρίζει και ενισχύει κάθε πρωτοβουλία, που συμβάλλει στην αλλαγή της εικόνας της. Προωθεί όλα τα έργα υποδομής που πρέπει να γίνουν. Συμμετέχει σε σημαντικά πολιτιστικά Φεστιβάλ. Αναδεικνύει όλα τα μουσεία της πρωτεύουσας από το δίκτυο επικοινωνίας του ΕΟΤ στο εξωτερικό. Εργαζόμαστε για να αλλάξουμε την εικόνα της. Να γίνει ακόμη πιο φιλική για τους επισκέπτες της και αυτό αποτελεί ένα στοίχημα που θα κερδίσουμε. Σύντομα θα παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο παρεμβάσεων στην πόλη, με στόχο η Αθήνα και πάλι να γίνει πρωτεύουσα του ελληνικού τουρισμού.

Ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον θαλάσσιο τουρισμό. Ποιες είναι οι βασικές αρχές που εξετάζετε να εφαρμόσετε ώστε να προσελκύσετε τη συγκεκριμένη μορφή ποιοτικού τουρισμού;

Κατ’ αρχήν, ο θαλάσσιος τουρισμός είναι πολιτική προτεραιότητα για την κυβέρνηση. Στο υπουργείο Τουρισμού κοινή είναι η εκτίμηση ότι η Μεσόγειος Θάλασσα τα επόμενα χρόνια θα έχει μεγάλη ανάπτυξη. Για τον λόγο αυτό εμείς θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να ανταποκριθούμε στα νέα δεδομένα που θα δημιουργηθούν. Το υπουργείο Τουρισμού επενδύει στην κρουαζιέρα. Η πολιτική στόχευση είναι να αλλάξουμε όλα όσα κρατούσαν καθηλωμένο τον θαλάσσιο τουρισμό. Και αυτές τις αλλαγές θα τις κάνουμε γρήγορα και σε συνεννόηση με το υπουργείο Ναυτιλίας.
Αύξηση των δικαιούχων για κοινωνικό τουρισμό

Ο εγχώριος τουρισμός αποτελεί ένα από τα μεγάλα «αγκάθια» του κλάδου. Η ενεργοποίηση και πάλι των προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού αναμένεται να δώσει μια «πνοή» ζωής στους ξενοδόχους και παράλληλα να βοηθήσει όσους δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να πάνε διακοπές. Ποια είναι τα σχέδιά σας για τα συγκεκριμένα προγράμματα για το 2014;

Γνωρίζω τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, λόγω της οικονομικής ύφεσης. Ξέρω επίσης ότι ένα ποσοστό Ελλήνων φέτος περιόρισαν τις διακοπές τους. Αυτό αποτελεί μια δυσάρεστη πραγματικότητα. Για τον λόγο αυτό, ο ΕΟΤ έθεσε σε εφαρμογή το πρόγραμμα τουρισμός για όλους, που αφορά 72.000 δικαιούχους. Στόχος του προγράμματος είναι η παροχή διακοπών χαμηλού κόστους σε ευαίσθητες οικονομικά κοινωνικές ομάδες, η βελτίωση της πληρότητας των τουριστικών καταλυμάτων σε μια ευρύτερη χρονική περίοδο και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας στην παρούσα φάση της οικονομικής ύφεσης. Για το επόμενο έτος θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια για αύξηση του αριθμού των δικαιούχων, υπό την προϋπόθεση να υπάρχουν τα απαιτούμενα οικονομικά περιθώρια.

imerisia