Κατατέθηκε η τροπολογία που προβλέπει τον νέο τρόπο ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων μετά τους κανόνες τήρησης αποστάσεων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού Covid-19.

Σύμφωνα με την τροπολογία “λόγω του δραστικού περιορισμού ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων καθίσταται αναγκαία ειδική νομοθετική ρύθμιση, ώστε να προβλέπεται δυνατότητα παραχώρησης από τους δήμους πρόσθετου εμβαδού στους εν γένει κοινόχρηστους χώρους, για να καταστεί βιώσιμη λειτουργία των καταστημάτων, αλλά και να τηρηθούν οι προβλεπόμενες αποστάσεις μεταξύ των τραπεζοκαθισμάτων”.

Αναλυτικά τι προβλέπει η τροπολογία

  • Αναγκαία κρίνεται η πρόβλεψη μείωσης των τελών κατάληψης κοινοχρήστων χώρων -αναλόγως της μείωσης του αριθμού των τραπεζοκαθισμάτων- για τις επιχειρήσεις εκείνες που δεν είναι δυνατή η αύξηση του εμβαδού του κοινόχρηστου χώρου και οι οποίες θα αναγκαστούν να περιορίσουν τον αριθμό των τραπεζοκαθισμάτων.
  • Είναι δυνατή η απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε οδούς αρμοδιότητας των ΟΤΑ, για σαφώς προσδιορισμένο στην απόφαση χρονικό διάστημα, με απόφαση των αρμόδιων οργάνων, της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του οικείου δήμου ή της οικείας περιφέρειας, κατ΄αντιστοιχία του αρμόδιου ΟΤΑ και αφού προηγηθεί η έκδοση μελέτης της Τεχνικής Υπηρεσίας.
  • Προβλέπεται η δυνατότητα προσωρινής απαγόρευσης στάσης και στάθμευσης. Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται μέριμνα για την ακώλυτη διέλευση οχημάτων άμεσης ανάγκης και για τη διέλευση, στάση και στάθμευση οχημάτων μόνιμων κατοίκων και ΑΜΕΑ. Οι αποφάσεις αυτές ισχύον προσωρινά και έως τις 31.12.2020.
  • Ο παραχωρούμενος χώρος μπορεί να εκτείνεται μέχρι του διπλάσιου του χώρου της αρχικής παραχώρησης ή να είναι ικανός για την ανάπτυξη του ίδιου αριθμού τραπεζοκαθισμάτων που προβλέπονται στην ήδη κατεχόμενη άδεια χρήσης και πάντως δεν μπορεί να είναι τριπλάσιος από την αρχική παραχώρηση.
    Κατά την ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων θα πρέπει να εξασφαλίζεται η λωρίδα ελεύθερης όδευσης πεζών τουλάχιστον ενός μέτρου και 50 εκατοστών.

Οδηγίες προσαρμογής επιχειρήσεων μαζικής εστίασης

Οδηγίες προσαρμογής εξέδωσαν -ενόψει της επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης από την ερχόμενη Δευτέρα- ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (Ε.Φ.Ε.Τ.) σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (Σ.Ε.Β.Τ.) και την Ελληνική Ένωση Επιχειρήσεων Οργανωμένης Εστίασης (ΕΠ.Ο.ΕΣ).

Οι οδηγίες βασίζονται στην ανάλυση του προφίλ επικινδυνότητας του ιού για τους χώρους εστίασης και στις βέλτιστες πρακτικές όπως αυτές αποτυπώνονται σε διεθνείς και εθνικές συστάσεις. Προβλέπονται μεταξύ άλλων:

  • Οργανωτικά μέτρα για τους επιχειρηματίες.
  • Συστάσεις για σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση των εργαζομένων.
  • Ενθάρρυνση των ανέπαφων συναλλαγών.
  • Ενημερωτικές πινακίδες.

Οι υπεύθυνοι καλούνται να ενισχύσουν νέους τρόπους παραγγελιών. Όπως για παράδειγμα πίνακες σταθερών μενού ή οθόνες, μενού σε app ή μενού με δυνατότητα λήψης σε smartphones.
Επίσης ενθαρρύνεται η χρήση καταλόγων μίας χρήσης, ενώ στο take away ο διανομέας πρέπει να φοράει μάσκα και γάντια.