του Χάρη Ντιγριντάκη

 

Δυναμική προσωπικότητα που λέει τα πράγματα με το όνομα τους δίχως να ορρωδεί προ ουδενός η Όλγα Κεφαλογιάννη.

Η Τομεάρχης Πολιτισμού της Νέας Δημοκρατίας θεωρεί ότι το παζλ της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εμφορείται από τα πιο φθαρμένα κομμάτια της μεταπολίτευσης.

Στην συνέντευξη της στον ΕΤ της Κυριακής μεταξύ άλλων σχολιάζει τη στάση της κυβέρνησης στο Μάτι, ενώ για την επόμενη ημέρα η βουλευτής Α’ Αθηνας της Νέας Δημοκρατίας υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας.

Ας ξεκινήσουμε με την επικαιρότητα. Πώς σχολιάζετε τον πρόσφατο κυβερνητικό ανασχηματισμό;

Η Κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, βαριά τραυματισμένη και πλήρως απαξιωμένη στη συνείδηση των πολιτών ιδίως μετά την τραγωδία στο Μάτι, προσπαθεί απεγνωσμένα να κερδίσει λίγο πολιτικό χρόνο.

Μάταια όμως. Με παλαιοκομματικές μεθόδους και πολιτικές κινήσεις που θυμίζουν προηγούμενες δεκαετίες, δεν απαντάς στην κρίση που μαστίζει την Ελλάδα. Απλώς αποδεικνύεις περίτρανα ότι τελικά είσαι αυτό που υποτίθεται ότι αποστρέφεσαι. Ένα παζλ από τα πιο φθαρμένα κομμάτια της μεταπολίτευσης.

Ο Πρωθυπουργός και κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι η 21η Αυγούστου, «δικαιώνει» την πολιτική που ασκήθηκε την τελευταία 4ετία. Τι αντίκτυπο θα έχει στην πραγματική οικονομία η έξοδος από τα μνημόνια;

Νομίζω ότι απάντηση στο ερώτημα σας δίνει, με τον πιο εμφατικό τρόπο, το περίφημο «διάγγελμα» του Πρωθυπουργού από την Ιθάκη. Εμφανίστηκε σαν να μην έχει καταλάβει τι έγινε, τι ζημιά προκάλεσε, τι κακό εξακολουθεί να γίνεται σε αυτή την χώρα. Και πολύ φοβάμαι ότι η προαναγγελία μιας παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου παροχών και τεχνητής πολιτικής πόλωσης, θα γονατίσει ακόμα περισσότερο τη βαριά τραυματισμένη ελληνική οικονομία. Τίποτα δεν θα αλλάξει για την ελληνική οικονομία όσο συνεχίζουμε να έχουμε αυτή την κυβέρνηση στην εξουσία. Οι μόνοι που δικαιωνόμαστε δυστυχώς, είμαστε όσοι λέγαμε ότι αυτή η κυβέρνηση θα αφήσει πίσω της συντρίμμια.

Οι νεκροί από την τραγωδία στο Μάτι αυξάνονται και οι αποκαλύψεις για τους κυβερνητικούς χειρισμούς συνεχίζονται. Ένα σχόλιο;

Αποδεικνύεται πλέον με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο, ότι το μοναδικό τους ενδιαφέρον ήταν η επικοινωνιακή διαχείριση της τραγωδίας. Για την τραγωδία στο Μάτι ήθελαν να αποπροσανατολίσουν, να παραπλανήσουν με θεωρίες συνωμοσίας, να πουν ψέματα και να κρύψουν την αλήθεια. Γι’ αυτό και υπάρχει όλη αυτή η οργή του κόσμου που δεν καταλαγιάζει.

Μετά την τραγωδία στο Μάτι Αττικής, η κυβέρνηση ανέπτυξε μία επιχειρηματολογία, η οποία ουσιαστικά παραπέμπει σε πρακτικές ασυδοσίας του παρελθόντος επιρρίπτοντας ευθύνες σε πολιτικές ανοχής για την άναρχη δόμηση. Πώς σχολιάζετε την άποψη αυτή;

Η κυβέρνηση συστηματικά προσπαθεί να πετάξει από πάνω της κάθε ευθύνη που της αναλογεί. Συνήθως, ακολουθεί δυο δρόμους. Ο ένας είναι να επινοεί και να κατασκευάζει εχθρούς και ο άλλος να δημιουργεί συνθήκες κοινωνικού αυτοματισμού. Για την τραγωδία στο Μάτι οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες. Αργά ή γρήγορα θα λογοδοτήσουν όμως. Πρόκειται για μια εθνική τραγωδία που δεν μπορεί να μείνει χωρίς απόδοση ευθυνών. Σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να τα δούμε όλα. Και τα πολεοδομικά και τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Δεν θα κάνουμε όμως αυτή τη στιγμή θεωρητικές συζητήσεις για το παρελθόν όταν τώρα, σήμερα, έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 100 άτομα.

Βαδίζοντας προς τις εθνικές εκλογές, πιστεύετε ότι η κυβέρνηση θα «ρευστοποιήσει» προεκλογικά το μεγάλο πλεόνασμα που πέτυχε το 2017, ευνοώντας κυρίως τις πληγείσες οικονομικά κοινωνικές ομάδες; Ποια είναι η θέση σας για την κοινωνική αναδιανομή σε όσους σήκωσαν το βάρος;

Η σημερινή κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ ευθύνεται για το τσάκισμα της μεσαίας τάξης στην Ελλάδα. Αυτή, που αποτελεί την ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας. Η μέση ελληνική οικογένεια υπερφορολογήθηκε με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των περιουσιακών της στοιχείων. Αυτός ήταν ο στόχος μια συνειδητής, ομολογημένης πολιτικής απόφασης της κυβέρνησης. Οικονομική πολιτική με «ταξικό πρόσημο», όπως την ονομάζουν. Οι ζημιές είναι ανεπανόρθωτες. Ό,τι και αν μοιράσουν πλέον με μορφή επιδόματος, όποια προσπάθεια προεκλογικής αναδιανομής και αν σκαρφιστούν δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Σε εμάς πλέον πέφτει το βάρος να σηκώσουμε ξανά τη μεσαία τάξη και να οδηγήσουμε τον ελληνικό λαό σε μια νέα σταθερή πορεία.

Πώς πιστεύετε ότι θα διαμορφωθεί η «επόμενη μέρα» μετά τα μνημόνια για την ελληνική κοινωνία; Τι πιστεύετε ότι θα αλλάξει πραγματικά για τον Έλληνα πολίτη και φορολογούμενο;

Η σημερινή κυβέρνηση έχει δεσμευτεί και ψηφίσει πλεονάσματα και νέα μέτρα που δεσμεύουν τη χώρα για πολλά χρόνια. Το 2019 και το 2020 θα έχουμε επιπλέον μέτρα 5,1 δις ευρώ με νέες περικοπές συντάξεων και νέα μείωση του αφορολόγητου. Για ποια επόμενη ημέρα λοιπόν μας μιλάνε; Δεν γνωρίζουν ότι οι διεθνείς αγορές μπορεί να είναι πιο απαιτητικές από τους θεσμούς και να ζητούν πολύ μεγαλύτερη πειθαρχία; Δεν γνωρίζουν ότι το κόστος δανεισμού μπορεί να ανέβει σημαντικά; Η μόνη πραγματική αλλαγή μπορεί να έρθει μέσω μιας νέας ισχυρής κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας. Μιας νέας κυβέρνησης που θα φροντίσει την ελληνική οικογένεια, θα βάλει σε τάξη και θα ρυθμίσει το διαλυμένο κράτος, θα σκεφτεί τις νέες γενιές του τόπου. Η πατρίδα μας χρειάζεται ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας.

Σύζευξη Τουρισμού με τον Πολιτισμό … Το είχαμε δει και στο παρελθόν χωρίς κάποια σημαντικά οφέλη. Τι σας κάνει να ελπίζετε ότι αυτή τη φορά θα πετύχει το εγχείρημα;

Αυτό που είχαμε δει στο παρελθόν ήταν μια γραφειοκρατική προσέγγιση σε επίπεδο συνένωσης υπουργείων και δομών. Το ζήτημα δεν είναι απλώς να αλλάζεις ταμπέλες και ονόματα σε υπουργεία. Εμείς μιλάμε για κάτι διαφορετικό. Μιλάμε για μια ευρύτερη στρατηγική που λέει ότι ο πολιτισμός μπορεί να δημιουργήσει μια τεράστια προστιθέμενη αξία στον τουρισμό, να ενισχύσει τη δυναμική του, να διευρύνει το τουριστικό προϊόν και να το κάνει ασύγκριτα πιο ανταγωνιστικό. Σκεφτείτε την πολλαπλασιαστική δύναμη που θα δημιουργηθεί. Την αναζωογόνηση στην εικόνα της Ελλάδας. Τα άμεσα και έμμεσα οφέλη που θα δημιουργηθούν στην οικονομία της χώρας, στην απασχόληση, στα έσοδα του κράτους. Ο ελληνικός τουρισμός χρειάζεται επειγόντως μια νέα στρατηγική. Μετά την αναγέννηση του 2012-2015, έχει μπει στον αυτόματο πιλότο. Είναι καιρός να του δώσουμε μια νέα δυναμική ώθηση.